2 Temmuz 2024 Salı / 26 ZilHicce 1445

En son teknolojiye sahip! NATO'dan Türkiye'ye 2 projeli güç kalkanı

NATO aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda müttefik ülkenin hava sahasının korunmasını güçlendiriyor. Türkiye'yi de kapsayan ve Avrupa çapında yapılması planlanan uçuş eğitimi ve sınır ötesi hava sahası işbirliği projeleri ile NATO'nun caydırıcılık ve savunma gücünün artırılması hedefleniyor. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, '

AA14 Haziran 2024 Cuma 14:33 - Güncelleme:
En son teknolojiye sahip! NATO'dan Türkiye'ye 2 projeli güç kalkanı

NATO, müttefik hava sahasının güçlendirilmesi için uçuş eğitimi ve sınır ötesi hava sahası işbirliği alanlarında yürüttüğü projelerin katılımcı sayısını artırdı.

Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında, müttefiklerin uçak mürettebatını eğitme ve hava sahası kullanımı konusunda sivil havacılık yetkilileriyle işbirliği yapma becerilerini güçlendiren iki girişim imzalandı.

TÜRKİYE'YE EN SON TEKNOLOJİYE SAHİP PİLOT EĞİTİMİ

Hollanda'nın katılımıyla NATO Uçuş Eğitimi - Avrupa (NFTE) girişiminin katılımcı sayısı 13'e çıktı.

Türkiye, Belçika, Çekya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, İspanya, İngiltere ve Hollanda'dan oluşan NFTE, en son teknolojiye sahip pilot eğitiminin Avrupa çapında uygun maliyetli ve birlikte çalışabilir bir şekilde sunulmasını sağlamayı amaçlıyor.

SINIR ÖTESİ HAVA SAHASI İŞBİRLİĞİ

Öte yandan, Belçika ve İspanya, sınır ötesi hava sahası işbirliğine ilişkin niyet mektubunu imzaladı.

Böylece Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya, İsveç'e ek olarak Belçika ve İspanya'nın da üyeliğiyle bu girişimin katılımcı sayısı 16'ya çıktı.

NATO'DAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "NATO'nun daha büyük miktarlarda ulusal hava sahası kullanması, hava sahası çözümlerinin güvenli ve esnek bir şekilde sunulması için sivil ve askeri otoriteler arasında yakın koordinasyonu gerektirir. Sınır ötesi hava sahası girişimi, müttefik sivil ve askeri yetkililerin, hava sahasının NATO eğitim ve tatbikatları ile Avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki diğer hava faaliyetleri için kullanılması konusunda işbirliklerini geliştirmelerini sağlıyor." ifadeleri yer aldı.

"İKİ PROJE SEMALARIMIZI DAHA GÜVENLİ HALE GETİRECEK"

İmza töreninde NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, şunları kaydetti:

"NATO'nun birlikte eğitim yapma ve geniş ölçekte tatbikat yapma yeteneği, tüm alanlardaki caydırıcılık ve savunma duruşumuzun çok önemli bir parçasıdır. Bugün imza attığımız her iki proje de semalarımızı daha güvenli hale getirecek ve pilotlarımızın eğitimin tüm aşamalarında üstünlüklerini korumalarını sağlayacak."