24 Nisan 2025 Perşembe / 26 Sevval 1446

‘Senden adam olmaz’ sözü çocuğunuzu adam etmiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın gençler üzerinde yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırma ailelerin çocuklara “Senden adam olmaz, sen bu işi beceremezsin, beceriksizsin” gibi sözler söylemenin gençlerin ileride öyle olma ihtimalini artırdığını gösterdi.

Ahmet Fatih Erturan/Star Ankara15 Haziran 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Senden adam olmaz’ sözü çocuğunuzu adam etmiyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın gençler üzerinde yaptığı araştırma ailelerin çocuklarını yetiştirmedeki hatalarını gözler önüne serdi. Ailelerin “Senden bir şey olmaz, sen bu işi yapamazsın, bu işin altında kalırsın boşa uğraşma, sende bu kapasite yok” gibi birçok olumsuz konuşma, çocukların öyle olmasını kolaylaştırıyor. Morali ve motivasyonu kalmayan gençlerin de “Evet ben bu işin üstesinden gelemeyeceğim, başaramayacağım, ailem de bunu biliyor” gibi düşünceleri özümsediği ortaya çıktı.

Tanımlamalara göre davranıyorlar

Ailelerin çocuklarına “tembel, savruk, haylaz, dağınık, sorumsuz, yaramaz, düşüncesiz, sakar” gibi sıfatlarla yaklaşıldığında gerçekten de gençlerin tanımlanan gibi olma ihtimallerinin arttığı gözlemlendi. “Çocuğuma iyi sıfatlarla yaklaşırsam, iyi olur” düşüncesinin de yanlış olduğu belirtilen araştırmada bu durum şöyle anlatıldı: “Çocuğunuza olumsuz bir sıfatla yaklaşıldığı zaman ortada daima bir sebep vardır. Bu yüzden çocuğun kafasındaki olumsuz benlik imajı pekişmiş olur. Ancak ortada bir sebep yokken olumlu imajı pekiştirmeniz mümkün değildir. Bu konuda temel ilke, esas olarak çocuğu değil, davranışı övmektir.”

Çocukların gönüllerini fethedin

Araştırmada gençlerin kalbine girmenin şifreleri de verildi:

-Hatalarını yüzüne vurmak yerine onlara yakınlık gösterin.

-Düşüncelerini değiştirmeden asla davranışlarını değiştirmeye çalışmayın. Önce kalbini gönlünü fethedin, davranışlar bu sayede kendiliğinden değişecektir.

-Onları eleştirirken şahsını, kişiliğini değil; yapmış olduğu eylemi eleştirin. “Sen aptalın tekisin!” yerine “Yapmış olduğun bu hareket doğru değildi” gibi.

-Çocuğunuza sevgiyi şartlı öğretirseniz o da sizi şartlı sever. “Seni severim eğer uslu çocuk olursan” sözünün geri dönüşü “Ben de seni severim ama sen de benim istediklerimi yaparsın” olacaktır.