26 Nisan 2025 Cumartesi / 28 Sevval 1446

Koprolali nedir belirtileri nelerdir

Koprolali, bir kişinin istemsiz bir şekilde müstehcen, küfürlü veya saldırgan sözler söylemesidir. Bu sözler özellikle ırkçı hakaretleri ve cinsel küfürleri içermektedir.

30 Ocak 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Koprolali nedir belirtileri nelerdir

KOPROLALİ NEDİR?

Koprolali, Tourette sendromunun bir özelliği olan, istemsiz şekilde küfretme rahatsızlığıdır. Koprolali, kültürel olarak tabu olan ya da genellikle sosyal kullanım için uygun olmayan bütün sözcükleri kapsar. Tourette sendromu bir disinhibisyon bozukluğu olduğundan kompulsif küfür tamamen kontrol edilemez olabilir. Kişinin kendi seslendirmesini kontrol edememesi sosyal ve profesyonel yaşamının sarsılmasına neden olabilir.

Bu belirti, Tourette sendromlu kişilerin %10’undan azını etkiler; ama herhangi başka bir belirtiden daha fazla dikkat çeker. Şizofreni gibi, bu sendrom da genellikle bir “klinomorfizm” (dramatik etki için tıbbi bir sorunun başkalaşması ya da abartılması) gibi kullanılır. Koprolali durumunda, “kompulsif küfür” genellikle klinomorfik olarak Tourette sendromu diye anılır.

Bazı hastalar, ses tellerinin yakınına botulinum toksini enjekte edilerek tedavi edilmiştir. Bu, hastanın seslendirmesini önlemez; ama oluşan kısmi felç, herhangi bir patlama durumunda sesin şiddetini kontrol etmeye yardımcı olur.

 

KOPRALALİ’NİN NEDENLERİ NELERDİR?

Koprolali, TouretteSendromu'nun belirtilerinden olmasına karşın, bu sendroma sahip kişilerin sadece %10 ile %20'si arasındakiler bu tür istemsiz davranışı sergilerler. Nörolojik anormallikler, Tourette Sendromu olan kişilerde bu tür sözel tiklere yol açabilir. Nörotransmiterlerin seviyeleri, özellikle dopamin, serotonin ve norepinefrin bu durumun yaşanmasını etkileyebilmektedirler.

 

Tourette Sendromu olan kişiler tiklerini insanlar göstermekten ötürü yoğun bir kaygı yaşarlar, özellikle koprolaliye sahip olduklarında. Bu kaygı kişinin semptomlarını daha kötüye götürebildiği gibi kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasına sebep olur.