Yaz aylarıyla beraber en çok şikâyet edilen konulardan biri de sıcaklıkla beraber yaşama ihtimali çoğalan hastalıklar. Özellikle yaz aylarında sıcaklıklarla beraber artan hastalıklardan biri de tıp dilinde miliare olan halk arasındaki ismiyle isilik. İsilik nedir, isilik neden olur ve işlik için ne yapmak gerekir?
İsilik bir çeşit döküntüdür. Kişilerin terledikten sonra cildin üzerinde görülen kızarıklıklardır. Sıcaklıklarla beraber vücutta artan terlemelerin ardından bazen ter bezleri tıkanır. Bu tıkanmayla beraber terin dışarı atılamayıp altta yer alan cilt katmanlarına sızmasıyla cildin üst tabakasında kızarıklık meydana gelir. Ter bezlerinin tıkandığı dönemde az miktar terlemek bile cildin kızarmasına yani isiliğin oluşmasına neden olur.
İsilik normal şartlarda meydana gelmemesi lazım. Ancak bazı durumlarda normalden fazla terleriz. Bu hava sıcaklığından olabilir, bazen yediğimiz gıdalar fazla terlememize neden de olabilir ya da kış aylarında giydiğimiz kıyafetlerin türünden kaynaklı fazla terleme yaşayabiliriz. Bunların hepsi ter miktarımızı artırır.
İsilik özellikle koltuk altında, boyun bölgesinde bel bölgesinde, kasıklarda, diz ve dirseklerin iç tarafında sık görülür.
İsiliğin başlıca nedeni çok terlemek: İnsanın sıcak bir ortamda terlemesi normaldir. Herkes kendisini tartarak normal miktarda nasıl terlediğini bilir. Bunun üzerine geçen bir terleme vücudunuzun da tepki vermesine neden olabilir.
Dar giyinmek, üst üste giyinmek terlemeye neden olacak bir davranıştır. Özellikle kış aylarında tercih ettiğimiz bu giyim biçimi terlemeyi arttırabilir. Bu da isiliğe neden olabilir.
Alışmadığınız bir nem miktarına maruz kalmak terlemeyi artırır. Herkesin yaşadığı yerin ortalama bir nem seviyesi vardır. Özellikle tatillerde daha nemli yerlere giden kişilerin terleme miktarı artabilir. Bu yükselen terleme ile isilik riski artar.
İsiliğe neden olan diğer bir şey de çoğu insanı yaşadığı bir durumdur. Hastalık durumlarında fazla terlemek, ya da hareketsiz kalarak belli bir bölgenin terlemesi isilik riskini arttırır.
İsilik genellikle kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Ancak isilikle ilgili yapabileceklerimiz, isiliğin verdiği rahatsızlığı azaltmaya yarayabilir.
Öncelikle vücudunuzu, maruz kaldığı yüksek sıcaklarından koruyun. Fazla sıcaklarda dışarıya çıkmayın, çıkmak zorundaysanız da daha serin ve gölgeli yerlerde kalın.
Dar kıyafetler giymeyin. Cildinizi daha sıkarak bunalmasına, fazlaca terlemesine sebep vermeyin. Ayrıca dar giymek isilik oluşmasına sebep olan sıkıntının pişiğe de dönüşmesine neden olabilir. Ayrıca sentetik kumaşlardan kaçının. Sentetik ve naylon kumaşlar terlemeyi artırır. Bunun yerine pamuklu giysiler giymeye özen gösterin.
Teninizi serinletmeye özen gösterin. Soğuk duş almak ya da soğuk kompresi yaparak cildinizi serin tutabilirsiniz.
Eğer isiliğiniz ciddi boyutlarda sizi rahatsız ediyorsanız, bir doktora başvurabilir uygun gördüğü bir cilt kremi önerebilir.
Sıcak yaz aylarında, eklem yerlerinde ve boynunda görülen ufak kırmızı noktalar isilik adını alır ve tehlikelidir. Elle muayene edildiği zaman, biraz kabarık oldukları hissedilebilir Bu terin, bebeklerin nazik cildinde yaptığı bir nevi tahriştir. Ayrıca, bazen uygun olmayan gıda almaktan mütevellit, kurdeşen cinsi kırmızı kabarıklıklar da meydana gelir. Bu kırmızı lekeler başladığı zaman verilen gıdaya biraz dikkat etmek ve gıda rejiminde değişiklik yapmak gerekir. İsilikleri geçirmek için, içine bikarbonat ilave edilen kaynatılmış su ile, üzerinden hafif hafif silmek, lazımdır. Eğer kızarıklık devamlı olur ve yapılan tedaviye rağmen geçmezse, bir deri hastalığı ihtimalini düşünerek, cildiyeciye göstermek, ilerideki büyük sıkıntıların önüne geçmiş olu
112’Yİ ARAMANIZ GEREKEN CİDDİ DURUMLAR NELERDİR?
İsilik, sıcak çarpması belirtisi olabilir. Ve bu koşul tedavi edilmediği takdirde organ yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz (112i) acil tıbbi bakım arayınız:
Karışıklık, deliryum, uyuşukluk, halüsinasyonlar ve hezeyanlar gibi mental durum ya da ani davranış değişiklikleri
Aşırı susama ve dehidratasyon
Heyecanlı görünme
Hızlı nefes alıp verme (taşipne) veya nefes darlığı
Hızlı kalp atışı (taşikardi)
Çok yüksek ateş
Zayıflık (güç kaybı)