28 Nisan 2025 Pazartesi / 1 Zilkade 1446

Evde yapılan hamilelik testleri kesin sonuç verir mi?

Çocuk sahibi olmak isteyen annelerin mide bulantısı gibi belirtiler yaşadığı dönemde şüpheye düştüğü noktadır hamilelik testi.Peki evde yapılan hamilelik testleri gerçekten kesin sonuç veriyor mu?

13 Nisan 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Evde yapılan hamilelik testleri kesin sonuç verir mi?

Çocuk sahibi olmak isteyen annelerin mide bulantısı gibi belirtiler yaşadığı dönemde şüpheye düştüğü noktadır hamilelik testi.Peki evde yapılan hamilelik testleri gerçekten kesin sonuç veriyor mu? Hamilelik testi ne zaman yapılmalı ?

Hamilelik testi nasıl yapılıyor?

Hamile olduğundan şüphelenen ve adet gecikmesi yaşayan pekçok kadın eczaneden kolayca temin ettiği gebelik testi ile hamile olup olmadığını öğrenmeye çalışır. Bu hem son derece ucuz, hem kolay hem de özel bir yöntemdir. Özeldir çünkü testi uygulayan kadından başka kimse sonucu bilemez. Pekçok kadın için bu önemli bir özelliktir. Kadın hamile olup olmadığını herkesten önce öğrenmek ve bu özel anı doyasıya yaşamak ister. Tam tersi şekilde istenmeyen bir gebelikten korkan kadın da hamile olup olmadığını başkalarının bilmesini istemeyebilir. 

Her yıl tüm dünyada milyonlarca gebelik testi satılmaktadır. Evde yapılan gebelik testi anlamında “home pregnancy test” (HPT) olarak adlandırılan bu yararlı kitler her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Hatalı pozitif ya da hatalı negatif sonuçlar kişide hem psikolojik hem de fiziksel travmaya neden olabilir. Bu nedenle gebelik testi kitlerini kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.

Öte yandan e-posta ile gelen pekçok sorudan HPT’lerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olunmadığı sonucu çıkmaktadır.

Gebelik (Hamilelik) Testleri Ne Zaman Yapılmalı;

- Hamile olduğunda şüphelen kişi adet geçikmesini beklemelidir adet öncesi yapılan testlerde yanılma payı çoktur ve yanlış sonuç alırsınız.

- Âdetiniz 5 ya da 7 gün geçmesi sonrasında test yapılması ideal sonuç almanızı sağlar.

- Bazı gebelik belirtileri kişide görülebilir fakat belirtiler hamile olması yönünde yanıltabilir bu sebeple gebelik testi yapılması en doğru olandır.

- hamilelik şüphesinde idrar testleri her zaman doğru sonuç vermeyebilir. En doğru sonucu güvenilr bir klinikte yaptırarak alabiliriz.

- Yaptığınız test sonucu eğer negatif çıktı ise 7 ila 10 gün sonrasında hala gecikme devam etti ise tekrardan bir gebelik testi yapılması doğru olur.

Gebelik dışında adet gecikmesi neden olur?

Bir önceki adet zamanından sonra 40 gün geciken adet normal sayılır. 40 gün sonrasındaki geciktirme normal değildir ve doktora başvurulması gerektirir. Gecikmeye bağlı sebepler; yumurta çatlamasının olmaması, polikistik over hastalığı, yumurtalık kistleri, gebelik şüphesi, hormon bozuklukları, bazen de erken menepoz da genç yaşlarda gecikmeye sebep olur.

Doğum sonrasında emziren anne 1 yıla yakın adet olmayabilir. Ancak tedbirli olmak gerekir adet görmeyen emziren annede o dönemde hamile kalabilir.

40 yaş üstü bayanlarda adet gecikmesinin sebebi; yumurta sayısında azalma, erken menepoz, hormon bozuklukları, nadirde olsa hamileliktir.

İdrar ile Gebelik Testi;

Eczaneden aldığınız testi düz bir zemine koyunuz. İdrarınızı cam yada plastik bir kaba yapınız ve testin içinden çıkan damlalık ile idrarı alıp testin üzerinde gösterilen küçük bölmeye 2 damla damlatınız ve 2 yada 5 dk bekledikten sonra sonuç hazır. Çift çizgi gebeliktir.

Kan ile Gebelik Testi;

Gebelik şüphesi gibi durumlarda bir kliniğe gidilir aç yada tok olunması fark etmez. Alınan kan sonucunda doktorunuz size bilgi verir. En etkili ve net sonuç kan testidir.

Ultrason ile Değerlendirme;

Testler olumlu sonuç gösterse de ultrason ile bebeğin kalp atışlarını duymak önemlidir. Son adet sonrasında 6 hafta geçince kalp atışları duyulur.

 

‹›