Bu siğillerin ardında genital siğiller ve rahim ağzı kanserine neden olan papillom virüsü ya da kısaca HPV var. Ayak siğilleri ise ciddi sağlık sorunlarına neden olmuyor ancak New York'taki Mount Sinai Hastanesi dermatoloji bölümünden doçent doktor Mark Kaufmann, acı verici olduklarını ve kurtulmanın zor olabildiğini belirtiyor. Kaufmann bunun yanına şaşırtıcı bazı tedavi yolları paylaştı.
Ayak siğilleri kimlere bulaşma eğilimindedir?
Bu önceden bilinemez. Yalınayak yürüse de bazı kişilere bulaşmayıp tedbir alan birine bulaşabilir. Bazı siğiller tedavi uygulamadan dahi geçerken bazıları birçok tedavi yöntemine cevap vermeyebilir. Kaufmann, bunun tamamen kişinin bağışıklık sisteminin nasıl tepki verdiğine bağlı olduğunu söylüyor. Bu nedenle de bazı kişiler değişik vitaminler kullanıp bağışıklık sistemini desteklemenin işe yarayabileceğini düşünüyor. Kaufmann, kimsenin vitaminlerin işe yarayıp yaramadığını kesin olarak bilmediğini, siğil bulaşmasına eğilimliyseniz duşa dahi terlikle girseniz yararı olmayabileceği görüşünde.
Evde hazırlanan hangi ilaçlar denemeye değer?
Kaufmann siğili selo bantla kapatmanın çok işe yaradığını düşünüyor. Bant düşene kadar yani 12 ile 24 saat arasında beklemek gerekiyor. Kaufmann, "Selo bant dermatologları çok şaşırtıyor," diyor. Bantın nasıl işe yarıyor olabileceğinin tek açıklaması ise siğili çok sıkı sarıp büyümesini ve yayılmasını durdurduğu.
Kaufmann, salisiklik asit içeren ürünlerin de başarı sağlayabileceğini söylüyor. Dermatolog doktor hastalarına siğil geçene kadar salisiklik asit solüsyonu içeren pamukla günde bir kez kompres yapmalarını önerdiğini ancak tedavinin iki haftadan altı aya kadar uzayabileceğini belirtiyor. Tedavi süresinin hızlanması içinse siğili ponza taşıyla ovmak işe yarayabiliyor.
Dr. Kaufmann güçlü asitler gibi sert maddelerin ise cilt için çok örseleyici olabileceğini ve tavsiye edilmediğini söylüyor.
Hangi durumda doktora başvurulmalı?
Kaufmann her hastanın evde yapılan ilaçları denemeden önce doktora gitmesi gerektiği görüşünde. Özellikle de diyabet gibi ayakları yaralanmalara karşı daha hassas hale getiren hastalıkları olanlar doktora başvurmayı ihmal etmemeli.
İnatçı siğilleri olanlar için ise bazı doktorların muayenehanede uygulayabileceği ilaçlar işe yarayabilir. Ancak Kaufmann her hastada yüzde 100 işe yarayacak bir çözüm olmadığı konusunda uyarıyor. Kaufmann, "Her hasta ve bazen her siğil farklı yanıt veriyor," diyor.
Kaufmann siğili dondurmak ya da lazerle yakmak gibi cerrahi girişimlerin ise "oldukça acı verici" olabileceğini düşünüyor. Ancak bu teknikler genellikle işe yarıyor.
Kaufmann bazı ruhsatsız ilaçların da doktorlar arasında kullanılmaya başladığını belirtiyor. Bunlardan biri genital siğiller için kullanılan reçeteli siğil kremlerini kullanarak üzerini selo bantla kapatmak. Diğer bir yöntem ise "son çare" olarak kullanılması gereken, siğile bleomisin ismi verilen kemoterapi ilacı enjekte etmek.
(wsj.com.tr)