21 Eylül 2024 Cumartesi / 18 RebiülEvvel 1446

Sefamerve’den yeni bir ‘Çağrı’ çıkaracak

İki kardeşin kurduğu hazır giyim sitesi Sefamerve 2 yıl geçmeden 60 milyon lira ciro yapar hale geldi. Okur kardeşlerin şimdiki hedefi ise 1 milyar dolarlık değere ulaşıp yarısıyla ‘Çağrı’ gibi bir film yapmak.

Yaşar Kızılbağ27 Temmuz 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Sefamerve’den yeni bir ‘Çağrı’ çıkaracak

Mehmet Metin Okur, 1994 yılından bu yana reklam sektöründe çalışan, bugün ise özellikle mobil ödemeler konusunda başarılı bir iş adamı. Bugüne kadar yaklaşık 2 bin adet reklam filmi projesi yürüten Okur Mobilarge, Payby.me gibi firmaların da kuruculuğunu yapmış. Okur son olarak kardeşi Oya Okur Erciyes ile birlikte 2012 yılında Sefamerve projesini geliştirmiş. Muhafazakar kesime yönelik giyim ürünlerinin online satışını yapan Sefamerve. com 3 yıl gibi gibi kısa bir sürede 100 milyon liralık bir ciroya doğru koşuyor. Okur’un şimdiki hedefi ise Sefamerve’yi 1 milyar dolarlık bir değere ulaştırıp bu paranın yarısıyla Çağrı gibi bir film yapmak. Sefamerve’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur ile projelerini ve yeni işlerini konuştuk.

- Nasıl doğdu Sefamerve?

Televizyoncuyum aslında. Mobilarge, Payby.me’yi kurdum. Facebook’un 14 ülkede parasını kolektive ediyoruz. Sefamerve’nin kuruluş hikayesi ise aslında kız kardeşim Oya’nın 1999’daki Marmara depreminde evinin yıkılıp Kanada’ya kayınvalidesinin yanına gidişiyle başladı. Kardeşim Kadana’da moda okudu. Sürekli bana ‘Abi tesettür tarafında ürünler var ama bunlar bize hitap etmiyor, tesettür adıyla aldığım ürünlerin sürekli boyunu uzatmak ve bazı şeyler yapmak zorunda kalıyorum’ diyordu. Kardeşimin Kanada’ya gidişi bir umuda yolculuktu. 12 sene kaldı. Döndüğünde bir iş kuralım diye yola çıktık. Umuda yolculuk aslında Arapça’da ‘say’ demek. İlk başta isim ‘Say’ olsun dedik ama isim hakkını alamadık, Almanya’da almışlar. Uluslararası bir isim aradık. Dünya Müslümanlar’ı bilsin diye. O yüzden say ibadetinin yapıldığı Sefa ile Merve tepesini isim yaptık. İlk gün iki sipariş geldi. İkisi de yanlış gitmiş. Çarpraz göndermişiz.

-  Sefamerve şu an hangi noktaya geldi peki?

Geçen yılı 60 milyon ciroyla kapattık. 55 ülkeye ürün gönderiyoruz. İhracatımız ciromuzun yüzde 15’i civarında. Avrupa’daki Ecommerce Europe’e AB dışında kabul edilen ilk ve tek Türk firmasıyız. E-ticarette ihracat yapıp da para kazanan firma zor. Çünkü yurtdışındaki bir ülkenin müşterisi kredi kartıyla alışveriş yaptığında yüzde 40’ı kargoya gidiyor. Bir kez kargoyu bedava yaptık 6 kat sipariş geldi. Çin, Alibaba’yı bu şekilde dev yaptı.

-  Dağıtımı nereden yapıyorsunuz?

Yalova’da 4.500 metrekare bir depo kurduk. Bütün ürünler oradan kargolanıyor. Biz aynı zamanda Karamürselliyiz. Şimdi 3. Köprü yapılıyor. O yüzden orada pozisyonumuzu aldık. Toplam 55 çalışanımız var.

-  Ciroda durum ne?

Bu yılı 110 milyon lira ile kapatacağız. Önümüzdeki 3 yıl içindeki hedefimiz ise 1 milyar dolar. Bir yerden sonra daha hızlı büyüme başlıyor. Daha birçok kategoriye girmedik. Şu an sadece kadın giyimdeyiz. Bebek ürünlerine yeni başladık. Çok iyi gidiyor. 4-5 aydır satıyoruz. Peşinden kozmetik de gelecek. Coğrafi büyümemiz de var. Fas ve Hollanda’da ofis açtık. 

- Fiziki mağaza açma düşünceniz var mı?

Mağazacılık olmazsa olmaz ama önce öğrenmek şart. Yaparsak Türkiye’de mağazacılığı bilen birisiyle ortak yaparız. Bu noktada teklif de var. Ayrıca isim hakkını verin otel yapalım diyen de var. Gelenlerden bazıları kozmetik, devremülk markası yapmak istiyor. Bankanın biri geldi ‘kredi kartı yapalım’ dedi.

- Ortaklık teklifleri geliyor mu?

Çok geliyor. Texas Pacific Group da Zara’nın yatırımcısı Index de geldi. Ama bizim tüm ekip olarak hedefimiz şirketi 1 milyar dolar bir değerlemeye getirmek. Bu büyümeyle bu mümkün. 1 milyar dolar değerleme yaparsak 500 milyon dolarıyla film yapacağım. Ama Leonardo DiCaprio ise DiCaprio.... Getirip yapacağız. Çağrı gibi bir film projemiz var.  Çağrı’yı Kaddafi yapmış, dedemiz babamız yıllarca onun izlemiş. Biz izliyoruz, şimdi çocuğumuz da izliyor. Sanki bu dünyada başka zengin muhafazakar yok....

- Proje hazır gibi mi?

 Bu fikrin arkası boş değil. Tüm hayalimiz ve umudumuz bu. Parasal beklentimiz yok.

-  Sefamerve dışında başka işleriniz var?

Yedi şirket daha var, onlarla uğraşıyorum. Mobil oyun ve mobil ödeme sektöründeyiz. Vitamin Simit diye bir şirkete yüzde 17’ler civarında ortağım. 19 şube oldu. En son Saraybosna’ya da açtık. 3 yıl içinde 100 şubeye gelme hedefimiz var. Ağırlıklı İstanbul’da. Esenler’de 2 bin metrekarelik bir yer açıldı. Bir de Hemenal.com diye yeni bir projeye başladık. Ayrıca bir diğer şirketimiz ise Bilginet...

DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKTİLER

1999 depremi Oya Okur Erciyeş’in hayatının dönüm noktası oldu. Deprem sonrası Kanada’ya yerleşen ve orada yaşayan Okur moda eğitimi aldı. 12 yıl sonra Türkiye’ye dönen Erciyes, kendi giyiminde yaşadığı zorlukları Sefamerve.com ile fırsata çevirmeyi başardı. ‘Yılın Girişimci İş Kadını’ ödülüne sahip olan Oya Hanım’ın, ağabeyi ile birlikte hayata geçirdiği Sefamerve dünyanın en başarılı 100 girişimi arasına girdi. Şirketin Dünya Kalite Ödülü de var.

‘Kapalı kadını sosyalleştirdik’

-  Sattığınız ürünler genelde  çözüme dönük sanırım...

Ürünlerimiz yüzde 40-50’si çözüme dönük. Sahilde eşiyle beraber spor yapan pardesülü muhafazakar bir kadın düşünün. O zamana kadar eşofman tasarlanmamış. İlk biz tasarladık. 100 bini aşkın satış yaptık. İnsanları muhafazakarlıktan ve dinden uzaklaştırmadan sosyalleştirme hedefindeyiz. Duruş noktamız dini kriterlerden koparmadan insanlara özgürlük alanı tanımak. Örneğin ‘İstanbul bağlama stili’ diye bir şey var. Kulak ve boyun görünüyor. Oysa dini kriterlere göre uygun değil. ‘Sefamerve tesettür bone’ diye birşey yaptık. Kulağı boynu kapatıyor. Kardeşim Oya’nın da tesettürlü yaşaması ve moda okuması çözüme dönük ürünleri beraberinde getirdi. Normal boneler iz yapıyordu. Şimdi 5 santim yaptık, iz bırakmıyor. Yeni yeni bir bone daha yaptık. Kapalı kadının başı güneş ışığı almadığı için E vitamini kapsüllü kumaştan bone üretiyoruz. 28 gün boyunca saçı besliyor. Sürekli inovatif ürünler yapıyoruz.

AL HADDAD’I OLİMPİYATA TAŞIDILAR

Sefamerve’nin kurucuları Oya ve Metin kardeşler, sporcu kimlikleriyle de tanınıyor. Oya Hanım ilk tesettürlü uçurtma sörfçüsü. Metin Okur ise motorsiklet ve kayak gibi sporun birçok dalıyla uğraşıyor. İki kardeşin spora ilgisi Sefamerve’nin sosyal sorumluluk projelerine de yansımış. Dünyanın en iyi kadın haltercileri arasında gösterilen Amna Al Haddad, 2016 Rio Yaz Olimpiyatları’na Sefamerve’nin desteğiyle gidecek. Oya Hanım, Haddad için özel kıyafet tasarlamış. Metin Okur “Haddad büyük ihtimalle şampiyon olacak. Çünkü çalışmalar çok iyi gidiyor” diyor.