Kaan Demirağ... Henüz 32 yaşında bir iktisatçı... Hukukçu olan ancak içindeki ticaret sevgisi ağır basan babası Hakan Demirağ'dan aldığı bayrağı Türkiye'nin dört bir yanında dalgalandırıyor. Genç işadamı, gayrimenkul işleriyle uğraşırken iskender restoranı açmaya karar veren ve tam bir başarı öyküsüne imza atan babası Hakan Demirağ'ın yarattığı HD markasını daha da büyütmek için kolları sıvadı. 102 restoranla kalmayıp yeni satın almalarla büyüyeceklerini anlatan Kaan Demirağ "HD İskender, HD Döner, Tadım Pizza ve Pidem olmak üzere 4 markamız var. 102 olan şube sayımızı 140'a, 120 milyon lira olan ciromuzu da 170 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca gıda firmalarını satın alarak büyüyeceğiz, bir yandan da yurt dışı yatırım çalışmalarını sürdürüyoruz" diye konuştu.
-Temkinli ve sağlam adımlarla büyüyorsunuz. HD İskender'in hikayesini anlatır mısınız?
Babam hukukçu aslında ama hep ticaretle ilgilendi. Ben de Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olduktan sonra askere gittim, askerlik sonrası da iş hayatına fiilen girdim. Ama 10 yaşından beri babamla beraber işe gider gelirim. Babamın gayrimenkul ağırlıklı çalışıyordu ve 1995’te Ankara Çetin Emeç'te yaptırdığı bir iş merkezi vardı. Orayı kiralamaya sıcak bakmıyor ve iş kurmak isteyen babam, iskender restoranı açmaya karar verdi. 5 bin metrekarelik bir binaydı. Önce zemin, sonra birinci kat, ikinci kat derken restoranımız dolup dolup taşıyordu. İftarlarda 2 bin kişiyi ağılıyorduk. Alışveriş merkezlerinin yeni yeni geliştiği bir dönemde biz de avm'lere girmeye başladık. Bir süre sonra Tadım Pizza'yı 15 restoranıyla aldık. 2010’da HD Döner'i kurduk.
-Şu anda neler yapıyorsunuz, HD markası nerede?
HD İskender'in 50, HD Döner'in 7 şubesi var. Tadım Pizza'da 27 şubeye ulaştık. Üniversite arkadaşımla ortak kurduğum Pidem markasında da 18. mağazadayız. Merkezimiz Ankara'da, bir et işleme merkezimiz de var. Toplamda bin 600 çalışanımız var. Grup ciromuz 120 milyon lira, 2013 cirosunu 170 milyon lira olarak belirledik. Şube sayısını da 120-140'a çıkarmış olmayı planladık. Yıllık müşteri sayımız toplamda 10 milyonu buluyor.
-Yakın vadedeki planlarınızda yurt dışına açılmak ve yeni yatırımları hayata geçirmek var mı?
2014 gibi yurt dışına açılmış olmayı düşünüyoruz. Özellikle Ortadoğu'da kendi markamızla var olmak istiyoruz. Perakendeyi bilen ülkesinde pazara hakim şirketlerle ortaklık yapmak istiyoruz. Onun dışında Diyarbakır, Antakya’da görüşmelerimiz devam ediyor.
-Bundan sonraki hedef ve projelerinize ilişkin neler söylersiniz?
2012 yılında bir tesisi hayata geçirdik. Orası aynı zamanda lojistik üssü, 2 milyon dolarlık bir yatırım yaptık Ankara'da. Haftada 30-40 ton et işliyoruz. Haftada 4-5 gün de bölgelere sevkiyat yapılıyor. Gıda konusunda satın almayı planladığımız ve görüşmelerin sürdüğü yine gıdada birkaç marka var. Satın almalarla büyürken bir yandan da yeni şubeler açacağız. 2012'de 35 şube açtık bunun 20 tanesi HD İskender, 10 tanes Pidem oldu. 2013 yılında toplam 35 şube açmayı hedefliyoruz. Şu anda sektörde ilk 5 içerisindeyiz, ilk 3’e girmeyi hedefliyoruz.
-Sektörde farklı konseptte çok sayıda restoran faaliyet gösteriyor. Sizi rakiplerden ayıran ne?
Biz tereyağını Bursa'da sadece bize üretim yapan bir firmadan alıyoruz içinde keçi sütünün kreması da var. Etimiz yüzde 100 dana eti, içinde yüzde 1 de kaya tuzu var. Yine eti de bize özel yapan bir yerden alıyoruz. Restoranlarımızda soğuk hava depolarımız var orada koruyoruz.Etin içeriği önemli. Antrikot, nuar, kontrafile değerlidir. Biz bunları kullanıyoruz. Birçok yerde soya ve tat veren bir katkı madeleri koyuyorlar. Kaya tuzundan başka koruyucular da dahil hiçbir şey eklemiyoruz. Maliyeti düşürmek için sektörde etlerine tavuk eti, sakatat gibi farklı ürünler karıştıranlar var. Ancak yeni yönetmelik bunun önüne geçecek.
SULTANBEYLİ’NE 200 MİLYON DOLARLIK AVM YATIRIMI
-Yeni yatırımlar var m?
Sultanbeyli’de yapmayı planladığımız alışveriş merkezini 3 ortakla hayata geçireceğiz. Bank Asya'nın iştiraki Tuna GYO arsanın sahibi. Capacity AVM'nin büyük ortağı Uzman İnşaat, Canovate ve Mes Turkuaz şirketleriyle birlikte kuruyoruz. 200 milyon dolarlık bu yatırımın 2014'te tamamlanması planlanıyor. Henüz ismini belirlemedik. Sultanbeyli 1.5 milyon nüfuslu bir ilçe. En yakın avm 12 kilometre uzakta.15 bin metrekaresi ofis olmak üzere 150 bin metrekarelik alanda inşa ediliyor. Kiralanabilir alanda 150 marka olacak. Biz de markalarımızla yemek katında olacağız. 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bölgesel ihtiyaçlara göre de markalar yer alacak, sadece bölgeye değil tüm çevreye hitap edecek.
-Franchise yoluyla büyümeyi düşünüyor musunuz?
Tadım Pizza’da franchisela büyüyoruz. Standardımızı harfiyen uygulayacaklarla çalışmamız lazım. Burada sıkıntı olabilceğini düşündüğümüzden sıcak bakmıyoruz.
Karkas fiyatının bile altında satış yapana dikkat
7 yaşından bu yana binicilik yapan Kaan Demirağ, yurt dışında yarışlara katılmış. Şimdilerde sadece Türkiye'deki yarışlara katılıyor. Şampiyonlukları bulunan Demirağ, tenis, squash ve kayakta da yarışmalara katılarak kupalar kazanmış.
İşlenmemiş, karkas dediğimiz etin kilosu 14-15 lira civarında. Ama bir bakıyorsunuz 5 liraya sucuk satan var. Örneğin bizim porsiyonumuz 150 gramdır, bunu 8 liranın altında alıyorsanız düşünmeniz lazım. Bunu 5 liraya veren varsa ben oradan yemem. Bu mümkün değil. Vatandaşın da bu fiyat konusuna çok dikkat etmesi, çok ucuza satılan etlere ilgi göstermemesi gerekiyor. Bizim çok taklidimiz var. Hatta Azerbaycan'da bile aynı bizim konseptimizde yer açmışlar. Yabancı fast food zincirlerine bakıyorsunuz oraların cirosu hep yurt dışına gidiyor.
Bizim mutfağımız çok özel ve biz neden bir başka ülkede marka olmayalım diye düşünüyoruz.
Çalışan sakal bırakamaz tavuk yiyemez
Mart ayında çıkan ucuz etin dana etine karıştırılmasını engelleyen tebliğe çok sevindik. Bu hükümet döneminde denetimler arttı. Denetim iyidir. Biz kendi içimizde de sıkı denetimler yapıyoruz. Eğitimlerimiz günlük, aylık şeklinde devam ediyor. Bizde çalışanlar sakal bırakamaz mesela, ellerinde kına olamaz. Karışıklığa neden olmamak için çalışanlar restoranda tavuk dahi yiyemez.