26 Nisan 2025 Cumartesi / 28 Sevval 1446

Kan vermek orucu bozar mı? Kan aldırınca oruç bozulur mu?

Orucu bozan şeyler ve durumlar Ramazan ayının en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Hastalık durumunda kan aldırmak orucu bozar mı? Bilindiği üzere vücuda dışarıdan bir yiyecek ya da su girmediği sürece orucun bozulması söz konusu değil. Fakat kan aldırırken vücuda iğne giriyor. Bu çelişkiye düşenler ise 'Kan aldırmak orucu bozar mı? Kan vermek oruç bozar mı?' sorularının cevabını araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu konudaki soru işaretlerini gidermek üzere 'Kan vermek oruç bozar mı?' sorusunu yanıtladı.

28 Nisan 2020 Salı 10:36 - Güncelleme:
Kan vermek orucu bozar mı? Kan aldırınca oruç bozulur mu?

Mübarek Ramazan Ayının gelmesiyle tüm Türkiye'de vatandaşlar oruç tutmanın heyecanını yaşanıyor. Ramazan ayı boyunca idrak edilen oruç ibadeti ile ilgili bazı detaylar merak ediliyor. Oruç tutan vatandaşlar orucu bozan şeyleri merak edip araştırıyor. Kan aldırmak zorunda kalan müminler, orucun bu durumda bozulup bozulmadığını merak ediyor. Oruç vücuda giren şeyle bozulur. Kan vermek vücuttan birşey çıkmasıdır fakat vücuda iğne girer. Peki, kan vermek oruç bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kan aldırmak ile ilgili fetvası haberimizde. İşte merak edilen soruların yanıtları...

KAN VERMEK ORUÇ BOZAR MI?

Diyanet İşler Başkanlığ'nın konu ile ilgili bilgilendirmesi şöyle;

Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah'ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

KAN ALDIRMAK VE HACAMAT ORUCU BOZAR MI?

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

İĞNE ORUCU BOZAR MI?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Dinimiz, tedavi sürecinde olan hastaların oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup, tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyor ve oruç tutmalarına da başka bir engel yoksa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak dişlerini tedavi ettirmesi veya çektirmesi orucu bozmaz. Ancak tedavi esnasında, kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması ise, orucu bozar.

İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan'da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.