Geliriyle orantısız mağduriyet nafakası ödemek zorunda kalan ve nafaka hapsi korkusuyla yaşayan mağdurlar ilgili yasanın değişmesini istiyor. Yasa gereğince eski eşlerine ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalan çoğunluğu erkek olan mağdurlar, ikinci evliliklerinde eşleriyle problem yaşadıklarını ifade ediyor. Evlilikleri çatırdama noktasına gelen nafaka mağdurları “nafaka haczi ve nafaka hapsi” tehdidiyle de karşı karşıya kalıyor, bu duruma bir sınırlama getirilmesini talep ediyorlar. Mağdur taraf ve hukukçular konuyu Star’a değerlendirdi:
1.5 AY EVLİ KALDI DOKUZ YILDIR NAFAKA ÖDÜYOR
- 38 yaşındaki Kalip Özlü nafaka mağduriyetini şu sözlerle dile getirdi: “Eski eşimle bir buçuk ay evli kaldım. Çocuğumuz yok. 9 yıldır 275 TL nafaka ödüyorum. Boşandıktan iki yıl sonra tekrar evlendim. Eski eşim avukat ve polislerle eve haciz için geldiler. Eşyaların kendisine ait olduğunu iddia etti. İkinci kez evlendiğim eşim hamileydi, bu süreçte yaşadığımız stresten dolayı düşük yaptı. Eşim 3 seferdir düşük yapıyor, maddi durumum olmadığı için onu doktora bile götüremiyorum. Sonu olmayan bir şey için mücadele ediyoruz. Eşim hani doktora gidecektik diye soruyor, eşimi doktora götüremeyip eski eşime parayı vermek çok acı.”
İCRA İÇİN GELDİLER DÜŞÜK YAPTIM
- Kalip Özlü’nün eşi Hediye Özlü: “7 sene oldu eşimle evleneli, nafaka borcunu ödemeyince eşimi almaya eve geliyorlar. Onlar yüzünden çocuğum düştü. Nafakanın kaldırılmasını o kadar çok istiyoruz ki kurban keseceğiz. İster istemez nafakadan dolayı tartışıyoruz, eşime nafaka verdiği bilsem evlenmezdim diyorum, bıktık artık.”
MAAŞIM BİN 50 TL AMA NAFAKA ÖDÜYORUM
İsmet Turgut: “2 oğlum var. 10 senedir hem eşime hem çocuklarıma nafaka ödüyorum, çocuklarım söz konusu bile değil, başımın üstünde yeri var. Ama eski eşim çocuklarımı etkilediği için 9 yıldır çocuklarımı göremiyorum, benden koparıldı çocuklarım. İki yılda bir nafaka arttırma davası açıyorlar. Bin 50 TL maaşımdan nafaka ödüyorum. Eski eşimin nafakasının kesilmesini istiyorum.”
EVLİ KALMADIK AMA ÖDEMEM BİTMİYOR
- 36 yaşındaki M.O.(ismini vermek istemedi): “Nafaka hem maddi hem de manevi olarak çok büyük zarar veriyor. Eski eşimle Aralık 2014’te nikahlandık, düğün tarihini Ağustos’a almıştık. Anlaşamadığımızı fark edip boşanma davası açtım, evli kalmadık, sadece düğün tarihi aldık. Boşandıktan sonra araştırdım bazı kadınlar bunu kullanıyorlar. Bazı kadınlar sırf nafaka alabilmek için evleniyorlar. Eski eşimin öyle olduğunu düşünmüyorum.”
BİR MAAŞLA 7 KİŞİYE BAKIYOR
İsmet Turgut’un eşi Derya Turgut: “Ben ayrıldığım eşimden nafaka talep etmedim, çocuklarım benimle yaşamak istedi. Bir maaşla geçinmekte çok zorlanıyoruz. Eşim bir maaşla 7 kişiye bakıyor. Biz bunun altında eziliyoruz. Yuvalarımız çatırdıyor. Kapımıza tebligat ne zaman gelir diye düşünmekten, sürekli eve icra gelmesinden psikolojimiz bozuldu. Bu duruma hakkaniyetli bir süre sınırlaması getirilmesini istiyoruz.”
NAFAKA İÇİN MERDİVEN SİLİYOR
Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu Başkanı İlknur Birsel: “Yoksulluk nafakasına süreli ifadesi getirilmesini istiyoruz” dedi. Ne kadın, ne de erkeğin mağdur olmaması gerektiğini belirten Birsel, “Yasanın suiistimallere son derece açık olduğunu yaşanan örneklerden net şekilde anlamaktayız. Bir kadın mağdur aradı. Eşi nafaka borçları yüzünden hapse giriyormuş. ‘Merdiven silerek para kazanıyorum’ dedi. Çukurca’da görev yapan bir uzman çavuşun vatanı için canını ortaya koyarak aldığı maaşın her ay Bin 400 lirası sadece beş ay evli kaldığı çocuksuz, genç, sağlıklı ve çalışmayan kadına veriliyor. Erkeği resmi nikâhtan soğutan, ikinci kez kurulan yuvaların dağılmasına bir nedendir. Kısa süreli evlilikler ticarete dönüşmüştür, çok acil önlem alınması gerekmektedir.”
DAVALAR BİTMEK BİLMİYOR
Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu’nun verilerine göre, son 6 yılda 187 bin 814 nafaka davası karara bağlandı. 2016 yılında 28 bin 107 nafaka davası görüldü. 2010 yılında nafaka artırımı davası 5 bin 485 iken, 2016 yılında 9 bin 90’a yükseldi. 2010 yılında 341 nafakanın azaltılması davası açılırken, 2016’da 531 nafakanın azaltılması davası açıldı. 3 bin 142 kişi nafakanın kaldırılması talebinde bulundu.
NAFAKA İÇİN NİKAHSIZ YAŞIYORLAR
Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı: “Taraflar bir şekilde boşanıyorsa aralarındaki manevi bağ bitmiştir. Manevi bağı biten insanları bir ömür boyu maddi bir bağla birbirine bağlamak insanların toplum hayatına adapte olmasında engel.
PROBLEM BİTMİYOR
Erkekler sonraki evliliklerinde de bunun yüzünden problemler yaşıyor. Sırf bunun için evlenmeyen eski eşinden nafaka alıp, imam nikahıyla yaşayan çok kişi var. Kadına karşı şiddeti tahrik eden şeylerden biri bu. Tarafları bir ömür maddi bir bağla karşı karşıya getirmek, gerginliği arttırıyor ve başka sorunlara yol açıyor.”
SÜRESİZ NAFAKA İSTEYEBİLİR
Türk Medeni Kanunu (TMK) 175/1’de düzenlenen yoksulluk nafakası şöyle belirtiliyor: “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.”