Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman? 2014 YSK Seçmen yerini bu haberimiz üzerinden öğrenebilirsiniz. YSK seçmen yerini alt kısımda sorgulama Cumhurbaşkanlığı Seçimi ne zaman gerçekleşecek? Cumhurbaşkanı seçim sonuçları ne zaman açıklanacak? Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ne olur? Cumhurbaşkanı kim seçilecek?
Cumhurbaşkanlığı Seçimi Heyecanı Sürüyor, Seçim Zamanı ve Seçim Sonrası Açıklamar Hurriyet.com.tr Adresinde Sizlerle.. Seçmen Kağıdı Sorgulama Adresi, YSK Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oyumu Nerede Kullanacağım?Hepsi ve Daha Fazlası İçin Tıklayınız!
Oyumu Nerde Kullanacağım? (YSK - Seçmen Kağıdı Sorgula) 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi
Cumhurbaşkanlığı Seçimi Nasıl Olacak? (YSK - Seçmen Kağıdı Sorgula)
Cumhurbaşkanı seçimi için kimler oy kullanabilir? Engelli vatandaşlar Cumhurbaşkanılığı seçimi için nasıl oy kullanacak? Tüm bu soruların yanıtları haberimizde. YSK seçmen sorgulama işlemi için haberimizde verilen linke tıklamanız yeterli.Türkiye'de ilk kez halkın kendi oylarıyla seçeceği Cumhurbaşkanlığı seçimleri için nefesler tutuldu ve seçimin gerçekleşeceği o gün merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nerede oy kullanacağım?
10 Ağustos Günü Yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimine Çok Az bir Zaman Kala YSK - Seçmen Kağıdı Sorgulama Adresi Yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman Bitecek? Oy Pusulaları Çıktı mı? Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Günler Kala Adaylar Kesinleştir. Sırasıyla Ekmelettin İhsanoğlu , Selahattin Demirtaş, Recep Tayyip Erdoğan Adaylarını koydular. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinden Sonra Başbakan'ın Ayrılmasıyla Yerine Kim Geçecek? Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Seçmek Kağıdı ve Oylarınızı nerde Kullanacağınız Öğrenmek İstiyorsanız aşağıdaki Linklerden Bilgi Alabilirsiniz..
"SÜREÇ ÇOK KISA"
Bağcılar Kemalpaşa mahallesi muhtarı Yücel Çalışkan ise listelerin asıldığına ilişkin vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlere, kahvehane ve berberlere yazı astıklarını belirtti. Muhtar Çalışkan, "Çok ilgi olmadığı gözüküyor ama zamanla ilginin artacağını umuyorum" dedi. Bazı vatandaşlar listelerde adını ararken, tatil için memleketlerine gidecek bazı vatandaşlar ise oylarını gittikleri yerde nasıl kullanacakları konusunda muhtarlıktan bilgi aldı. Bağcılar 100.Yıl Mahalle muhtarı Cem Çankaya da, "Teknolojinin gelişimi ile beraber muhtarlıkları eskisi gibi ziyaret etmiyorlar. Mümkün olduğunda internetten ulaşabiliyorlar. Arzu edenlere biz de yardımcı oluyoruz" diye konuştu.
Muhtarlıkların bu hafta Cumartesi-Pazar da çalışacağını belirten Çankaya "Listeler kalktıktan sonra 1 hafta, 10 gün içinde seçmen kağıtlarını dağıtmamız gerekiyor. Çünkü süreç çok kısa" dedi.
SEÇMEN LİSTELERİ ASKIYA ÇIKTI
Alibeyli Mahalle Muhtarı Hülya Önal, seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine yönelik muhtarlık bölgesi askı listelerinin 2 Temmuz Çarşamba günü saat 08.00'de askıya çıkarılacağını, 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 17.00'den sonra askıdan indirileceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun 2. maddesi uyarınca halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının seçimi tarihinin belirlendiği bildiren Muhtar Hülya Önal, "Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilk oylamanın 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin 2. oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda; seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine yönelik muhtarlık bölgesi askı listeleri 2 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat: 08.00'de askıya çıkarılacak 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 17.00'den sonra askıdan indirilecek, 20 Temmuz 2014 Pazar günü kesinleştirilecektir. Herhangi bir nedenle yerleşim yeri adresi değişen vatandaşlarımız; yapılacak olan seçimde, yaşadıkları yerde oy kullanabilmeleri için 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde belirtildiği şekilde İlçe Nüfus Müdürlüklerine müracaat ederek yerleşim yeri değişikliğinde bulunabileceklerdir. Ayrıca oy kullanacak olan vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları bakımından; nüfus cüzdanlarında T.C. kimlik numarası olmayanlar, nüfus cüzdanını kaybedenler ile 18 yaşını doldurduğu halde nüfus cüzdanında fotoğrafı bulunmayanların nüfus cüzdanlarını değiştirmeleri gerekmektedir. dedi
MUHTARLARDAN "SEÇMEN LİSTESİ" UYARISI
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Cumhurbaşkanı seçim takvimi kapsamında seçmen listelerinin 2 Temmuz tarihinden itibaren askıya çıkacağını belirtrek, "Vatandaşlarımız Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak istiyorsa listede isimlerinin olup olmadığını doğru kontrol etmelidir" dedi.
Akdeniz, İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçim sürecinin başladığını hatırlattı.
Seçim süreci kapsamında seçmen listelerinin 2 Temmuz tarihinden itibaren askıya çıkacağını kaydeden Akdeniz, şöyle konuştu:
"Vatandaşlarımız ilk tur olan 10 Ağustos'ta oy kullanmak istiyorsa listede isimlerinin olup olmadığını doğru kontrol etmelidir. Listede ismi olmayan vatandaşlarımız, belli süre içerisinde işlemleri gerçekleştirmezlerse maalesef bu seçimde oy kullanma şansını kaybedecek. Listeler 2 Temmuz Çarşamba günü sabah saat 08.00'da askıya çıkarılmış olacak. 9 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00'da ise bu listeler askıdan inecek. Vatandaşlarımız seçmen listelerini başta muhtarlık binasının önünde, cami ve okul duvarlarının yanı sıra kahvehane önlerinde bulabilirler. Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir seçimin olması açısından bu sürecin önemli olduğunu belirtmek istiyoruz."
YSK oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi
Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak.
Cumhurbaşkanı seçiminde, sadece baş harfleri büyük olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi.
Resmi gazetede yayımlanan YSK kararına göre, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak filigranlı birleşik oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak. Oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde beyaz üzerine "Evet", kahverengi üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.
Cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların birleşik oy pusulasındaki sıralaması, YSK tarafından çekilecek kurayla belirlenecek ve sıralama seçimin ikinci oylamaya kalması halinde de geçerli olacak.
Oy pusulaları, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından basılacak.
Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak, YSK tarafından özel surette imal ettirilen ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulaları, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliği 4 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgiyle belirlenmiş aralık bırakılarak bastırılacak.
Birleşik oy pusulasının en üstüne "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi 17 punto ile başlık olarak büyük harflerle yazılacak.
Cumhurbaşkanı adaylarının kendilerine ayrılan sütun içine 3,8x4,6 santimetre ebadında arka fonu beyaz (arka fonda bayrak, resim, dini sembol olmayan) vesikalık renkli fotoğraflarının altına nüfus kayıt örneğindeki ad ve soyadları 13 punto ve büyük harflerle yazılacak.
Cumhurbaşkanı seçiminde oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde 17x7,5 santimetre ebadında bakış vaziyetine göre sol yarısı beyaz, sağ yarısı kahverengi, iki renk arasında ayırıcı herhangi bir çizgi bulunmayan, sadece baş harfleri büyük harf olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan, 30 punto siyah renkle yazılı birleşik oy pusulası bastırılacak.
Birleşik oy pusulaları, YSK tarafından bastırılarak, her seçim çevresi için sandık sayısına göre 420'lik paketler halinde ilçe seçim kurullarına gönderilecek.
Gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulaları 400'lük paketler halinde hazırlanarak, yeteri kadar paket ilgili geçici gümrük kapısı seçim kurullarına, yurt dışı temsilciliklere kullanılacak birleşik oy pusulaları ise 720'lik paketler halinde hazırlanarak, yeteri kadar paket yurt dışı temsilciliklere gönderilecek.
Ek paketlerin kullanıp kullanılmadığı tutanakla YSK'ya bildirilecek
Birleşik oy pusulalarının öngörülemeyen sebeplerle kullanılamaz hale gelmesi riski dikkate alınarak ihtiyaten yurt içinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarında ve dış temsilciliklerde kurulan Komisyonlarca gerektiğinde kullanılmak üzere seçmen sayısının yüzde 2'si kadar paket ek olarak gönderilecek.
Söz konusu bu paketlerdeki oy pusulalarının kullanılıp kullanılmadığı, kullanılmış ise ne kadarının kullanıldığı düzenlenecek tutanakla YSK Başkanlığına bildirilecek, dış temsilciliklerde kullanılmayan birleşik oy pusulaları ise Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan YSK kararında, Başkanlık makamınca Kurula sunulan 4 Haziran 2014 tarihli yazıda, önceki seçimlerdeki sandık bölgesi seçmen sayılarına ilişkin uygulamalar da göz önünde bulundurularak, 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde münhasır olarak bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının tespiti hususunda gerekli Kurul kararının alınması talebinde bulunulduğu belirtildi.
Teklifte de belirtildiği üzere; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14. maddesinin 2. fıkrasında; "...Katlanıp bir kenarı yapıştırıldıktan sonra zarf haline gelebilen 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranını taşıyan birleşik oy pusulalarını, her 400'ü ve her 400'lük paketi, aynı numarayı taşımak üzere bastırmak ve her sandık için bir paket, ilçe seçim kurullarına zamanında ulaştırmak." ve 5. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Bir sandık bölgesi, esas itibariyle 300 seçmeni kapsar." yolundaki hükmün, 3959 sayılı Kanunla "Bir sandık bölgesi esas itibariyle köylerde 200, kasaba ve şehirlerde 150 seçmeni kapsar." biçiminde değiştirildiği anımsatıldı.
Ancak, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulmasında 400-420, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçiminde 300, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçiminde 320 seçmenin oy kullanması ilkesinin benimsendiği ve bu esasa göre yapılan seçimlerde herhangi bir aksaklık ve gecikmenin söz konusu olmadığı hatırlatıldı.
Cumhurbaşkanı seçiminde seçmenler bir sandık bölgesinde tek sandıkta oylarını kullanacaklarından, tüm yurt genelinde tasarruf ilkeleri, oy verme ve sayım-döküm işlemlerinin kolaylığı ve her sandık bölgesi için bir sandık kurulu oluşturulacağı da göz önüne alınarak, 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 400 olarak belirlenmesine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.
Kararda, 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 400 olarak belirlenmesine karar verildiği belirtildi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), ilk oylaması 10 Ağustos 2014’te, 2. tura kalması durumunda ikinci oylaması 24 Ağustos 2014’te yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimleri için aldığı kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
YSK’nın aldığı karara göre, Cumhurbaşkanlığı için ilk oylama 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 olarak, yurt dışında yaşayan vatandaşlar da bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ise, ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise, ikinci oylama 17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısı ise 400 olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunmak zorunlu olurken,YSK kararına göre, “Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile en yüksek Devlet memuruna yapılan aylık net ödemenin (6.546,04 TL) beş katından (32.730,20 TL) fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil eder.”
CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN SEÇİM SÜRECİ
-29 Haziran: Cumhurbaşkanlı seçim süreci başlayacak.
-30 Haziran: Seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partiler ilan edilecek.
-2 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerin çıkartılması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilmesi.
-3 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuruların son günü
-4 Temmuz: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılan Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgelerin Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesinin son günü.
-5 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylık başvurularının Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine başlanması ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulması.
-5 Temmuz: Oy kullanılacak gümrük kapılarının ve yurt dışı temsilciliklerin tespit edilmesi.
-7 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamasının son günü
-8 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlanması ve itirazların başlangıcı
-9 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıdan indirilmesi ve itirazların sonu.
-9 Temmuz: İnternet ortamında ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilânının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazların sonu.
-10 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-11 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
-14 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunda kura çekiminin yapılması ve ilânı.
-15 Temmuz: Yüksek Seçim Kurulunca tüm seçim çevreleri ile yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basımı tamamlandıkça bir plan dâhilinde dağıtımına başlanması.
-15 Temmuz: Yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanması.
-16 Temmuz: Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazların ilçe seçim kurullarınca karara bağlanmasının son günü ve bu kararlara karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların başlaması (298/123).
-16 Temmuz: Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçlerin gönderilmesine başlanması.
-20 Temmuz: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi.
-20 Temmuz: Yurt içi sandık atama işlemlerinin yapılması.
-22 Temmuz: Seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanması.
-26 Temmuz: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanması,
-31 Temmuz: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı
-31 Temmuz: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanması.
-3 Ağustos: Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması.
-3 Ağustos: Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işleminin sona ermesi.
-4 Ağustos: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi.
-6 Ağustos: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır hale getirilmeleri.
-9 Ağustos: Seçim propaganda döneminin sona ermesi (saat: 18.00)
-10 Ağustos: Yurt içi oy verme günü.
-11 Ağustos: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilânı.
-12 Ağustos: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00) ve ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.
-13 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00).
-14 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-15 Ağustos: Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının resmî gazete, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderilmesi.
2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Seçimleri geldi. 10 Ağsutos Pazar günü tüm Türkiye sandık başına gidecek ve Cumhurbaşkanını Seçecek. Adaylar Belli. AKP'nin Adayı Başbakan Recep Tayyip Eedoğan, CHP, MHP, DSP, LDP, DP, BTP, BBP, DHP, TSİP, DYP, KP, HAP ve TURK Parti deateklediği Prof.Dr. Ekmeledin İhsanoğlu ve HDP-BDP Ortak Adayı Selahattin Demirtaş.
Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu hangi partiler destekliyor ? Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2014. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları burada. Köşk adayları kimler ? Nerede nasıl oy kullanacağım ! Merakla beklenen Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ve Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde kaç oy alır sorusunun yanıtı burada.
YSK Seçmen Sorgulama Sistemi Giriş Ekranı 2014 ( Seçmen Sandık Sorgulama - Nerede ve Hangi Okulda Oy Kullanacağım?) haberi, Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine sattler kaldı. 2014 yılında cumhurbaşlanlığı Seçimleri ilk defa Halk tarafından yapılacak. Seçim günü belli oldu. Seçimler 10 Ağustos 2014 Pazar Günü yapılacak . YSK'dan ise 'Seçimlerde oy vereceğiniz yer değişmiş olabilir bu nedenle internet sitesinden sandık sorgulaması yaparak nerede oy vereceğinizi öğrenmeniz öneriliyor.' uyarısı Yapıldı. Peki Nerede Oy Kullanacağım? Nerede ve Hangi Okulda Oy Kullanacağım?
Ramazan Bayramı'nın Sona Ermesiyle Beraber Cumhurbaşkanlığı Seçiminede Çok Az Bir zaman Kaldı. Seçiçmin Yaklaşmasıyla Beraber Adaylar Kesinleşti, Peki Cumhurbaşkanı Adayları Kimler Oldu? Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Adayı mı? Başbakan İstifamı Etti? Başbakanlık Koltuğuna Yeni Geçecek adaylar Kimler? Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman Olacak? Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Pusulaları Çıktı mı? YSK - CumhurBaşkanlığı Seçmen Sorgulamak için Tıklayınız. YSk Seçmen Kağıdı Görüntüleme, Cumhurbaşkanı Seçimleri Nerede Kullanılacak? Oyumu Nerede Kullanacağım?
Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu-YSK'dan seçmene son dakika uyarısı geldi. Seçimlerde oy vereceğiniz yer değişmiş olabilir bu nedenle internet sitesinden sandık sorgulaması yaparak nerede oy vereceğinizi öğrenmeniz öneriliyor.
YSK, yaklaşık 3,5 ay önce yerel seçimler için sandığa gidilmesine rağmen seçmen listeleri ve sandıklar baştan düzenlendiğinden seçmenleri, “Oy vereceğiniz yer ve sandığınız değişmiş olabilir” uyarısında bulundu.
10 Ağustos 2014 Pazar günü ilk kez yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde
Recep Tayyip Erdoğan kimdir?
Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu.
Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplumsal sorunlarla ilgilenen Recep Tayyip Erdoğan'ın aktif politikaya adım attığı döneme rastlamaktadır.
Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi sırasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı. Bu yapılanma, mensubu bulunduğu Refah Partisi'ne 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandırırken, yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.
27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, siyasî yeteneği, ekip çalışmasına verdiği önem, insan kaynakları ve malî konulardaki başarılı yönetimiyle dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üretti. Su sorunu, yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle; çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla çözümlendi. Hava kirliliği sorunu Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle son bulurken, kentin trafik ve ulaşım açmazına karşı 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edildi; sonraki dönemlere ışık tutacak birçok proje geliştirildi. Belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alan Erdoğan, 2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödedi ve bu arada 4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Böylece, Türkiye'nin belediyecilik tarihinde yeni bir çığır açan Erdoğan, bir yandan diğer belediyelere örnek olurken, bir yandan da halk nezdinde büyük bir güven kazandı.
Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan bir kitaptaki şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.
Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından Ak Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Milletin teveccüh ve güveni AK Parti'yi daha kuruluşunun ilk yılında Türkiye'nin en geniş halk desteğine sahip siyasî hareketi haline getirdi ve 2002 yılı genel seçimlerinde üçte iki parlamento çoğunluğuyla tek başına iktidara taşıdı.
Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamayan Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.
15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, aydınlık ve sürekli kalkınan bir Türkiye idealiyle, hayatî öneme sahip birçok reform paketini kısa süre içinde uygulamaya koydu. Demokratikleşme, şeffaflaşma ve yolsuzlukların engellenmesi yolunda büyük mesafeler katedildi. Buna paralel olarak ülke ekonomisi ve toplum psikolojisini olumsuz yönde etkileyen ve onyıllardır çözülemeyen enflasyon kontrol altına alındı, itibarını yeniden kazanan Türk Lirası'ndan 6 sıfır atıldı. Devletin borçlanma faiz oranları aşağı çekildi, kişi başına düşen millî gelirde büyük artış gerçekleştirildi. Ülke tarihinde daha önce görülmemiş hız ve sayıda baraj, konut, okul, yol, hastane ve enerji santrali hizmete girdi. Bütün bu olumlu gelişmeler, bazı yabancı gözlemciler ve Batılı liderler tarafından "Sessiz Devrim" olarak adlandırıldı.
Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde ülke tarihinin dönüm noktası olarak nitelenen başarılı girişimlerine ek olarak, akılcı dış politikası ve yoğun ziyaret-temas trafiğiyle Kıbrıs sorununun kalıcı çözüme kavuşturulması ve dünyanın çeşitli ülkeleriyle verimli ilişkiler geliştirilmesi konularında önemli adımlar attı. Tesis edilen istikrar ortamı iç dinamikleri harekete geçirirken, Türkiye'yi bir merkez ülke haline getirdi. Türkiye'nin ticaret hacmi ve siyasal gücü, yalnız içinde bulunduğu coğrafî bölgede değil, uluslararası alanda da hissedilir düzeyde arttı.
Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde %46.6 oy alarak büyük bir zafer kazanan Ak Parti’nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 60. Hükümeti’ni kurdu ve tekrar güvenoyu aldı.
Recep Tayyip Erdoğan evli ve 4 çocuk babasıdır.
Ailesi
26 Şubat 1954 tarihinde doğdu.
4 Temmuz 1978'de Emine Hanım ile evlendi.
Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, Esra ve Sümeyye olmak üzere 4 çocuk sahibidir.
Eğitim Durumu
1965 yılında Piyale Paşa İlkokulu
1978 yılında Istanbul İmam Hatip Lisesi
1981 yılında Marmara Üniv. İktisadi Ticari Bil. Fak.
Siyasi Kariyer
1976 yılında MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi.
1984 yılında Refah Partisi Beyoglu İlçe Başkanlığı'na seçildi.
1985 yılında Refah Partisi Istanbul İl Başkanlığı'na seçildi.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.
15 Mart 2003 tarihinde T.C. Başbakanı oldu.