1 Kasım seçimlerine çok az bir zaman kaldı. 2015 oy kullanmama cezası ne kadar? Oy kullanmayanlar para cezası ödeyecek, miktarı açıklandı, detaylar haberimizde. Peki, Oyumu nerede Kullanacağım öğrenmek için haberimizdeki linke tıklayınız. YSK - 2015 Seçmen Srogula.
1 Kasım'da yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde oy kullanmaya gitmeyecek olan seçmenler oy kullanmama cezası olarak ne kadar ödeyecek, belli oldu. Oy kullanmanın cezası nedir? Seçim'de oy vermezseniz ceza alacak mısınız işte bilgiler... 1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen Genel Seçimler'de, oy kullanma işlemi saat 8'de başlayıp akşam 17:00'e kadar devam edecek. Seçmenler, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için sandık başına giderek oy kullanacak. Peki seçimde oy vermemenin cezası var mı? 1 Kasım 2015 pazar günü yapılacak Genel Seçimler'de oy kullanmama cezası ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak, 2010 yılında yapılan referandumda oy kullanmama cezası ile ilgili Maliye Bakanlığı tarafından aşağıdaki açıklama yapılmıştı. Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre referandum günü sandığa gitmeyenlere, 22 TL oy kullanmama cezası uygulama kararı verilmiştir.

1 Kasım 2015 Pazar günü, oy verme için saat 08.00’den 17.00’ye kadar geçecek zaman oy verme süresidir. Ancak saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Saat 17.00’den sonra gelen seçmen oy kullanamaz (298/89, 96). Ceza infaz kurumlarında oy verme saat 08.00’de başlar, 17.00’de sona erer. Diğer hükümler aynen uygulanır.
KİMLER OY KULLANAMAZ?
1. Silâhaltında bulunan askerler, onbaşılar ve kıta çavuşları oy kullanamazlar. Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.
2. Askeri öğrenciler oy kullanamaz.
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz.
4. Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamaz.
KİMLER OY KULLANABİLİR?
Yukarıda sıraladığımız 4 maddeye dâhil olmayan ve 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilir.
OY KULLANMA YAŞI KAÇTIR?
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
VERDİĞİNİZ OYUN GEÇERSİZ SAYILACAĞI HALLER
Arkasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.
Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları da geçerli kabul edilmeyecek.
Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde "evet" ya da "tercih" mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz sayılacak.
Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.
Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.
OYLARIN GEÇERLİ SAYILACAĞI HALLER
Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda oylar geçerli sayılacak.
Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda, bu oy geçerli kabul edilecek.
Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan mührün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması durumunda oy geçerli sayılacak.
Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla bir siyasi partinin alanına birden çok mühür basılması halinde de oy geçerli kabul edilecek.
Sandık kurulunca geçerli oy pusuları, tutanaklar, imzalı sayım ve döküm cetvelleri, geçersiz, itiraza uğrayan oy pusulaları, kullanılmamış oy zarfları ve pusulalar ayrı ayrı paketlenecek, üyelerce imzalanıp mühürlenecek torbaya konularak tekrar mühürlenip, imzalanacak.
Hazırlanan mühürlü torba ve sadık kurulu mührü, en az iki üye tarafından en kısa zamanda ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilecek. İlçe seçim kurulu torbayı, tamamlanan sandık kurullarından aldıkları seçim sonuçlarını SEÇSİS'te elektronik ortamda birleştirerek, il seçim kurulu başkanlıklarına ve siyasi partilere bildirecek.