Gözler 2015 Genel Seçim sonuçlarında! Nerede oy kullanacağım yarın öğrenmek için haberimizdeki linke tıklamanız yeterli. TC Kimlik no ile rahatlıkla nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsnizi. Ayrıca Seçim Sonuçları açıklandığı an burada olacak. Türkiye 5 ay arayla Milletvekili seçimleri için ikinci kez sandığa gidiyor. 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak genel seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı buradan sorgulayabilirsiniz. İşte YSK seçmen sorgulama ekranı ve detayları...
1 Kasım seçimlerine sayılı günler kaldı. YSK seçmen sorgulama ekranını hizmete açtı. Nerede oy kullanacağım diye merak edenler için 1 Kasım 2015 YSK (secmen.ysk.gov.tr) seçmen sandık sorgulama sistemi sayesinde işiniz çok kolay! Seçmenler sandık sorgulaması yaparak nerede oy kullanacaklarını rahatlıkla öğrenebilirler. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz. Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamaz Oyunu kullandıktan sonra sandık başından ayrılmayan seçmene başkan uzaklaşmasını hatırlatır. Seçmen yine orada kalırsa, başkan onu kolluk aracılığı ile uzaklaştırır.
OY VERME SÜRESİ
1 Kasım 2015 Pazar günü, oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresidir.
Ancak Yüksek Seçim Kurulunun 31/08/2015 gün ve 2015/1572 sayılı kararı uyarınca; adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında da oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanır.
Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir. Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamaz (298/89, 96). T.C. Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.
Kuruluşu
Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler. Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.
Görev ve Yetkileri
YSK, özel kanunlara göre yapılacak milletvekili, il genel meclisi üyeliği, Cumhurbaşkanlığı seçimi, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oylamasına sunulmasında yönetim ve denetim ile yargı denetimini sağlar. Seçim sonuçlarına yapılacak her türlü itiraza karşı başvurulabilecek son mercii Yüksek Seçim Kurulu'dur. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği kararlar kesindir, YSK'nın vermiş olduğu kararlara karşı herhangi başka bir yargı merciine başvurulamaz. YSK teşkilatlanması; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, İdari ve Mali işler Daire Başkanlığı, İl Seçim Kurulu Başkanlıkları, İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ve Seçmen Kütüğü Büroları şeklindedir.
Yüksek Seçim Kurulu Ankara'da, her seçim çevresinde bir il seçim kurulu, her ilçede bir ilçe seçim kurulu ve seçim bölgelerinde konulacak her sandık için bir sandık kurulu bulunur. Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında, seçim kurullarının istediği bilgileri ve belgeleri, gecikmeden, süresinde ve doğru olarak göndermeye mecburdur. Seçmen kütüğünün kurulması, güncelleştirilmesi ve bundan elde edilecek liste, çizelge ve diğer malzemenin gerekli yerlere ulaştırılması ve dağıtılması için Yüksek Seçim Kurulunca alınacak kararlar bütün kamu kuruluşlarını ve görevlilerini bağlar.
Türkiye 5 ay arayla ikinci kez sandığa gitmeye hazırlanırken, araştırmalar ülkede tam anlamıyla seçim havası olmasa bile 1 Kasım’da katılım oranının yüksek çıkacağına işaret ediyor. Yüksek Seçim Kurulu verileri, son 4 seçimde katılım oranının giderek arttığını ortaya koyuyor. YSK verilerine göre 3 Kasım 2002 seçimlerinde katılım oranı yüzde 79.14 olarak belirlendi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde bu oran yüzde 84’e yükseldi. 12 Haziran 2011 seçimlerinde ise katılım oranı yüzde 83.16 oldu. 7 Haziran seçimlerinde katılım oranı yüzde 83.92 olmuştu.
7 HAZİRAN’DA YURTİÇİ ORAN 86.43’TÜ
Son dönemin en yüksek katılımı, 7 Haziran 2015 seçimlerinde gerçekleşti. 56 milyon 608 bin 817 seçmenden 47 milyon 507 bin 467’si sandığa gitti. Katılım, kayıtlara yüzde 83.92 olarak yansıdı. Ancak, 7 Haziran seçimlerinde gümrük kapılarının yanı sıra yurtdışında da oy kullanıldı. Yurtdışındaki katılımın yüzde 32.5’te kalması, ortalamayı düşürdü. Gurbetçi oyları çıkartıldığı zaman yurtiçi katılım yüzde 86.43 olarak belirlendi. 7 Haziran’da 1 milyon 41 bin gurbetçi oy kullanmıştı 1 Kasım için bu rakam 1 milyon 270 bini aştı. Bu artışın Türkiye geneli katılımı da etkilemesi bekleniyor. 1 kasım seçim sonuçları katılım oranı ne olur