Eskiden sadece Atari vardı, sonra Tetris’e dadandık. Herkesin elinde bir tetris, blokları yıkmaya çalışırdık. Ardından bilgisayar oyunları çıktı. Hepimiz fanatik bir şekilde Mario’nun sevgilisine ulaşması için var güçle savaştık. Alaaddin’le birlikte Prenses Yasemin’i hapsolduğu kaleden kurtardık. Sosyal medya ve akıllı telefonların popüler olmasıyla pek çok oyun girdi hayatımıza. Bahçeler ektik Farmville’le, Angry Bird ve onların düşmanı azılı domuzlarla binaları yıktık.Tabii Clash of Clans, Top Eleven, Zynga Poker, The Hobbit: Kingdoms’u da es geçmemek gerekir. Bu oyunlar şu an en çok hasılat yapanlar arasında üst sıralarda yer alıyor. Ne var ki King şirketi öyle bir oyun çıkardı ki hepsini tahtından etti: Candy Crush... Kullanıcılar neredeyse yerlerinden kalkmadan hatta sabahlara kadar bu oyunu oynuyor!
King’in 10 senelik geçmişinde en fazla gelir getiren oyunu olan Candy Crush’ı, şu an 206 milyon kişi oynuyor. 16 milyonu da Facebook üzerinden... New York Times’da çıkan bir habere göre şekerleri patlatmak ve her seviyede zorlaşan bölümleri geçmek üzerine kurulu olan oyun, her gün 600 milyondan fazla tık’lanıyor! AppData şirketinin yaptığı araştırmaya göre aylık 45 milyon aktif kullanıcısı var.
Bir Facebook oyunu olarak başlayan, daha sonra mobile sıçrayan Candy Crush nasıl çılgınlık boyutuna ulaştı? Aslında daha önce buna benzer birçok oyun vardı: Şekilleri bir araya getir ve patlat! Bu oyunu diğerlerinden farklı kılan tek özellik, oyunculara çeşitli görevler verilmesi. Yani önce istenilen puanlar tutturulmaya çalışılıyor, sonra da board üzerindeki tüm jöleleri yok etmek gerekiyor. Ardından meyveler de verilen hamle sayısında yok edilmeli. Saniyelerle yarışarak yüksek puan elde etmeye çalışılıyor ve stres de artıyor. Bir de çikolatalar ve şeker bombaları var ki o ‘level’lar (aşamalar) çok sinir bozucu! Çikolatalar yok edilmediği sürece oyun bitmiyor. Sözü edilen aşamalar gibi birçok örnek verilebilir ama Candy Crush’ın ‘şimdilik’ 440 level olduğu göz önünde bulundurulursa, oyunu bir yazıya sığdırmak imkansız! Zorlaştıkça devam etmeyenler tabii ki var ama ‘bağımlı’larının daha fazla olduğu kesin! Özellikle Twitter’daki yorumlar dikkat çekici: ‘İlişki durumum: Candy Crush’, ‘Görüşmediğim insanlarla sırf Candy Crush yüzünden görüşüyorum’, ‘Sigarayı bırakmak mı, Candy Crush’ı bırakmak mı? Tabii ki sigaraya daha rahat bırakabilirim’...
HİLE PROGRAMLARI ÇOK...
Candy Crush ile ilk kez tanışanlar, oyunu ‘çocuksu’ görebilir çünkü oyunda bol bol çikolata, şekerleme, meyve var. Fakat oyunu çılgınlar gibi oynadığını itiraf edenlerin çoğu yetişkin! 7’den 70’e, ünlü ünsüz herkesin oynadığı Candy Crush, Facebook ve akıllı telefonlarda ücretsiz ama oyun içinde paraya ihtiyaç duyulan anlar da olabiliyor; ekstra hareket hakkı veya can talep ettiğinizde, bir sonraki aşamaya atlamak istediğinizde oyun size ‘pamuk eller cebe’ diyor! ‘Can’ bittiğinde karşılaşılan üzgün suratı görmek istemeyenler için çözüm bu... Ya da başka bir Candy Crush oyuncusundan ‘can’ istenebiliyor ama bunun için bile beklemeye tahammülü olmayan ‘bağımlı’lar, küçük meblağlar karşılığında bu özellikleri satın alıp bölüm üzerine bölüm geçebiliyor.
Candy Crush oyununun sanal alemde birçok hile programı da var. Bu programlar, can kaybı ya da süre sıkıntısı olmadan oyunun bitirilmesini sağlıyor. Ancak Candy Crush’ın yaratıcısı King şirketi her seferinde bunun önlemini almayı başarıyor!
Candy Crush Saga her yerde
2009’daKİ Angry Bird çılgınlığını herkes hatırlar. Bu oyun öyle yayılmıştı ki bir süre sonra oyuncakları, tişörtleri, çorapları, içecekleri gibi türlü türlü ürün piyasaya çıkmıştı. Şimdi aynı çılgınlık Candy Crush’ta yaşanıyor. Örneğin, Forever New markası sezon başında bir Candy Crush koleksiyonu hazırladı. Koleksiyonda yer alan elbiseler, oyunun renklerinden esinlenerek tasarlandı. Ayrıca çorapları, tişörtleri, anahtarlıkları, aksesuarları, taytları ve daha birçok sıradışı tasarım kapış kapış satılıyor. Üstelik dünyanın her yerinde...