Psikolojisi düzgün, iyi iletişim kurabilen, hayat dolu çocuklar yetiştirmek geleceğe dair en büyük umudumuz... Ancak son zamanlarda çocuklarımızı zedeleyen pek çok haber görüyoruz gazete ve TV’de. Bu konunun üzerine gitmek istedik bu hafta ve üçüz annesi Neşe Erbek’le bu konuyu görüştük. Aile içindeki sıkıntılardan, terörün etkilerinden çocuklarımızı nasıl koruyacağız Erbek bize anlattı.
Neler yapıyorsunuz bugünlerde?
Üçüz kızlarımla birlikte günlük yaşantım devam ederken, 35 şubeye ulaşan anaokullarım ve Ortaköy Neşe Erberk İlkokulu’mda çalışıyorum. Okulöncesi ve ilkokul eğitiminde yetenek geliştirme programımızla çocukların ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfedip geliştirmeyi hedefleyen sistemimizle farkındalığı yüksek bireyler yetiştiriyoruz. Dikiş dikme, bahçıvanlık, yemek ve temizlik yapma gibi farklı çalışmalarla da çocuklarımızın yaşam becerilerini geliştiriyoruz. Ayrıca farklı kültürleri İngilizce, İspanyolca ve Almanca çalışmalarla öğretiyoruz.
Yaşadığımız zor süreç çocuklarda ne gibi rahatsızlıklara sebep olabilir?
Duygusal çöküntü, çocuklar üzerinde sağlanan disiplinin etkisinin ve tutarlılığının azalmasına, bu da çocuklardaki anti-sosyal davranışların artmasına ve davranışlarının kontrolünün azalmasına neden olabilir. Duygusal çöküntü anne-babaları kendilerini çocuklarından uzaklaştırmalarına ya da onları reddetmelerine neden olabilir ve buna bir tepki olarak da çocuklar uyum sorunları gösterebilir. Bunun yanı sıra çocukta kaygı ya da depresyon gibi içe yönelim türü problem davranış belirtilerinin görülebilir.
Evde uygulanabilecek yöntemler neler?
Gözlemlemek önemlidir; çocuğunuzun ne yediğini, nelerle oynadığını, nasıl uyuduğunu ve arkadaşlarıyla nasıl iletişim kurduğunu gözlemleyin. Çocuğunuz değişikliklere kolayca uyum sağlıyor mu yoksa alışması zaman alıyor mu, dikkat edin. Yaratıcılığını taktir edin; resim, el işi gibi aktiviteler çocuk psikoloji açısından çok olumlu. Onun hoşlandığı aktivitelerin içinde olun, buna zaman ayırın. Yaratıcılığını teşvik ve takdir etmek için yaptığı işleri duvarlara, buzdolabına asın. Bunlar, çocuğunuzun kişisel gelişimine katkı sağlar. Arkadaş olun, onun ne hissettiğini, nelerden hoşlandığını, zevklerini ve yaşam tarzını doğru şekilde çözemeyiz.Çocuğumuzla ilişkimizde de her şeyi dengede tutmalıyız. Bol bol sevginizi gösterin, sarılın, dokunun...
Çocuklara terörü nasıl anlatmalıyız?
Çocuklar, yaşadıkları travmatik deneyimi yetişkinler gibi hızla anlamlandırıp rutin hayatlarına geri dönemezler. Temel olarak bu dönemde yetişkinler tarafından yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabilirim: Çocuklara, yaşanan olayların gerçekleşmesinin mümkün olduğu ve dünyanın her yerinde yaşanabileceğini açıklayın. Yaşadıkları anormal duruma verdikleri tepkilerin, aslında normal olduğunu aktarın ve onlara güvenli bir ortam sununun. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yaşanılan olumsuz olay öncesindeki rutinlerine dönmelerini sağlayın.