27 Nisan 2025 Pazar / 29 Sevval 1446

Türk dizileri Yunanistan'ı sallıyor!

Sıla, Muhteşem Yüzyıl gibi Türk dizileri Yunanları adeta bir mıknatıs gibi ekran başına çekiyor.

28 Şubat 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türk dizileri Yunanistan'ı sallıyor!
Deutsche Welle Türkçe’den Maria Rigoutsou ve Başak Özay ülkemizde çekilen dizilerin Yunanistan’da ne kadar çok izlendiğini gözler önüne seriyor.

“Üzgünüm ama şimdi konuşamam, ’Muhteşem Süleyman’ başlıyor!” Atinalı Vicky Bechraki, arkadaşlarıyla telefonlaştığında bu sözü giderek daha sık duyduğunu söylüyor. 40 yaşındaki Yunan mimar başlangıçta Türk dizilerini kaçırmayan arkadaşları, kardeşleri ve anne-babasıyla dalga geçtiğini, ancak bir süre sonra kendisinin de bu furyadan etkilenip, ekran başına kilitlendiğini anlatıyor. Bechraki, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın arasındaki entrikalarla çevrili tutkulu aşkın anlatıldığı Muhteşem Yüzyıl dizisini bir yıldır takip ettiğini söylüyor. Yunan mimara göre, Türk dizileri Yunan yapımlardan oldukça farklı:

“Prodüksiyon, benzeri Yunan dizilerinden çok daha iyi. Şunu da unutmamak gerek. Yunan televizyon kanalları şu an sadece Yunan dizilerinin tekrarlarını gösteriyor. Bazıları 1985 yılından kalma. Hep aynı hikayeleri izlemek hiç ilginç değil benim için. Türk dizileri yeni bir şey sunuyor.”

Türk dizileri prime-time’da

Türk dizilerinin popüler olması Yunanistan’daki ekonomik krizin başlangıcına denk geldi.

Türk dizileri Yunan medya pazarı için yeni ve sevilen bir ürün. İlk Türk dizisi 2005 yazında MEGA TV kanalında yayınlandı. Türkiye’de Yabancı Damat, Yunanistan’da Aşkın Sınırı adıyla yayınlanan dizide bir Türk kızıyla Yunan erkeğinin aşk hikayesi üç yıl boyunca Yunanistan’da büyük ilgiyle izlendi. 2010 yılında ANT1-TV kanalı Binbir Gece dizisini yayınlamaya başladı ve ardından Türk dizileri patlaması yaşandı. Ülkenin eğlence programı ağırlıklı üç büyük kanalı MEGA, ANT1 ve ALPHA o zamandan beri ana yayın kuşağında sadece Türk dizilerine yer verir oldular.

Türk dizilerinin Yunanistan’ı fethinde ekonomik kriz de önemli bir etken. Türk dizilerinin yaşadığı patlama, 2010 yılında Yunanistan’daki ekonomik krizin başlangıcına denk geldi.

“Athinorama” dergisinden televizyon eleştirmeni Nikos Vulalas, süreci şöyle özetliyor: “Büyük televizyon kanalları 2010 yılında ilk ciddi malî sıkıntıları hissetmeye başladılar. Yeni dizi çekecek para kalmamıştı. Türk dizilerinin fiyatı çok daha uygun. Bir bölümü 5 bin euroya satın alabiliyorsunuz. Üstelik oldukça yüksek reyting oranlarına ulaşıyorsunuz. Genelde yüzde 40’ın üstünde reyting alınıyor. Dolayısıyla üç büyük eğlence kanalı kitlesel olarak Türk dizilerine yer vermeye başladı.”