25 Kasım 2024 Pazartesi / 24 CemaziyelEvvel 1446

RTÜK Başkanı Şahin: Kadına yönelik şiddetin medya aracılığıyla yaygınlaştırılmaması konusunda düzenleyici faaliyetler yürütüyoruz

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, kadına yönelik şiddetin medya aracılığıyla yaygınlaştırılmaması ve sıradanlaştırılmaması konusunda, önleyici, denetleyici ve düzenleyici faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

AA14 Kasım 2024 Perşembe 15:27 - Güncelleme:
RTÜK Başkanı Şahin: Kadına yönelik şiddetin medya aracılığıyla yaygınlaştırılmaması konusunda düzenleyici faaliyetler yürütüyoruz

Şahin, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan başkanlığında toplanan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nu, Kurulun çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

RTÜK olarak kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamak için kapsamlı stratejik adımlar attıklarını dile getiren Şahin, Kurulun 2024-2028 Stratejik Planı'nın fırsat eşitliğine önem verdiğini belirtti.

Şahin, stratejik planın, medyadaki paydaşların hak ve menfaatlerini güvence altına almayı amaçladığını kaydetti.

Medya kuruluşlarında kadınların temsiline yönelik bir anlayışı yerleştirmeye çalıştıklarının altını çizen Şahin, kadınların toplumdaki statülerini olumsuz etkileyen içeriklere karşı mücadeleyi kurumsal bir görev gördüklerini dile getirdi.

Ebubekir Şahin, "RTÜK, medyada kadına yönelik bilinçli olumlu yaklaşımı teşvik eden kapsamlı politika çerçevesi oluşturmayı hedeflemektedir." dedi.

- "KAMU SPOTU VE ÖNCELİKLİ YAYIN TAVSİYE KARARI 5'TİR"

RTÜK'ün, medyada kadına yönelik olumsuz yargıları, kalıpları kırmayı ve kadının toplumsal algısını güçlü zemine taşımayı hedeflediğini ifade eden Şahin, kadına yönelik şiddet başta olmak üzere sorunlara ilişkin kamu spotu çalışmaları yürüttüklerini aktardı.

Şahin, "2022'den itibaren kabul edilen kamu spotu ve öncelikli yayın tavsiye kararı 5'tir, toplumsal bilinci artırmaya yönelik yayına verilmiştir. 6'ncısını da önümüzdeki dönemde RTÜK olarak yapacağız." bilgisini paylaştı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğunu artırmak için çeşitli eylem planları hazırladıklarını anlatan Şahin, Üst Kurul olarak kadın sorunlarına ilişkin basın ve yayın organlarıyla düzenli toplantılar yaptıklarını bildirdi.

- "RTÜK, ETİK İLKELERE DAİR REHBER OLUŞTURMUŞTUR"

RTÜK Başkanı Şahin, şöyle devam etti:

"RTÜK, medyada kadına yönelik şiddetin aktarımında özen gösterilmesi gereken etik ilkelere dair rehber oluşturmuştur. İlke kararları, RTÜK'ün en önemli kararlarıdır, RTÜK'ün elindeki en önemli argümanlardan biridir. Almış olduğumuz yayın ilkelerini çok önemsiyoruz. Kadına yönelik şiddetin aktarımında özen gösterilmesi gereken ilke kararlarında, şiddet içeriklerinde mağduru değil faili merkeze koyan, şiddeti meşrulaştırıcı ifadelere yer vermeyen, failin suçunun hafifletilmeden sunulmasını amaçlayan ilkeler, toplumsal algıda kadına yönelik şiddete karşı güçlü bir farkındalık yaratmıştır."

RTÜK'ün medya sektöründe kadın temsilini güçlendirmek amacıyla çeşitli projeler yürüttüğünü ifade eden Şahin, kadın haklarına dair farkındalık oluşturmaya yönelik kampanyaların düzenlendiğini belirtti.

- "GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARININ ETİK ÇERÇEVEDE ELE ALINMASINI BELİRLEDİK"

Şahin, gündüz kuşağı programlarının geniş kitlelere ulaştığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Öncelikle RTÜK İletişim Merkezi'ne gelen vatandaş şikayetleri ışığında gündüz kuşağı programlarının etik çerçevede ele alınmasını belirledik. Bu süreçte oluşturulan etik ilkeler tüm paydaşların oy birliğiyle yayıncı kuruluşlara rehber edinilmesi için sunulmuştur. Ayrıca RTÜK tarafından da oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu ilkelere göre, kadınlara yönelik şiddet içeren, şiddeti teşvik eden içeriklere asla yer verilmeyecektir, şiddetin normalleştirilmesine izin verilmeyecektir."

RTÜK'ün kurumsal yapısıyla ilgili de bilgi veren Şahin, Üst Kurulda kadın temsiliyetini önemsediklerini belirtti.

Ebubekir Şahin, görev yaptığı süre içerisinde çalışanlarından "mobbing" ile ilgili şikayet almadıklarını, bunun da sevindirici olduğunu ifade etti.

Engellilerin yayın hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla yönetmelik hazırladıklarını anlatan Şahin, işaret dili, sesli betimleme ve alt yazıyla engellilerin medya içeriklerine erişimlerinin desteklendiğini vurguladı.

Ebubekir Şahin, şunları kaydetti:

"Üst Kurulumuzun üzerinde önemle durduğu sorunların birisi de kadına yönelik şiddettir. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi çok önemsiyoruz. Kadına yönelik şiddetin medya vasıtasıyla yaygınlaştırılmaması ve sıradanlaştırılmaması hususunda Üst Kurulumuz, önleyici, denetleyici ve düzenleyici birçok faaliyet yürütmektedir. Üst Kurulumuz, ilgili kurum ve kuruluşlarla stratejik hedefler doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir."

Şahin'in açıklamalarının ardından RTÜK Üyesi Deniz Güçer, medyada şiddet olaylarının aktarımına ilişkin olumlu ve olumsuz örneklerle ilgili sunum yaptı.

- KOMİSYON, GAMER'İ ZİYARET EDECEK

Komisyon Başkanı Erdoğan, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın komisyonda sunum yaptığını hatırlatan Erdoğan, Yerlikaya'nın daveti üzerine Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'ni (GAMER) ziyaret edeceklerini bildirdi.

Medyanın kadına şiddet başta olmak üzere sorunların çözümünde topluma yön verecek güce sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, RTÜK ile işbirliğinde çalışmalar yapılacağını kaydetti.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN SORULARI CEVAPLADI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Müracaatlar ve şikayetler üzerine gündüz kuşağı programlarına toplam 518 ceza verdik." dedi.

Şahin, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda milletvekillerini bilgilendirdi, soruları yanıtladı.

Bazı milletvekillerinin "muhalif kanallara fazla ceza verildiği" eleştirisi üzerine Şahin, "muhalif" olarak adlandırılmaya karşı olduklarını, sınıflandırmayı kanunlara ve ilkelere uymayan kanallar diye yaptıklarını ifade etti.

Şahin, "Son 5 yılda 8 bin 767 rapor düzenlenmiş, bu raporların 242'si sizin 'muhalif' olarak adlandırdığınız, kriterlere daha az dikkat eden kesimler. Algı farklı." dedi.

Bazı kesimlerin "RTÜK Başkanı iktidar kanallarına sıfır çekti" diye tweetler attığını aktaran Şahin, verilerin ortada olduğunu söyledi.

RTÜK Başkanı Şahin, uyarılara dikkat eden kanallarla ilgili herhangi bir rapor düzenlenmediğini, uyarılar dikkate alınmayıp ısrar edildiğinde rapor düzenlendiğini dile getirdi.

Cezaya gerek duyulmayan raporların da bulunduğunu anlatan Şahin, bazı raporlarda ceza verildiğini kaydetti.

Şahin, RTÜK'ün kadın örgütleriyle işbirliğinde çalışmalar yaptığını anlattı.

Gündüz kuşağı programlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Şahin, "Özellikle kadın programlarıyla ilgili olarak 2021'den itibaren 26 bin 998 şikayet gelmiş, bu, toplam şikayet oranının yüzde 13,4'ünü kapsıyor. Müracaatlar ve şikayetler üzerine gündüz kuşağı programlarına toplam 518 ceza verdik." diye konuştu.

- "PROGRAM DURDURMA CEZASI VERİNCE BİLE ÜZÜLÜYORUZ"

Ceza verilen durumları anlatan Şahin, gündüz kuşağı programlarının en çok reyting alan, izlenen ve şikayet edilen programlar olduğunu vurguladı.

Şahin, "Biz geldiğimiz günden beri Açık Radyo hariç, hiçbir radyoyu ve televizyonu kapatmadık, lisansını iptal etmedik. Açık Radyo'nun da teknik bir sebebi var. Onu da özel sebeplerden dolayı kapatmadık. Biz, bir program durdurma cezası verince bile üzülüyoruz." ifadelerini kullandı.

Gündüz kuşağı programlarının yapımcılarıyla toplantılar yaptıklarını aktaran Şahin, durumu sadece izlemediklerini, görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

İlke kararlarına güvendiklerinin altını çizen Ebubekir Şahin, "Son yaptığımız toplantıda kanal ayrımı yapmaksızın, bundan da gurur duymuyorum ama, tüm gündüz kuşağı programlarına üst sınırdan ceza verdik." şeklinde konuştu.

Şahin, yayın yasaklarına uymayanlara da cezalar verildiğini kaydetti.

Kadına yönelik şiddet, ayrımcılık, dildeki nefret söylemleriyle daha fazla mücadele edeceklerini söyleyen Şahin, 2023 Faaliyet Raporu'nun ilerleyen günlerde yayınlanacağını bildirdi.

İlke kararlarının uygulanmamasının mümkün olmadığını belirten RTÜK Başkanı Şahin, ilke kararlarının sert tedbirler içerdiğini aktardı.