Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonundaki kampanya için İzmir'e gelen Gül, son dönemlerde teknolojinin de gelişmesiyle okuma alışkanlığının dijital ortama kaydığını söyledi. Buna rağmen kitap kokusunun farklı olduğunu vurgulayarak, "Kitabın tadını vermese de bazı durumlarda büyük kolaylık sağlayan e-kitapların, günün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiren yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak adına başvurulması gereken bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ben de zaman zaman özellikle seyahatlerde, okumalarımı e-kitaplardan yapıyorum ama tabii ki kitabın kokusu başka." dedi.
Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Konuşan Kitap Şenliği'nin açılışına ayrıca İzmir Valisi Cahit Kıraç ve eşi Berrin Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, balet Tan Sağtürk, siyasiler, STK temsilcileri, İzmirli şairler ve yazarlar, çok sayıda okuldan öğretmen ve öğrencilerle diğer vatandaşlar katıldı. İzmir'in geçmişten günümüze birçok medeniyete evsahipliği yaptığını belirten Hayrünnisa Gül, "Benim de ailemden, akrabalarımdan çok tanıdığım var bu şehirde. Bu şehirle çok güçlü bağlarımız. Ben de kendimi bugün burada misafir gibi değil, evsahibi gibi hissediyorum. Toplumu oluşturan değerlerin kitapla, edebiyatla ilişkisi, kitapla olan bağlarına bağlıdır. Okuyan, üreten, sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." şeklinde konuştu. Ülkelerin gelişmişlik göstergesi sadece ekonomi gibi görünse de asıl gelişmişliğin kültürle olabileceğini aktaran Gül, "2008 yılında İstanbul'dan çıktığımız bu yola Şanlıurfa, Kayseri ve Ordu'dan devam ettik. Bugün de İzmir'deyiz. Çok başarılı neticeler aldık, almaya devam ediyoruz. Okullarda, hattâ evlerde okuma saati uygulaması başlattık. Türkiye'de son yıllarda her konuda hızlı bir gelişme yaşanıyor. Bu gelişme, hayatın her alanında kendini hissettiriyor." dedi.
Vali Kıraç ise İslâm ve Türk inanç ve kültürünün ilk söyleminin "Oku" olduğunu hatırlatarak, "Kitap okumak düşünceleri olgunlaştırmakta, insanları motive etmekte, bilgi ve deneyim kazandırmaktadır. Türkiye'nin çağdaş yüzünü yansıtan İzmir, bugün bu salonla kitap okumaya duyduğu yoğun ilgiyi bir kez daha göstermektedir. Bu tür etkinliklerle sınırlı kalmadan, kitap okumanın öneminin anlatılmasının medyada ve kitle iletişim araçlarında sık sık yer alması gerektiğini de belirtmek isterim. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül Hanımefendi'nin İzmir'e olan özverisi bizleri onurlandırmıştır. İzmir'e gösterilen bu yakın ilgi ve hiçbir zaman esirgenmeyen bu destek için İzmir Valisi olarak teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Sunuculuğunu Tayfun Talipoğlu'nun yaptığı açılış programında yazar İskender Pala, Can Tan, Aytül Akal ve Tan Sağtürk ile kitap okuma söyleşileri, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu konseri, Ziya Baran'la hızlı okuma ve hafıza teknikleri etkinlikleri de yer aldı.