6 Eylül 2024 Cuma / 3 RebiülEvvel 1446

Ayla filmi oyuncuları, Ayla filmi konusu nedir?

Ayla filmi Kore Savaşı'nda gerçekleşen bir Türk Astsubay ve Koreli küçük bir kızın gerçek hikayesiyle izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Senaryosu Yiğit Güralp’e ait olan ve gerçek bir hikayeden uyarlanan film, Kore Savaşı sırasında kimsesiz bir şekilde bulduğu beş yaşındaki bir kızın bakımını üstlenen Astsubay Süleyman Dilbirliği ile Ayla adı verilen kız çocuğunun hikayesini anlatıyor. Ayla filminin oyuncu kadrosunda kimler yer alıyor merak ediliyor. Yönetmenliğini Can Ulkay’ın üstlendiği Türkiye’nin bu yıl Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a gönderdiği “Ayla”, gerçek yaşanan bir hikayeden yola çıkılarak anlatıldı. Ayla filmi kısaca konusuna değinirsek Kore Savaşı’na gönderilen tugayda yer alan Süleyman Dilbirliği, bir gün savaşın kimsesiz bıraktığı küçük bir kız çocuğu bulur. Asıl hikaye burada başlar. Yaklaşık bir buçuk yıl sonra ayrılma zamanı geldiğinde birbirlerinden kopmaları çok zor olacaktır. Ayla, Türkiye’nin en prestijli filmleri arasında gösteriliyor ve dünyanın en önemli sinema ödüllerinden Oscar'da “yabancı dilde en iyi film” dalında Türkiye'yi temsil etmek üzere seçildi. 2018 Oscar'ında 'yabancı dilde en iyi film' adayları arasına alıp almayacağı merak konusu olan Ayla filminin konusu, oyuncuları ve filme dair merak edilen tüm detayları sizler için haberimizde hazırladık…

28 Ekim 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ayla filmi oyuncuları, Ayla filmi konusu nedir?

Ayla filminin duygusal hikayesi derinden etkiliyor. Uzun bir süredir merakla beklenan 'Ayla' filmi gösterime girdi. Güney Afrika’da düzenlenen 11. Cape Town Uluslararası Film Festivali’nden ödülle dönen, Türkiye'nin Oscar adayı 'Ayla', duygusal sahneleriyle izleyenleri gözyaşlarına boğuyor. Can Ulkay'ın yönetmenliğini yaptığı filmde; İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor, Ali Atay, Murat Yıldırım, Taner Birsel, Altan Erkekli, Meral Çetinkaya, Damla Sönmez, Büşra Develi, Eric Roberts, Lee Kyung-Jin, Sinem Uslu ve Erkan Petekkaya rol aldı. Senaryosu Yiğit Güralp'e ait olan ve gerçek bir hikayeden uyarlanan film, Kore Savaşı sırasında kimsesiz bir şekilde bulduğu beş yaşındaki bir kızın bakımını üstlenen Astsubay Süleyman Dilbirliği ile Ayla adı verilen kız çocuğunun hikayesini anlatıyor.

 

AYLA FİLMİ KONUSU

Film, Kore Savaşı'nda yaşanan gerçek ve çok dramatik bir hikayeyi beyazperdeye taşıyacak. 1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir ve nereye gideceğini bilmemektedir. Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile astsubay kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye'ye geri dönme kararı çıkar. Ayla'yı bırakıp dönmek istemeyen Süleyman Astsubay her yolu denese de Kore kanunlarını aşamaz. Küçük kızı geride bırakmak zorunda kalan Süleyman ve yetimlere uygulanan sisteme dahil olarak yetimhaneye verilecek olan Ayla son vedalarında tekrar bir araya gelmeye söz verirler. Yıllar ikiliyi yeniden buluşturacak mıdır?...

 

 

Yönetmen koltuğunda Reklam filmleriyle dikkat çeken Can Ulkay'ın oturduğu dram filmi Ayla'nın senaryosunda ise Sınav, Uzun Hikaye, Kavak Yelleri, Doludizgin Yıllar'ın da senaristliğini yapmış Yiğit Güralp'in imzası var. Başrollerini Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu ve Ali Atay'ın paylaştığı filmin kadrosunda Duygu Yetiş, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, esra dermancıoğlu, Deniz Seviyesi filmindeki performansı ile Milano Uluslararası Film Festivali’nden ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan oyuncu Damla Sönmez, Altan Erkekli, Sinem Öztürk Uslu gibi önemli oyuncular yer alıyor. Filmin müziklerini ise Fahir Atakoğlu üstleniyor.

 

"Ayla", Hollywood Türk Filmleri Festivali’nin açılış filmi olarak seyircilerle buluştu.

 

90. Oscar yarışında Yabancı Dilde En İyi Film kategorisi için Türkiye'yi temsil edecek olan yerli savaş dramı Ayla, bu kez Hollywood Türk Filmleri Festivali’nin açılış filmi olarak Paramount Stüdyoları’nda beyazperdedeydi. Sektörün önemli temsilcileri, yerli ve yabancı sinema oyuncuları ile basının karşısına çıkan film, izleyenleri bir kez daha büyüledi.

HOLLYWOOD’DA BÜYÜK İLGİ

20 Ekim tarihinde Kültür Bakanlığının destekleriyle düzenlenen 1.Hollywood Türk Filmleri Festivali’nin açılışında, sinema sektörün önemli temsilcileri, yerli ve yabancı sinema oyuncuları ile basının karşısına çıkan Ayla, izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Dünyaca ünlü Paramount Stüdyolarında gerçekleşen galada, Türk ve Amerikalı sinemaseverlerden büyük beğeni toplayan Ayla filmi oyuncuları ayakta alkışlandı.

GERÇEK BİR HİKAYEYİ ANLATIYOR

Ayla filmi, Mustafa Uslu’nun yapımcısı olduğu, yönetmenliğini Can Ulkay’ın üstlendiği, Astsubay Süleyman Dilbirliği ve Kore Savaşı’nda ölümden kurtarıp kızı gibi sahiplendiği Ayla’nın gerçek hikayesini anlatıyor.

 

AYLA OYUNCU KADROSU

 

 

ÇETİN TEKİNDOR ( SÜLEYMAN DİLBİRLİĞİ)

1970 senesinde Ankara Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan Tekindor, tiyatro sahnelerine ilk adımını IV. Murat isimli oyunla atmıştır. Tiyatronun dışında tanınırlığı daha çok seslendirme çalışmalarıyla olmuştur. Bir çok filmde Robert Redford’u seslendirmiştir. Çetin Tekindor Hacettepe Üniversitesi’nde “Sahne ve Diksiyon” dersleri de vermiştir. Bu görevini daha sonra Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde devam ettirmiştir. Tekindor esas ününü 1983 senesinde yayınlanan “Küçük Ağa” isimli diziyle kazanmıştır. Bu dizinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı yapmıştır. Çetin Tekindor’un sinemaya adım attığı proje ise Müjde Ar’la başrollerini paylaştıkları, Başar Sabuncu’nun yönettiği “Kaçamak” isimli film olmuştur. Bu film 1987 senesinde gösterime girmiştir. Tekindor hem tiyatro oyunlarında oyunculuk yaparak, hem de TRT’de o sıralarda yayınlanan dizi filmlerinde seslendirmeler yaparak kariyerini başarıyla sürdürmüştür. Ayrıca “Dönemeç”, “Önce Canan” vb gibi dizilerde rol almıştır. Bunların yanında “Son Türbedar”, “Kerem” tv filmlerinde rol almayı başarmıştır. Ardından son yılların en çok izlenme oranı yakalayan dizilerinden birisi olan, 1999 yılında başlayan “Yılan Hikayesi” isimli dizide oynamıştır. Daha sonra 2000 senesinde “Tutku Çemberi”, 2002 senesinde “Üzgünüm Leyla”, 2003 senesinde de “Çaylak” isimli dizilerde rol alarak istikrarlı biçimde kariyerini sürdürmeyi başarmıştır. 2003 senesinde “Karşılaşma” isimli filmle beraber tekrar sinemaya dönüş yapan Tekindor, aynı sene “Bir İstanbul Masalı” isimli dizide de rol almıştır. 2004 senesinde “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” isimli televizyon dizisinde başrol oynamıştır. Bu dizi TRT’de yayınlanmıştır. Daha sonra 2004 senesinde “Anlat İstanbul”, 2005 senesinde “Babam ve Oğlum” isimli filmlerde rol almıştır.

 

Çetin Tekindor’un Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları

 

Rita’nın Şarkısı – (Adana Devlet Tiyatrosu)

Kral Lear – (İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Kadınlar Devleti – (Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu)

7337_38261_1Kuvayi Milliye – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Yılın Kadını – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Fil Adam – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Yedi Kocalı Hürmüz – (İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Fizikçiler – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Osmancık – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Ben Kimim – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Hürrem Sultan – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Küçük Esma Sultan – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Romeo ve Juliet – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

Hep Vatan İçin – (Ankara Devlet Tiyatrosu)

 

Çetin Tekindor’un Oynadığı Bazı Sinema Filmleri

 

Dedemin İnsanları – (2011)

Av Mevsimi – (2010)

Dersimiz Atatürk – (2010)

Ulak – (2007)

İlk Aşk – (2006)

Babam ve Oğlum – (2005)

Anlat İstanbul – (2004)

Karşılaşma – (2003)

Dönemeç – (1988)

Kaçamak – (1987)

Yavrularım – (1984)

 

İSMAİL HACIOĞLU (SÜLEYMAN DİLBİRLİĞİ)

İsmail Hacıoğlu kimdir?

İsmail Hacıoğlu, 30 Kasım 1985 tarihinde İstanbul'da Fatih'de ailesinin ilk çocuğu olarak doğmuştur. Babası eski Fenerbahçeli oyunculardan Memmet Hacıoğlu'dur. Babasına karşın İsmail koyu bir Galatasaraylıdır. Kardelen adında bir kız kardeşi vardır. Henüz 12 yaşında iken Dublaj yaparak para kazanmaya başladı. Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Bölümünde eğitim aldı. Orada iki sezon da tiyatro oyunlarında rol aldı. Bir sezon hocaları Aydoğan Tamer ve Erdal Duman'ın kurdukları özel tiyatroda, ardından da yine Duman'ın kurduğu İstanbul Gençlik Tiyatrosu'nda oynadı.

Müjdat Gezen sanat Merkezi'nde okurken bir taraftan da reklamlarda seslendirme yapmaya başladı. "Bir İstanbul Masalı" dizisinde evin haylaz oğlu Ozan'ı oynarken Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünü kazandı. Bölüm Başkanı Zeliha Berksoy'un 'Hem okul hem dizi aynı anda olmaz' sözü nedeniyle ilk sınıftan ayrılarak okulu bıraktı. 2002 yılında Yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı senaryosunu Macit Koper ileÖmer Kavur'un hazırladığı "Karşılaşma" adlı sinema filminde İsmail HacıoğluOsman karakterini canlandırdı. Baş rollerde ise Uğur Polat, Lale Mansur, Çetin Tekindor ve Aytaç Arman oynadı. İsmail Hacıoğlu, bu film ile 40. Antalya Film Şenliği - Umut Veren Genç Oyuncu ödülünü aldı. 2003 yılında ""Bir İstanbul Masalı"" adlı dizide oynadı. Bu dizide Ahu Türkpençe, Mehmet Aslantuğ, Ozan Güven, Çetin Tekindor, Arsen Gürzap,Vahide Gördüm ve Altan Erkekli, Yasemin Çonka gibi oyuncularla birlikte yer aldı. 2007 yılında yönetmeni Ömer Vargı, senaristi Yavuz Turgul olan "Kabadayı" sinema filminde Şener Şen, Kenan İmirzalıoğlu, Aslı Tandoğan, Rasim Öztekin, Tarık Ünlüoğlu ile beraber oynadı. 2013 yılı Nisan ayında TRT'de yayınlanmasına başlayan "Osmanlı Tokadı" adlı dizide Fatih Sultan Mehmed rolünü canlandırdı. Bu dizide eşi Vildan Ataseverve Alper Kul, Uğur Çavuşoğlu, Mazhar Alanson da rol almıştır. İsmail Hacıoğlu, 10 Nisan 2010 tarihinde oyuncu Vildan Atasever ile evlendi. 2014 yılında eşi ile beraber İstanbul'u terk ederek Datça'ya yerleşti. 21 Ocak2015 tarihinde boşandılar. İsmail Hacıoğlu, 5 Şubat 2016 tarihinde dansçı Duygu Kaya Kumarki ile evlendi.

 

Ödülleri :

2003 - 40. Antalya Film Şenliği - Umut Veren Genç Oyuncu (Karşılaşma)

2003 - 15. Ankara Film Festivali - Mehmet Emin Toprak Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu (Karşılaşma)

2003 - 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri - Yılın Umut Veren Sanatçısı (Karşılaşma)

2004 - 11. ÇASOD "En İyi Oyuncu" Ödülleri - Umut Veren Erkek Oyuncu (Karşılaşma)

2009 - 20.Ankara Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gökten Üç Elma Düştü)

2011 - 16. Sadri Alışık Ödülleri "yılın en iyi erkek oyuncusu" Çakal (film) - Erhan Kozan

 

LEE KYUNG-JİN (AYLA 2010)

1956 doğumlu oyuncu Lee Kyung-jin Güney Kore’lidir. Kore Seul’de dünyaya gelmiştir. Ülkemizde ismi son dönemde Türkiye’nin oscar adayı sinema filmi Ayla ile duyulmuştur. Ancak geçmiş yıllardan itibaren bir çok sinema filminde rol almıştır. Özellikle Special Task Force Mss, If Tomorrow Comes, Lie to me, Neredeyse Aşk, Precious Love, My Dear Cat, Kefaret Çemberi ve Lee Whisper filmleri ile bir çok ödülün sahibi olmuştur. 2017 Ekim ayında vizyona giren Ayla sinema filminde Lee Kyung-jin Ayla karakteri ile başrol oynamaktadır.