24 Kasım 2024 Pazar / 23 CemaziyelEvvel 1446

Safiye Ali kimdir? Türkiye'nin ilk kadın doktoru Safiye Ali, Doodle oldu!

Safiye Ali kimdir, nereli ve neden öldü? gibi soruların yanıtları Google kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Google'ın ana sayfasındaki görsele tıklandığında kullanıcıların karşısına Safiye Ali ile ilgili haberler çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip olan Safiye Ali, hayatı boyunca kadınlar ve çocuklar için mücadeleler verdi. Safiye Ali ayrıca sütten kesilmiş hasta ve zayıf çocukların bakımı için muayenehane kurdu. İşte Safiye Ali'nin hayatı ile ilgili merak edilenler...

2 Şubat 2021 Salı 10:18 - Güncelleme:
Safiye Ali kimdir? Türkiye'nin ilk kadın doktoru Safiye Ali, Doodle oldu!

Google ilk kadın tıp doktoru Safiye Ali'nin 127. yaş gününe özel doodle hazırladı. Google, hazırladığı özel Doodlelar ile sanatçıları, bilim insanlarını ve dünyada önemli izler bırakan kişileri anıyor. Bu isimlerde biri de Safiye Ali oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip olan Safiye Ali, anne çocuk sağlığı üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra Türk kadınının seçilme hakkı için mücadeleler verdi. Peki Safiye Ali kimdir, nereli ve kaç yaşında öldü? İşte Safiye Ali'nin hayatı

SAFİYE ALİ KİMDİR?

Safiye Ali 2 Şubat 1894'te İstanbul'da dünyaya geldi. 

Babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit’in yaverlerinden Ali Kırat Paşa, annesi Şeyhülharem Hacı Emin Paşa’nın kızı Emine Hasene Hanım’dır. Safiye Ali, dört kızkardeşin en küçüğü idi.

Ailesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli hizmetleriyle tanınmıştır.

Dedesi Hacı Emin Paşa 17 yıl Mekke şeyhülislamlığı yapmış ve halen aktif beş vakıf kurmuştur. Babasını küçük yaşta kaybeden Safiye Ali, dedesi Emin Paşa'nın Valideçeşme'deki konağında büyüdü. Istanbul'da Amerikan Kız Koleji'nde öğrenim gördü. Ocak 1916 da kolejden mezun oldu. I. Dünya Savaşı sürerken maddi güçlüklere rağmen Almanya'ya giderek ile Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gördü.

Amerikan Koleji mezunu olması sebebiyle zorluk çıkaran Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı, sınavda aldığı birincilik derecesi karşılığı Safiye Ali'ye “doktor namzeti” unvanını verdi. İstanbul’a döndükten Altı hafta sonra kadın ve çocuk hastalıkları ihtisası yapmak üzere tekrar Almanya'ya gitti. Burada eşi Dr. Ferdinand Krekeler (sonradan aldığı adı ile Ferdi Ali) ile evlendi. Haziran 1923'te Türkiye'nin ilk kadın doktoru olarak icazetnamesini aldı ve eşi ile birlikte Cağaloğlu’nda muayenehane açtı.

İstanbul’da beş yıl doktorluk yaptı ancak karşılıksız olarak anne-çocuk sağlığına yaptığı hizmetler klinik çalışmalarının önüne geçti. Bu dönemde ayrıca Amerikan Koleji bünyesinde açılan ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik dersleri vererek kızlara tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi olarak tarihe geçti.

Safiye Ali ayrıca sütten kesilmiş 1 yaş sonrası hasta ve zayıf çocukların bakımı ile ilgilenmek üzere Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesi'ni kurdu. Safiye Ali, mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan feminist harekete katıldı ve Türk Kadınlar Birliği’nin Sıhhiye Komisyonu başkanlığını üstlenerek fuhuşla mücadele için çalıştı.

KANSER OLDU

Kanser teşhisi konulması üzerine Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya yerleşti. II. Dünya Savaşı yıllarında sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdürdü. 5 Temmuz 1952'de Dortmund’da hayatını kaybetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. Anne çocuk sağlığı üzerine çalışmalar yapan Safiye Ali’nin adı Süt Damlası Bakımevleri ile anılır. Mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul’da başlayan feminist harekete katılarak Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele etmiştir.