TEOG sınavlarının başlamasına çok kısa bir süre kaldı. Nisan ayında ortaokul 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci iyi bir liseye yerleşebilmek için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına girecek. Bu sınavların sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak. TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. İki yıldır TEOG sınavlarındaki soruları, değişik illerdeki devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Bu yılın sorularını 83 öğretmen hazırladı.
TEOG SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Öğrenciler 2. dönem TEOG sınavına 27 - 28 Nisan 2016'da girecek. Bu sınavın mazeret sınavı da 14-15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek. 2'inci dönem TEOG sınavı sonuçlarının ise Haziran ayında açıklanması bekleniyor.
TEOG MAZERET SINAVI NE ZAMAN?
Bu sınavın mazeret sınavı da 14-15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.
TEOG HAKKINDA BİLGİLER
TEOG 8. sınıf öğrencileri için yapılan 12 merkezi ortak sınavın kısa adıdır. Merkezi ortak sınavın yapılacağı dersler;
Türkçe
Matematik
Fen ve Teknoloji
T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Yabancı Dil
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
TEOG PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?
Sınavların sonuçları başta Anadolu liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına geçişte hesaplanacak yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejler ise kendi puanlarını kendileri açıklayacak. Bu okulların kimi TEOG derslerinden 4’ünü, kimi de 12’sini de kullanacak.
EBA GİRİŞ NASIL YAPILIR EBA ŞİFRESİ ALMA
TEOG sorularının ve cevaplarının açıklanacağı eba.gov.tr'ye giriş nasıl yapılır sorusunun yanıtı şöyle. Bilgisayarınızdan arama çubuğuna eba.gov.tr adresini girdikten sonra karşısına aşağıdaki giriş sayfası çıkacak.
Bu safyadan Öğrenciye Şifre Verme linkini tıklayarak istenen bilgileri girmeniz durumunda eba şifresi edinmiş olacaksınız. MEB Eğitim Bilişim Ağı-EBA'dan TEOG sınavlarıyla ilgili tüm gelişmeleri takip edebilirsiniz.
TEOG merkezi ortak sınavlar kapsamında;
* 1. dönem 6, 2. dönem 6 olmak üzere toplam 12 ortak sınav yapılmaktadır.
* 3 yazılısı olan derslerin 2., 2 yazılısı olan derslerin 1. yazılısı ortak yapılmaktadır.
* Her ortak sınavda 20 soru sorulmakta ve bu sorular çoktan seçmelidir.
* 1. Teog ortak sınavları 2014 yılında Kasım ayı son haftasında 2. Teog sınavları ise Nisan ayı son haftasında yapılmıştır.
* Teog ortak sınavları hafta içi iki günde yapılmaktadır. Öğrenciler her gün 3 sınava girmektedirler.
* Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. gün,
* Fen ve Teknoloji, T. C. İnkılap tarihi, Yabancı dil 2. gün yapılmaktadır.
* Sorular sınav öncesinde işlenen konulardan çıkmaktadır.
* Önceki yıllarda yapılan sınavlardan farklı olarak yanlış yapılan sorular doğru soruları götürmemektedir.
* Her öğrenci olağan üstü haller haricinde kendi okulunda sınava girmektedir.
* Geçerli bir mazeret nedeni ile sınava giremeyen öğrencilere mazeret sınavı yapılmaktadır.
* Mazeret sınavları her okulda değil Milli eğitim Müdürlüklerince belirlenecek okullarda yapılmaktadır.
TEOG Merkezi Ortak Sınavlarının Değerlendirilmesi;
* Her ortak sınav 100 üzerinden puanlandırılmaktadır. Tıpkı okulda girmiş olduğumuz yazılılar gibi.
* Her soru 5 puandır. ( Sınavda iptal edilen soru yoksa )
* Merkezi ortak sınav puanı 700 üzerinden
* Yerleştirmeye esas paun ise 500 üzerinden hesaplanmaktadır.
* Yerleştirmeye esas puanın %30’nu 6. 7. ve 8. sınıf ortalamaları
* % 70’ini ise merkezi ortak sınav puanı belirlemektedir.
TEOG NEDİR?
TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Nedir? sorusunu cevabı Milli eğitim Bakanlığı resmi sitesi www.mebk12.meb.gov.tr
adresinde şöyle aktarılıyor:
TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Bilgi eksiklerini kapatmak için Dersanem´in fırsatlarından faydalanmalısın. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak.
MEB'den TEOG soru kitapçığı paylaşımı iddiasına açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı, merkezi ortak sınav kitapçığının sızdırıldığıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, çeşitli basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada merkezî ortak sınav kitapçığının sızdırıldığı ile ilgili haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görüldüğünü belirtilerek, "Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi ilgilendiren her haberi hassasiyetle takip eder, kamuoyunda rahatsızlık yaratan, veli, öğrenci ve öğretmenlerimizi endişe ve kaygıya sevk edecek haberlere ilişkin inceleme ve araştırma yapar. Bakanlığımız söz konusu iddialarla ilgili olarak da iddianın dile getirildiği ilk andan itibaren konunun önemine binaen ivedi bir şekilde etraflıca incelenmesi için Rehberlik ve Denetim Başkanlığına inceleme/soruşturma talimatı vermiştir" denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yapılan inceleme soruşturma neticesinde; ilk etapta sosyal medya aracılığı ile ortaya çıkan, daha sonrasında yazılı ve görsel basına da konu olan ‘sınav kitapçığı kapak görüntüsü'; internet ve sosyal medya dünyasında 'trolleme' denen dezenformasyona dayalı bir algı çalışmasının ürünüdür. Bu 'sınav kitapçığı kapak görüntüsü' önceki sınavlarımız sonrası yayımlanan 'basın nüshası'nın üzerinde oynanmış biçimidir. Sözü edilen 'kapak formatı' gerçekleştireceğimiz 'Merkezî Ortak Sınav'da kullanılacak kitapçık kapaklarıyla yazı karakteri, şablon ve mizanpaj yönünden bütünüyle farklıdır. Sınav güvenliğine dair herhangi bir prosedür ihlali ve sızma söz konusu olmayıp iddiaların tamamen uydurma ve asılsız olduğu tespit edilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı, başta öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyunun sosyal medya üzerinden kasıtlı ve sorumsuzca yayılan bu tür yalan haberlere itibar etmemesini saygıyla duyurur."
29 Nisan 2016 okullar tatil mi?
8. sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG sınavı sonrası 29 Nisan Cuma günü okulların tatil olacağı iddia ediliyor.
27-28 Nisan 2016 tarihlerinde 8. sınıf öğrencileri TEOG sınavı yapılacak. TEOG sınavını fırsat bilen öğrenciler sınav sonrası okulların tatil olup olmayacağını araştırmaya başladılar. Peki 29 Nisan Cuma günü okullar tatil mi? Merak edilen soruların yanıtını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz...
29 NİSAN CUMA OKULLAR TATİL Mİ?
TEOG sınavı sonrası 29 Nisan Cuma günü okulların tatil olacağı iddiası ediliyor. Bu haberi duyup fırsat bilen öğrencilerde 29 Nisan Cuma günü okulların tatil olup olmayacağını araştırmaya başladılar. Bilindiği üzere 27-28 Nisan 2016 günlerinde TOEG sınavı yapılacak. Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak sınav sebebiyle, 5., 6. ve 7. sınıflar izinli oluyorlar. Sınav sonrası 29 Nisan Cuma günü okulların tatil olup olmayacağı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığından yapılan bir açıklama henüz yok. Okulların tatil olup olmayacağına dair açıklama yapıldığı an haberimize eklenecektir.
TEOG'a İmam Hatip damgası
Ortaokul 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katıldığı TEOG'a İmam Hatipliler damgasını vurdu.
Ortaokul 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçları açıklandı.
Açıklanan sonuçlara göre Türkiye’nin birbirinden farklı illerinde eğitim gören imam hatipli öğrencilerin bir kısmı, tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puanla Türkiye sıralamasında birinciliği paylaştılar.
İmam Hatip Ortaokullarında eğitim gören öğrencilerden bazıları, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sorulan 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak TEOG’da büyük bir başarıya imza attılar.
İmam hatipli öğrencilerin TEOG sınavında elde ettikleri başarıyı tebrik eden ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkan Halit Bekiroğlu “İmam hatip okullarımızın başarısı bir tesadüf değildir. İmam hatip davasına gönül vermiş tüm herkesin ortak çabası ve gayreti ile dün elde edilen başarılara bugün yenileri eklenmektedir. İslam coğrafyasına ve insanlığa hizmet etmek için atılan tohumlar yeniden meyvelerini vermeye başlamıştır. İmam hatip camiamız başta olmak üzere tüm ülkemizin yüz akı olan öğrencilerimizi yürekten kutlar, gayret ve başarılarının daim olmasını temenni ederim.” dedi.
TEOG sınav sonuçlarında imam hatip öğrencilerin elde ettiği sonuçları değerlendiren Bekiroğlu, başarının sadece TEOG puanıyla sınırlı olmadığını da hatırlatarak “Her bir öğrencimizin ailesi, öğretmenleri, arkadaşları ve ülkesi için biricik ve kıymetli olduklarını bilmelerini istiyoruz. TEOG puanlaması, okul derslerinde elde edilen akademik bir başarının göstergesidir. Biz biliyoruz ki, her çocuğumuzun yapmaktan zevk aldığı kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler ve hobiler vardır. Kendilerini o yönde geliştirip ileride bu alanlarda meslek sahibi olarak hizmet etmek isteyen gençlerimiz var. Yetenek ve ilgilerinin doğrultusunda tercih yapmak isteyen evlatlarımızın da her zaman yanlarında olmaya ve elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.
TEOG Sınavında tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan alan imam hatip öğrencileri:
Ayşe Çilek - Selçuklu Hazım Uluşahin İmam Hatip Ortaokulu
Bahadır Güngör - Biga İmam Hatip Ortaokulu
Bekir Sadık Altunkaya - Samsun Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu
Berk Kıl - Mersin Yenişehir Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu
Hafsa İkra Ersoy - Simav İbrahim Eren İmam Hatip Ortaokulu
Özlem Közoğlu - Konya Selçuklu Mehmet Nuri Küçükköylü İmam Hatip Ortaokulu
Rabia Nisa Kalkan - Hendek İmam Hatip Ortaokulu
Seda Nur Salim - Tavşanlı Fatih İmam Hatip Ortaokulu
Yağmur Yücebaş - Biga İmam Hatip Ortaokulu
Zülâl Kars - Başakşehir Emin Saraç İmam Hatip Ortaokulu
Sehle Nur Afşar - Zonguldak Çaycuma İmam Hatip Ortaokulu
Sema Nur Gamlı - İstanbul Kadıköy Mehmet Akift Ersoy İmam Hatip Ortaokulu
Ahsen Dilara Halıcı – İzmit Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu
Necmettin Yeşilbaş – İzmir Torballı Necip Fazıl Kısakürek İmam Hatip Ortaokulu
Muhammed Yasin Sümer - Uşak Merkez İmam Hatip Ortaokulu
Fatma Seda Yıldırım - Uşak Merkez İmam Hatip Ortaokulu