22 Aralık 2024 Pazar / 21 CemaziyelAhir 1446

Tanrı dağı nerede? Tanrı dağları nerede bulunur?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un ülkücülüğün ön sözü olarak bilinen Tanrı Dağları’nun eteklerinde bozkurt işareti yaparak kurt gibi uluması, vatandaşların, “Tanrı dağı nerede? Tanrı dağları nerede bulunur?” sorularına yanıt aramasına neden oldu. Nihat Atsız’ın “Kürşad'ın narasıyla indik Tanrı Dağı'ndan/Ruhumuzu doldurduk, Orhun kaynağından/Bu kaynaktan içenin yüreği tunç olur/Türk'e kefen biçenin ölümü korkunç olur” dizelerini yazarak hayranlığını dile getirdiği Tanrı Dağı, 1,000,000 km2 lik alanı kapladığı hesaplanmıştır. Tanrı Dağlarını Pamir dağ sisteminden Hisar Vadisi ayırır. Merak edilen tüm ayrıntılar haberimizin detaylarında...

22 Nisan 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Tanrı dağı nerede? Tanrı dağları nerede bulunur?

Tanrı dağı nerede? Tanrı dağları nerede bulunur? MHP’li vekil, Cemal Enginyurt’un ülkücülüğün ön sözü olarak bilinen Tanrı Dağları’nun eteklerinde bozkurt işareti yaparak kurt gibi uluması, vatandaşların, “Tanrı dağı nerede? Tanrı dağları nerede bulunur?” sorularına yanıt aramasına neden oldu. Tanrı Dağları, (İngilizce 'Celestial Mountains'), Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlar. Nihat Atsız’ın “Kürşad'ın narasıyla indik Tanrı Dağı'ndan/Ruhumuzu doldurduk, Orhun kaynağından/Bu kaynaktan içenin yüreği tunç olur/Türk'e kefen biçenin ölümü korkunç olur” dizelerini yazarak hayranlığını dile getirdiği Tanrı Dağı, bugünkü siyasi coğrafya dikkate alınırsa, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in Sincan Otonom Bölgesi'nin merkezi kısımlarına yayılır.Tanrı Dağlarının 1,000,000 km2’lik alanı kapladığı hesaplanmıştır. İşte ayrıntılar...

TANRI DAĞLARI NEREDE BULUNUR?

Tanrı Dağları, (İngilizce 'Celestial Mountains'), Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlar.

Bugünkü siyasi coğrafya dikkate alınırsa, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in Sincan Otonom Bölgesi'nin merkezi kısımlarına yayılır.Tanrı Dağlarının 1,000,000 km2 lik alanı kapladığı hesaplanmıştır.

Kuzeyde Çungar ve Güney Kazakistan düzlükleri, güneydoğuda Tarım Havzası, güneybatıda Hisar ve Alay Sıradağları ile sınırlanır.

Tanrı Dağlarını Pamir Dağ Sisteminden Hisar Vadileri ayırır.

Tanrı Dağları Palaeozoik Çağ'da (540-245 milyon yıl önce) kristalin ve sediman kayaçlardan oluşmuştur. Bölgenin kuzey ve doğu kısmı Palaeozoik başlarındanki dağ oluşumları sırasında kıvrılarak yükselmiştir. Güney ve Batı kesimler ise metamorfoza uğramış sediman kayaçlar olup volkanik oluşumlar nadirdir. Bölgenin kıvrılması Palaeozoik'in geç dönemlerine rastlar.

Tanrı Dağları yaz ve kış büyük ısı farkları ile karakteristik şiddetli kara iklime sahiptir. Karakteristik olan kuraklık kendini çevreleyen çöller ve kurak bölgelerde belli eder. Bu alanlar yılda ortalama 2,500 saatlik güneş ışığı absorbe etmektedir. Dağlarda yükseklik arttıkça, iklim gittikçe soğur. Daimi donmuş topraklar 3,000m yükseklikten sonra yaygındır. Atlantik Okyanusu'ndan gelen hava kütleleri yağışlarını batı ve kuzeybatı Tanrı Dağları eteklerine (2700-3000m) bırakır (710-790mm). Doğu ve İç Tanrı Dağlarında toplam yağış oranı azalır. Güney Tanrı Dağlarında en fazla yağış Mart-Nisan aylarındadır. Burada yaz mevsimi kurak geçer. Batı ve Kuzey Tanrı Dağlarında yağış çoğunlukla Nisan-Mayıs aylarındadır. İç ve Doğu Tanrı Dağlarında ise yağış yaz aylarındadır.

Isı, Tanrı Dağlarında yüksekliğe göre çok değişim gösterir. Dağ eteklerinde yaz ayları sıcak geçer. Temmuz ayında ortalama ısı 23 °C ye ulaşır. İli çöküntü havzasında 34 °C, iken Tanrı Dağlarının 3,300 m'lik kesimlerinde +5 °C ye düşer. Bu bölgelerde yaz boyunca geceleri don olayına rastlanır. Kışın ise buralar