15 Ocak 2025 Çarşamba / 16 Recep 1446

Suriye'de terörden arındırılan Barış Pınarı Harekatı bölgesinin ekonomisi kadınların emeğiyle büyüyor

Suriye'de terörden arındırılarak güvenli hale getirilen Barış Pınarı Harekatı bölgesinde kurulan tekstil fabrikalarında istihdam edilen savaş mağduru kadınlar hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de bölge ekonomisinin çarkının dönmesinde rol oynuyor.

AA12 Ekim 2022 Çarşamba 13:31 - Güncelleme:
Suriye'de terörden arındırılan Barış Pınarı Harekatı bölgesinin ekonomisi kadınların emeğiyle büyüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı sayesinde terörden temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde kurulan yerel meclisler, bölge halkına hizmetin yanı sıra kadınların iş hayatında görünürlüğünü artırmak için çeşitli projeleri hayata geçirdi.

Yerel meclislerce 2021 başında kurulan kültür merkezlerinin mesleki kurslarıyla yüzlerce savaş mağduru kadın iş hayatına kazandırıldı.

Çoğu dul veya eşleri rejim güçlerince alıkonulan savaş mağduru kadınlara yönelik ücretsiz dikiş nakış eğitimleri verilen kültür merkezlerinde ayrıca okuma yazma, bilgisayar ve Türkçe dil kursları da veriliyor.

2-4 ay arası süren kurslardan mezun olan kadınların sayısı 600'a ulaştı.

Dikiş-nakış kursundan mezun olan kadınlara istihdam sağlamak için Rasulayn ve Tel Abyad'da tekstil fabrikası açıldı.

Her iki ilçedeki fabrikada çalışan 150 kadın, eşofman, gömlek, pijama, tişört ve abiye gibi kıyafetler üreterek bölgenin ekonomik kalkınmasına destek oluyor.

Fabrika sayesinde sosyalleşme imkanı bulan kadınlar, yeni edindikleri meslek sayesinde aile bütçelerine de katkıda bulunuyor.

- "BU FIRSAT SAYESİNDE MADDİ DURUMUMUZ İYİLEŞTİ"

Tel Abyad'daki fabrikada çalışarak 7 kişilik ailesine bakan Yusra el-Humsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işe başlamadan önce 2 ay boyunca mesleki eğitim aldığını söyledi.

Nisan 2022'de açılan fabrikada tasarım ve renklendirme biriminde çalıştığını belirten Humsi, "Ailemin maddi durumu çok kötüydü. Bu fırsat sayesinde durumumuz iyileşti. İşimi çok seviyorum. Bu mekanın devam etmesini ve genişlemesini dilerim." dedi.

- "KENDİ ATÖLYEMİ AÇMAK İSTİYORUM"

Kültür merkezinin düzenlediği sınavı kazanarak fabrikada 10 aydır çalışan Huda el-İdilbi de çalışmak isteyen kadınların sayısının çok olduğunu belirterek ilçede bir fabrikanın daha açılmasını temenni etti.

Üretilen ürünlerinin yurt dışına ihraç edilmesi gerektiğini söyleyen İdilbi, "Ben nasıl bu mesleği öğrendiysem bir gün ben de diğer kadınlara öğreteceğim. İleride kendi atölyemi açmak istiyorum." diye konuştu.

- "BURADAKİ EĞİTİMDEN SONRA BİR İŞ KURMAYA ÇALIŞACAĞIM"

Kültür merkezinde dikiş nakış kursu alan Rakkalı Suzan Hayati, eğitimden sonra iş hayatına atılmak istediğini kaydetti.

Hayati, hayat şartlarının zor olduğunu belirterek "Ben de buradaki eğitimden sonra bir iş kurmaya çalışacağım. Belki ileride bir makine alıp kendi projemi çalışırım." ifadesini kullandı.

- "FARKLI KÜLTÜRLERDEN RENKLİ ÜRÜNLER ÇIKARIYORUZ"

Rasulayn'daki tekstil çalışanı ve eğitmeni Huda Garagor, ailesinden uzak olmasının ve yalnızlığının hüznünü çalışma arkadaşlarıyla giderdiğini söyledi.

Asıl mesleğinin terzilik olduğunu ve yerel meclisin eğitim müdürünün daveti üzerine fabrikada çalışmaya başladığını söyleyen Garagor, "Tekstilde çalışanlar ilçedeki farklı etnik gruplara mensup. Bu yüzden farklı kültürlerden renkli ürünler çıkarıyoruz. Çok mutluyum. Buradaki çalışanlar benim kardeşlerim gibiler." diye konuştu.