22 Aralık 2024 Pazar / 21 CemaziyelAhir 1446

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü ile ilgili dünyanın dört bir yanından vaka haberleri gelmeye devam ediyor. Koronavirüs pandemisinden sonra ortaya çıkan bu hastalığın dünya genelinde artmasından endişe ediliyor. Peki Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü öldürür mü? İşte konu ile ilgili merak edilenler...

24 Mayıs 2022 Salı 13:34 - Güncelleme:
Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili birçok ülkeden vaka haberi gelmeye devam ediyor. Genelde Afrika'nın orta ve batı bölgelerindeki tropik alanlarda ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarında da görülmeye başlandı. Peki Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? İşte detaylar...

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dünyada koronavirüs salgını henüz atlatılmamışken, onlarca ülkede maymun çiçeği (monkeypox) virüsü patlak verdi.

Hastalık klinik olarak; ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösteriyor. 1980 yılında, aşı ile dünya çapında ortadan kaldırılan çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden gelen bir DNA virüsüdür.

Maymun çiçeği belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik yer alıyor.

Maymun çiçeği ile suçiçeği virüsünün döküntüleri birbirine benzer ancak vücuttaki yerleşimleri, hastalığın seyri birbirinden farklıdır.

Maymun çiçeği virüsünde lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığı diğerlerinden ayırıyor. Kuluçka dönemi, yani bulaştıktan sonra belirtilerin görülmeye başlama süresi 7-14 gündür. Döküntü ise ateşin başlamasından 1-3 gün sonra başlıyor. Döküntüler gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür.

Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor.

Lezyonlar, düz bir kızarıklık şeklinde başlayıp (makül), deriden kabarık hale gelir (papül); ardından içleri berrak sıvı ile dolarak "vezikül" görünümü alırlar. Veziküllerin içindeki berrak sıvı sarımsı renkte bir sıvıya döner ve "püstüller" oluşur. Püstüller, kabuk bağlar ve kabukların düşmesiyle lezyonlar ortadan kalkar. Bu süreç, genellikle 2-4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsünün bulaşma durumu deriden deriye temas ile gerçekleşiyor.

Enfekte hayvandan insanlara ısırık, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden temasla bulaşır. İnsandan insana bulaşma ise büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olur.

Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediğinden insandan insana bulaşma için uzun süreli ve yakın temas gerekir. Bu da Covid-19'a benzer büyük salgınlar yapmasını engelleyebilecek bir özelliktir. Bulaşma yakın temas ve damlacıklarla olduğundan kesin olmamakla birlikte cinsel yolla bulaşın da olduğu düşünülmektedir. Son görülen vakaların bir kısmının bu yolla bulaştığı bildirilmiştir.