KPSS Tercih Robotu bu alandaki en büyük yardımcınız olacak. Çünkü binlerce kadro, binlerce bölüm ve nitelik kodu tercih kılavuzunda yer alıyor. Tercihlere yardımcı olan Terbih robotu ile bu kadrolardan kendinize uygun olanını seçip alabilirsiniz.
Toplam olarak şu anda sistemde iki adet güvenilir tercih aracı bulunmktadır. Başlıca yerleştirme işlemlerine yardımcı araçlardan olan programlar ise birincisi Devlet Personel Başkanlığı'nın yayınlamış oldupu diğer ise Memurlat.net'in yayınlamış olduğu araçlardır.
Araçların kullanımı ise oldukça basittir. Her iki araçta da mantık aynıdır. Yapılacak işlemler ise şöyle sıralanabilir
- İl seçimi yapılır
- İlçe seçimi yapılır
- Sınav Seçimi Yapılır (Önlisans, Ortaöğretim, Lisans)
- Nitelik kodu seçilir
- İlgili kurum seçilir
- Ve arama tuşuna basılır
Bu işlemler sonucunda tercih için gerekli bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Böylece KPSS Tercih Robotu size işlemlerinizde yardmcı olmuş oluyor.
Kılavuzda dikkat!
Bu kadroların neredeyse tümünde, TCDD Sağlık ve Psikoteknik Yönergesinde belirtilen sağlık koşullarının taşınması istenmektedir.
Yönergede yer alan şart şu şekildedir:
"Boy uzunluğu ve vücut ağırlığı
MADDE 12- (1) İşe alınma muayenelerinde;
a) Boy Uzunluğu: İşe alınacakların boy uzunluğu 1,55 metreden aşağı olamaz.
b) Vücut Ağırlığı: İşe alınacakların Beden Kitle İndeksi 19-32 arasında olmalıdır. Beden Kitle İndeksi, kilogram cinsinden ağırlığın metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur."
Yönergede dikkati çeken husus Beden Kitle İndeksidir. Bunun da nasıl hesaplanacağı açıklanmıştır. Buna göre;
Beden Kitle İndeksi= Kilo/boy2
Kilosu 75, boyu 1,80 olanın beden kitle indeksi =
= 75/1,8*1,8
= 23,1
Bir not olarak şunu belirtmek istiyoruz: Kılavuzda yer alan 25 adet puantör kadrosu 2014/1 KPSS'de de ilan edilmişti. Ancak tercih eden adayların bir kısmı yönergede yer alan sağlık şartlarını yerine getiremediği için, kadrolar boş kalmıştır. 25 adet puantör kadrosu, boş kalan bu kadrolardır.