İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde yaptıkları protestoyla yeniden gündeme gelen Hizb-ut Tahrir nedir? Hizb-ut Tahrir kimdir sorusuna bugün yanıt aranmaya başlandı. Hızb-ut Tahrir Türkiye Medya Ofisi Başkanı Mahmut Kar ve Osman Yıldız’ın polis tarafından gözaltına alınmasını protesto etmek için İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, gözaltına alındı.
Vatan Caddesi üzerindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde Hızb-ut Tahrir üyesi bir grubun Saat 16.00 sıralarında eylem yapacağı yolunda alınan bir ihbar üzerine polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.
Grupların emniyet müdürlüğü önünde toplanmasına izin verilmedi.
Gruplar yolun karşısına götürüldü. Yaklaşık 200 kişi polisin tüm uyarılarına rağmen eylem yapmak istedi.
Trafiği kapatarak emniyet müdürlüğü önüne gelen grubun önü polis tarafından kesildi. Çevik Kuvvet polisleri grubun etrafını sararak koridor oluşturdu. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, üst aramaları yapılarak gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar, polis araçlarına bindirilerek Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
NELER OLMUŞTU?
Şeriatçı Hizb-ut Tahrir'in 5 Mart’ta İstanbul’da düzenlemek istediği hilafet konferansı iptal edilmişti.
İptal üzerine şeriatçı Hizb-ut Tahrir açıklama yapmıştı. Bayrampaşa Kaymakamlığı’nın iptal ettiği konferans için CHP’yi ve Gülen Cemaati’ni sorumlu tutmuşlardı. Açıklamada, Hizb-ut Tahrir medya bürosu başkanı Mahmut Kar ile Osman Yıldız’ın da gözaltına alındığı ifade edilmişti.
HİZB-UT TAHRİR KİMDİR?
Hizb-ut Tahrir kimdir? Hizb-ut Tahrir, İslamcı bir siyasi partidir. 1953'te Filistinli alim Takiyyuddin en Nebhani tarafından Kudüs'te kurulmuştur. Partinin amacı tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurmaktır.
Parti, şiddet içeren bir eylem yapmamıştır. Şiddete karşıdır ve çalışmalarının yalnızca fikri ve siyasi olduğunu belirtir.
Ayrıca El-Kaide'ye bağlı Faslı İslamcı Savaş Grubu, 5 numaralı basın bildirisinde El-Kaide'nin yayımladığı "Zayıf ve ılıman Müslümların iç yüzü" (Fr. Une nouvelle vision des débiles et des modérés) adlı kitabın fotokopisini göstererek Hizb-ut Tahrir'in teröre karşı tutumunu zayıflık olarak nitelendirmiş, örgütü tam anlamıyla dindar olmak yerine ılıman olmakla itham etmiştir.
Hudson Enstitüsü’ne bağlı Avrasya Politikası Merkezi Müdürü ve Türkiye Uzmanı Zeyno Baran, Hizb-ut Tahrir'in hiç şiddete başvurmadığını ve böyle bir yöntem benimsemediğini, ancak batı için yine de yakın tarihte büyük tehlike oluşturacağını iddia etmektedir.
İngiltere'de Tony Blair başbakanlığı döneminde Hizb-ut Tahrir'in 2 kere yasaklanma teşebbüsü delil yetersizliğinden dolayı başarısız olmuştur.
Almanya'da 15 Ocak 2003'te anayasaya aykırı bir örgüt olduğu öne sürülerek Alman İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmış, bu karar 25 Ocak 2006'da Federal Yönetim Mahkemesi (Bundesverwaltungsgericht) tarafından onaylanmıştır.