Üçü de Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun oldu, üçü de dünyanın mühendislik alanında dünyanın sayılı okullarından Amerika Atlanta’daki Georgia Institute of Technology’ye doktora öğrencisi olarak gitti. ODTÜ mezunu Şahin Tetik geleceğin yolcu uçakları, Boğaziçi mezunu Melih Türkseven yeni nesil MR’lar, ODTÜ mezunu Hakan Töreyin ise çeşitli nörolojik sebeplerle meydana gelen denge problemi hastalığında kullanılmak üzere tasarlanan mikro boyutta implantlar üzerinde çalışıyor.
NASA’da dereceye girdi
Doktora çalışmaları için 2010’da başvurduğu Georgia Tech’e kabul edilen Şahin Tetik (25), NASA’nın düzenlediği helikopter tasarımı yarışmasında ikinci olan ekipte yer almış. Şu anda yolcu uçağı tasarımı üzerine çalışıyor. Boeing veya NASA’da çalışmak en büyük hayali. Sistem entegrasyonu ve uçak motorları gibi alanlara milyarlarca dolar yatırım yapan firmalara danışmanlık yaptıklarını anlatan Tetik, “Firmalara şunu değil bu tip motoru şu teknolojiyle kullanın diyoruz. Biz geleceğin sorunlarını şimdiden görmeye çalışıyoruz. Günümüzde özellikle yolcu uçağı sektöründe çevreci teknolojiler ve güvenlik en önemli konuların başında geliyor. Riski en aza indirmek için öngörülerin çok sıkı tutulması, tasarımı yapılan uçağın olası her tehlike senaryosuna hazırlıklı olması gerekiyor. En önemli konulardan biri de alternatif yakıtlar” diyor.
Robotlara dokunma hissi
MASTER ve doktora çalışmaları için Georgia Tech’e gelen Melih Türkseven (25), medikal sektörde projeler üretmek istemiş. Şu anda yeni bir MR cihazı projesi üzerinde çalıştıklarını anlatan Türkseven, “MR cihazlarında görüntüleme dışında işlem yapamazsınız. Gelecekte, MR içinde ameliyat yapabilen robotlar tıp dünyasındaki yerini alacak. Ayrıca robotik cerrahide kullanılan Da Vinci gibi robotlarla ameliyat yapan cerraha dokunma hissini yaşatacak bir sensör geliştirmeye uğraşıyoruz. Bu hissi sağlayacak bir sensörü yaptık; içerideki basıncı algılayıp cerraha yansıtacak şekilde çalışacak bir sistem. Georgia Tech içinde bir grup, bunu deneme amaçlı kullanıyor” diye konuşuyor.
Sinir uçlarına mikro sensör
Vücudun göz hareketleri, denge, duruş (postür), kas gerginliği ve dikkatten sorumlu sistemi olan vestibüler sistemle alakalı hastalıklar çeşitli denge problemlerine yol açıyor. 2009’da doktora çalışmaları için Georgia Tech’e gelen Hakan Töreyin’in (29) üzerinde çalıştığı proje ise bu dertten muzdarip insanların hayatını kolaylaştıracak cinsten. Vestibüler implantlar üzerine çalıştıklarını anlatan Töreyin, “Biz, vestibüler implant ile bu soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bunun için de mikro boyutta sensörler yapmak gerekiyor. Projede sona yaklaştığımızı söyleyebilirim. Ancak şimdilik temel sorunumuz bu alana finansal destek sağlayacak bir yatırımcı veya sponsor bulmak”dedi.