22 Aralık 2024 Pazar / 21 CemaziyelAhir 1446

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı kutlanacak? Cumhuriyet'in kaçıncı yılı?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için geri sayım başladı. Cumhuriyet'in kaçıncı yılı? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı kutlanacak? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar..

26 Ekim 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı kutlanacak? Cumhuriyet'in kaçıncı yılı?
Cumhuriyet'in kaçıncı yılı? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı kutlanacak? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız için artık kısa bir süre kaldı. Yurt genelindeki milyonlarca vatandaşımız tarafından coşku ile kutlanacak olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında araştırmalar yapılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir. 
 
CUMHURİYET'İN KAÇINCI YILI KUTLANACAK? 
2019 yılı Cumhuriyetin İlanının 96. yılıdır. 2019 yılında Cumhuriyetin 96. yılını büyük bir coşku ile kutlayacağız.
 

 
29 EKİM 1923'TE NE OLDU?
Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır.
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önemi hakkında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutkunda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
 

 
 
 
29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir ve böylece Türkiye Devletinin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da Cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır.
 
 
 
 
Cumhuriyette Atatürk’ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.
 
29 EKİM NEDİR? NEDEN KUTLANIR?
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanmaktadır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.