27 Aralık 2024 Cuma / 26 CemaziyelAhir 1446

Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı kutlanıyor? 2019 Cumhuriyet Bayramı kaçıncı yıl dönümü? İşte yanıtı

Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı? 2019 Cumhuriyet Bayramı kaçıncı yıl dönümü? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. TBMM'deki anayasa değişikliği ile Türkiye'nin yönetim biçiminin Cumhuriyet olarak belirlendiği 29 Ekim 1923 yılı, her sene olduğu gibi bu yıl da yurdun tüm bölgelerinde büyük bir coşku içinde kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. Peki, bu özel ve anlamlı günde Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yıl dönümünü kutlayacağız? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik...

29 Ekim 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı kutlanıyor?  2019 Cumhuriyet Bayramı kaçıncı yıl dönümü?  İşte yanıtı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için heyecan dorukta. Tüm yurtta büyük bir coşku içinde kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı hakkında araştırmalar yapılıyor. Cumhuriyet Bayramı'nın kaçıncı yılı? 2019 Cumhuriyet Bayramı kaçıncı yıl dönümü? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor.  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 
 
 
CUMHURİYET BAYRAMI'NIN KAÇINCI YILI? 
Bu yıl Cumhuriyetin 96. yılını büyük bir coşku ile kutlayacağız. Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır.
 

 
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu gün için “en büyük bayram” olarak nitelendirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya savaşına girmiş ve çok ağır şartlar içeren Serv anlatmaşını imzalamıştı. Antlaşma uyarınca, işkal güçleri Anadolu ve Trakya,yı işkal etmişti. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 da Milli Mücadeleyi başlattı, sonrasında kongreler düzenleyerek Mücadeleyi örgütledi. Ve 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisini kurdu, bu İstanbul'daki Osmanlı yönetimini fiilen işlevsiz saymaktı. Takip eden yıllarda Milli Mücadele başarılı oldu ve Ülke düşmen işgalinden kurtarıldı. Mustafa Kemal kurtarılan vatanın, artık saltanatla yönetilmesini istemiyordu Atatürk'ün amacı halk egemenliğiydi 1 Kasım 1922, de Türkiye Büyük Millet Meclisi saltanatı kaldırdı. 29 Ekim 1923,dede Türkiye Büyük Millet Meclisinin yeni yönetim biçimini Cumhuriyet olarak kabul edildi. Bu karar 101 pare top ateşi ile kutlandı. Cumhuriyet'in ilanı 1924 yılında kutlanmaya başlandı. 29 Ekim 1925 yılında bayram ilan edildi.
 
Cumhuriyet; halkın seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetim şeklidir. Halk temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilme şeklidir. Cumhuriyet yönetiminde egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak herkesin görevidir. Her 29 Ekim, de Cumhuriyetin kurulmasının anısına stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.
 
 

 
28 EKİM VE 29 EKİM TATİL Mİ?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun'un 1. maddesinde “1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.” denilmektedir.
 
29 Ekim salı günü tümü resmi tatil olacağı için okullar tatil olacak. 28 Ekim pazartesi günü okullar yarım gün açık olacak.