6 Temmuz 2024 Cumartesi / 30 ZilHicce 1445

Burası Erdoğan’ın değil Türk milletinin sarayı

Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla ilgili bazı kesimlerin başlattığı tartışmaları eleştiren Erdoğan, “Bir eseriniz var mı? Buna bakın, bununla övünün. Burası Tayyip Erdoğan’ın sarayı değil. Burası Türk milletinin sarayıdır. Bu sarayın içerisinde sadece Cumhurbaşkanlığının görevlileri çalışacaktır ve burada millet ağırlanacaktır” dedi.

Lütfi Kaplan4 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Burası Erdoğan’ın değil Türk milletinin sarayı

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende konuşan Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu:

Dünya 5’ten büyüktür

BM, BM Güvenlik Konseyi kararlarını objektif mi veriyor? Asla. Yine söylüyorum. Dünya 5’ten büyüktür. Birinci Dünya Savaşı’nın şartlarından sonra oluşan bir BM şu anda dünyayı mı temsil ediyor? Hayır... İçeride Avrupa var, Asya var, Amerika var. Kıtalar olarak ele alacak olursanız diğer kıtalar nerede? Yok. Peki. Bu 5 ülke sadece Hristiyanlardan oluşuyor. İçlerinde bir tane Müslüman ülke var mı? Yok. Tüm dünya bu 5 ülkenin içinde herhangi birisinin dudak arasına mı bakacak? Eğer ‘Hayır’ derse mesele bitmiştir. Tüm dünya ona mahkum. Böyle bir zulüm olabilir mi? Adaletin beklendiği bir yerde adalet yok, sadece zulüm var ve bu zulüm acımasızca devam ediyor. Suriye’de 300 bin kişi ölmüş, 400 bin kişi ölmüş. Umurlarında mı? Asla. Türkiye 1 milyon 600 bin insanı şu anda kabullenmiş. Umurlarında mı?

Lafı bırak da destek ver

Karşımıza geldikleri zaman ‘tebrik ederiz, çok güzel işler yapıyorsunuz.’ Yahu o lafı bırak. Bütün bu yükü sırtına almış Türkiye’ye ne kadar destek verdin ondan bahset. ‘Afrika, Afrika, Afrika’ diyorlar. Afrika’nın sadece petrollerini, elmaslarını, altınlarını araştırıyorlar. Yaptıkları bu. Onun dışında bir şey var mı? Yok. İşte bütün bunların bakış açışını değerlendirdiğimizde meseleye sadece kendi mahallenizin ufku kadar bir çerçeveden bakarsınız ve bunların baktığı budur. Eğer meseleye ideoloji gözlüğüyle mensubu olduğunuz tekellerin kriterleriyle bakıyorsanız göremezsiniz. Ama ufuklarını şöyle genişletip bakabilseler çok değerli işler görecekler. O zaman Türkiye’den ne kadar ilim adamlarının, ne kadar sanatçıların çıktığını da  çok daha rahatlıkla görebilecekler. O günler gelecek mi? Eyvallah gelir. Benim bu noktada umudum var.

Aydın diktası görülmeli

Bizzat bu ülkenin bazı gençleri hatta ve hatta bizzat bu ülkenin bazı aydınları farklı bir ilim tarihinin var olabileceğine, bize anlatılan tarihin yanlış olabileceğine, dayatılmış olabileceğine ihtimal dahi vermiyorlar. Bizim bilim insanlarımızın, Engin Deniz Akarlı gibi nice değerli tarihçimizin, ilim erbabının muhteşem eserleri dar bir çerçeveye hapsolup kalırken, dedikodular, söylentiler, efsaneler ve uydurmalar, hatta twettler, facebook mesajları, haber bültenleri ‘ilim’ diye, ‘tarih’ diye, ‘bilim tarihi’ diye bizlere dayatılabiliyor. Bugün bizim milletimizin ve medeniyetimizin en çok ihtiyaç duyduğu şey değerli Alev Alatlı’nın bir ömür boyu bizlere anlatmaya çalıştığı gibi aydın diktasına, aydın vesayetine, yabancılaşmış ve milletini küçümseyen aydına bir projektör tutabilmektir. İnanın en büyük arzularımdan biri gençlerimizin, sanatçılarımızın, münevverlerimizin ve ilim insanlarımızın en başta bu özgüvene kavuşabilmeleridir.

Gururla ağırlıyoruz

İşte şu anda çatısı altında bulunduğumuz Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı. Biliyorsunuz neler söylediler, neler söylüyorlar. Varsın söylesinler. Hiç umurumuzda değil. Biz büyük bir devlet olmanın gayreti içerisindeyiz. İstanbul’da bir Dolmabahçe Sarayımız var, hala onunla övünürüz. Bir Topkapı Sarayımız var, hala onunla övünürüz. Bizden sonra gelen nesillere ‘Acaba bizden öncekiler bize ne bıraktı?’ diye sorduklarında, ortaya koyduğunuz bir eseriniz var mı?  ‘Şu anda acaba Türkiye Cumhuriyeti Devleti nereden yönetiliyor, nereden yönetildi?’ Bu soruyu soranlara bir cevap vermek gerektiğinde işte bu cevabı, bu duruşuyla, bu saray verecektir. Burası Erdoğan’ın sarayı Türk milletinin sarayıdır. Bu saray sadece Türk milletinin kendi imkanlarıyla inşa edilmiş olan bir saraydır. Bu sarayın içerisinde sadece Cumhurbaşkanlığının görevlileri çalışacaktır, iki, millet burada ağırlanacaktır. Biz bugün bakın bu salonda sizlerle bir araya gelebiliyoruz. Ama bundan önce bizim bir araya gelebileceğimiz bu tür imkanlarımız yoktu. Devlet başkanları geldiği zaman şu anda onurla, gururla onları burada ağırlamaya başladık.

ENGELLİ GENCİ KIRMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde barınan engellilere resepsiyon verdi. Erdoğan, Saray Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Merkezi’ne önceki gün gerçekleştirdiği ziyarette, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı gezmek isteyen zihinsel engelli Neslihan Baş’ın isteği üzerine, merkezde barınan engellileri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda misafir etti. Göreneller İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan koronun parçalar seslendirdiği resepsiyona katılan davetliler, Mimar Fatih Ünal tarafından Saray’da gezdirildi.