28 Nisan 2025 Pazartesi / 1 Zilkade 1446

Ameliyathanede ‘soğuk’ tartışma

STAR’ın gündeme getirdiği ‘cerrahların konforu için hastalar donmasın’ haberine tıp dünyasından destek geldi. ABD’li ve Türk doktorlar “Lokal önlemlerle hasta hayati tehlikeden uzaklaştırılabilir” görüşünde birleşti.

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL2 Aralık 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ameliyathanede ‘soğuk’ tartışma

Avrupa Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi’nin geçen hafta düzenlenen kongrede gündeme getirdiği “Ameliyathanelerdeki soğuk, hava hastayı enfeksiyona açık hale getiriyor” tezi tartışma yarattı. Prof. Terzi’nin ameliyathanelerin ısısına dokunmadan hastaların lokal olarak ısıtılması gerektiği önerisine hem Türk, hem de ABD’li meslektaşları destek verdi.

Zorunlu ama şart değil

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Lancet ve New England Journal of Medicine gibi dünyaca ünlü ve saygın tıp dergilerinde yayınlanan araştırmaların da bu yönde sonuçlara ulaştığını vurguladı. Prof. Ergönül “Ameliyat sırasında hastanın vücut ısısının hafif düşmesi bile damarların büzüşmesine neden oluyor, bu da vücuttaki oksijen miktarını azaltıyor. Ameliyathane soğuk tutulmak zorunda. Ama yeni bir davranış şekli geliştirmek lazım. Plastik elektrikli battaniye, serumların ısıstılarak vücuda verilmesi, sıcak hava üfleme sistemleri gibi basit önlemlerle gerçekleştirilebilir” dedi.

Hastalar da uyarabilir

ABD North Adams Regional Hospital’dan Ortopedi Uzmanı Dr. Jonathan Cluett ise hastaların kendilerine “Burası neden bu kadar soğuk” diye sorduğunda verilen “Enfeksiyon riski nedeniyle” yanıtının gerçek dışı olduğunu söyledi. Dr. Cluett “Ameliyathaneler soğuk, çünkü ameliyathane çalışanlarının özellikle cerrahların konforu. Bu da gerekli. Cerrahi sırasında kullanılacak ısıtma cihazları etkili olabilir. Uzmanlardan bu cihazları kullanmasını isteyin” diye konuştu.

Kısa operasyonlar için bile şart

Cerrah için mecburi olan ameliyathane ısısının hastada dezavantaj yaratmaması için tıp camiasının bilinçlenmesi gerektiğine değinen Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Cem Terzi de şu önerilerde bulundu: Cerrahi sırasında vücut sıcaklığındaki en büyük düşüş, anestezinin ilk 1 saati içinde oluyor. Bu nedenle kısa ameliyatlarda bile ısıtma protokolü uygulanmalı. Bu nedenle hastaların sıcaklığı monitörize edilmeli. Vücudun cerrahi saha dışında kalan kısmı olabildiğince örtülmeli. Tüm hastalarda battaniye, plastik çarşaf, sıcak hava üfleme sistemleri gibi pasif ısıtma yöntemleri kullanılmalıdır.