Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Santrali'nin akıbeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti ile yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında "Akkuyu projesiyle ilgili buranın stratejik yatırım haline getirilmesi konusuydu. Bu karar alınacak ve Akkuyu stratejik yatırım konusu içerisinde yerini alacaktır. Bir diğer konu da Türk Akımı meselesi. Rusya'dan aldığımız doğalgaz miktarı 28 milyar metreküptür. Bu Türk Akımı'nın gelişinde 2 hat olacak. Bu hatların inşa edilmesi öncelikle görevlerimiz arasındadır" ifadelerini kullanarak projenin öneminin altını çizdi.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NE ZAMAN FAALİYETE GEÇECEK?
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor. 60 yıl işletme ömrüne sahip olacak projenin 2022'de hayata geçmesi planlanıyor.
Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine düşürülmesi ile gerilen ikili ilişkilerin santralin akıbetine nasıl bir etkisi olacağı uzun süre tartışma konusu olmuştu.
Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi’nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Kurdin, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili olarak da şunları kaydetti: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir." ifadelerini kullanmıştı. İkili ilişkilerin yeniden normale girmesinin projeyi de olumlu etkilemesi bekleniyor.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiinde inşaa edilecek olan nükleer enerji santrali. İnşasının tamamlanması halinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır. Akkuyu sahası imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport (ROSATOM'a bağlı Atomenergoprom'un alt şirketi) bedelsiz olarak teslim edilmiştir. Rus kamu şirketi buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa edecek ve ürettiği elektriği 15 senelik alım garantisi ile Türk tarafına satacaktır. Santralın ne zaman devreye alınacağına ilişkin kesin tarihler bulunmamaktadır. 1200 MWe'lık dört üniteden oluşacak ve 4800 MWe'lık kurulu gücü ile tek başına Türkiye'nin elektrik üretiminin yaklaşık %6'sını karşılayabilecektir.
14 Nisan 2015 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rus Devleti Nükleer Şirketi ROSATAM Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov'un katıldığı törenle tesiste bulunacak deniz yapıları ve limanın temeli atıldı. Temel atma sonrasında Krienkon temeli atılan deniz yapıları ve limanın ihalesini 394 milyon dolara Cengiz İnşaat’ın kazandığını açıkladı. Temel atma töreninin ardından çevreciler tarafından girişteki demir kapıyı kilitlendi. Daha sonra polis müdahalesinden sonra eylem sona erdi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Rusya'ya ait 3. nesil VVER-1200 (AES-2006) reaktör tasarımını kullanacaktır. Bulgaristan, Finlandiya, Çin ve Hindistan tarafından kullanımda olan VVER 1000 (AES-91) mimarisi üzerine geliştirilmiş olan bu reaktör tipi, en yeni nükleer güvenlik ve radyasyon sızdırma tedbirlerinin yanı sıra, 50 seneye kadar uzatılmış bir reaktör ömrü sunmaktadır. VVER tipi reaktörlerin diğer basınçlı su reaktörlerinden en önemli farkları arasında, yatay buhar üreteçleri ve hekzagonal örgü biçiminde yerleştirilmiş yakıt çubuğu tasarımları gösterilmektedir. Kullanım ömrü dolduğunda reaktörün ısıl verimi sadece %90 kapasiteye inmektedir. Reaktör tesisleri çift koruyucu zırhlı (reaktör kalbi koruma kabı), modern aktif ve pasif güvenlik tedbirleri ile donatılacaktır.