Müzikle tanışması o meşhur ifadeyle 'çocuk yaşlarda' oldu. Altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama müzik dünyasına ilk adımını attı. ikinci adımsa okuldan arta kalan zamanlarında çalışmaya başladıdığı plakçı dükkanıydı.
Ailesi Yedi Tepeli'nin' taşına toprağına güvenerek geçim sıkıntısı nedeniyle 1972'de İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç etti
okulu bırakmak zorunda kaldı!
Ahmet Kaya İstanbul'a uyumda yaşadığı zorluğu daha sonra şöyle anlatacaktı:
Onlarla konuşmuyordum çünkü onlarla konuşamıyordum. Giyimleri başkaydı, konuşmaları başkaydı. Onlar gibi konuşmaya çalışıyordum. Mesela terziye gidip, onlar gibi pantolon diktirmeye filan başlamıştım. Terzinin yaptırdığı pantolonların üzerime uymadığını görüyordum. Onlara yakışıyordu bana yakışmıyordu.
Bir kız vardı bizim okulda; herkesin bir aşkı vardır, çocukluk aşkı. Bir gün gittim dedim ki: 'Biraz seninle konuşak beş dakika, kaçıyorsun hep...' Bana dedi ki: 'Rica ederim.' Öyle bir ağrıma gitti ki: 'Ben de sana rica ederim,' dedim.. Ben o zaman anlamını bilmiyordum, yani onu bir küfür zannettim.
Yıllar son aynı evi onlardan kiralayıp oturma fırsatı bulduğumuz hemen her tarafı penceli evi daha sonra şöyle anmıştım:
Salonu boydan boya kocaman pencerelerle çevrili bir evdi! Ahmet Kayaların Kocamustafapaşa'daki evi... Kesinkes o evi bize kiralayıp Osmaniye'ye taşındıktan sonra beğenmiştir o şiiri ve "Penceresiz kaldım anne!" demiştir...
Ahmet Kaya'nın hapisle tanışması on altı yaşında yasadışı afiş marifetiyle oldu! Sonraları fikir adamlarının aslında çok da derinlemesine bir birikimi olmamakla itham ettikleri Kaya, yolun sol tarafından yürümeye başlamıştı. Bu yürüyüş aynı zamanda daha sonraları kitleleri peşinden sürükleyeceği müzik yürüyüşünün de başlangıcıydı.
Halk Birimleri Derneği'nin etkinliklerinde bağlama çalmaya başladı. Aynı etkinlikler çerçevesinde Ruhi Su ile tanışma fırsatı buldu...
Ahmet Kaya için haki yeşil günler geldiğinde 1978 yılıydı. Gelibolu'da askerlik sırasında da orkestra çalışmalarına devam eden Ahmet Kaya askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında Çiğdem doğdu.
İşsizlik ve parasızlık sebebiyle ekonomik zorluklar çektiği sırada eşi kendisinden ayrılır. Belki de ismini kızından ilham aldığı 'Ağlama Bebeğim' albümünü çıkardı. Yayımlandığı yıl albüm toplatılır fakat daha sonra sansürü kaldırılır. 1985'te ikinci albümü Acılara Tutunmak'ı çıkardı...
Ahmet Kaya ikinci evililiğini Gülten Hayaloğlu ile yapar. Albüm yayımlandıktan sonra evlenirler. Gülten Hayaloğlu hapishanede idam cezasına mahkûm olan Nevzat Çelik'in Şafak Türküsü şiirini Ahmet Kaya'ya iletir. Böylelikle geniş kitlelerce tanınması sağlanan albüm 'Şafak Türküsü' ortaya çıkar... Albümde hemen tüm besteler kendisine aittir.
Ahmet Kaya'nın hayatındaki dönüm noktalarından biri de daha sonra birlikte birçok şarkıya imza atacakları Yusuf Hayaloğlu'nun şiirleriyle tanışmasıyla olur.
Sözlerinin çoğunun Yusuf Hayaloğlu'na ait olduğu Yorgun Demokrat adlı albümü 1987 yılında yayımlanır...
Şarkılarım Dağlara albümü basılan 2.800.000 bandrolle rekor kırar ama bu albümde yer alan 'Özgür Çağrı' isimli şarkıda geçen 'Abin bir gün dağdan döner, sarılırsın yavrucağım gibi sözlerden dolayı albüm toplatılır, konser vermesi yasaklanır... ama o halkın kalbine girmiştir bir kere...
Şarkıları dillerden dillere yayılır salonlar, mutfaklar, geniş pencereli evler onun şarkılarıyla yankılanır...
Boğaziçi Üniversitesi'nde Ruhi Su ile tanışıp 'Mahsus Mahal' isimli türküyü çaldığı zaman, Ruhi Su bağlamanın bu şekilde, at teper gibi çalınmayacağını söyler. Yıllar sonra Ahmet Kaya bir konserinde bağlama çalarken bu olaya gönderme yaparak "Bağlama böyle de çalınır," der.