26 Nisan 2025 Cumartesi / 28 Sevval 1446

Taşeron 4a 4b 4c 4d nedir, kimleri kapsayacak

Taşeron 4a 4b 4c 4d nedir, kimleri kapsayacak Taşeron kadro sisteminde düzenleme nasıl olacak? Binlerce taşeron kadrosu bekleyenler işçiye müjdeli haber geldi.

7 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Taşeron 4a 4b 4c 4d nedir, kimleri kapsayacak

Taşeron 4a 4b 4c 4d nedir Taşeron işçi kadro düzenlemesi nasıl olacak? Taşeron son dakika haberlerini sizlere sunmaya devam ediyoruz. Milyonlarca taşeron kadrosu bekleyenlere müjdeli haber dün gelmişti. Taşeron kadro açıklamasında statüler nasıl belirlendi? 4a nedir? 4b nedir? 4c nedir? Peki 4/A, 4/B VE 4/C kimleri kapsar? 4C’liler 4B kadrosunda olacak.

 

TAŞERON İKRAMİYE NE KADAR? TIKLAYINIZ

 

4A 4B 4C 4D Nedir? Kimleri kapsıyor?

4A  Eski sistemde SSK’ya prim ödeyenler, yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır. 4/a kavramı 5510 sayılı yeni yasa ile sgk kapsamında yani yeni yapıda SGK kapsamında olanlara 4 A’lı denmektedir.

Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.

Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

4B  Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır

Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur’luyum” demek yerine, “4B’liyim” diyecekler. 4B statüsünde olan işçiler yine 657'ye bağlı ve sözleşmeli personel olarak çalışıyorlar. Aynı zamanda 4B statüsünde olanlar da yakın zamanda kadroya geçmeyi bekliyor.

4C  Eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi.

4D  (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.