Engelliler Haftası sözleri, kutlama mesajları, sloganlara haberimizden erişim sağlayabilirsiniz. Ülkemizde de bu yönde farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler Sakatları Koruma Milli Koordinasyon Kurulu tarafından oluşturulmuştur. BM’ye üye 156 ülkelerde kutlanan bu hafta okullarda da işlenmektedir. Vali Demirtaş’ın, Mayıs Engelliler Haftası mesajında; ‘’ Engelliler Haftası Sözleri ve Tarihçesi yazımızla bu farkındalığa bir katkımızın olmasını istedik.
Dünya Engelliler Haftası Tarihçesi
Her şey 1976 yılında başladı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1981‘in Uluslararası Engelliler Yılı Olması kararı aldı. Bu kararın verilmesi için geçen 5 yıl, engellilerin sıkıntılarını, engelli kişilerin olanaklarının nasıl eşitleneceğini ve engellilerin toplumsal yaşamda bütün olanaklardan yararlanmalarını nasıl sağlayacaklarını düşünerek geçirildi. Özürlü olmayan vatandaşların hak ve menfaatleri konuşuldu. 1982 yılında 3 Aralık tarihi “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kutlanmasına karar verdi. Buna ek olarak 10-16 Mayıs üye 156 devletin kutladığı “Engelliler Haftası” vardır.
Üzerinde değinilen bir başka konu da, dünya hükumetlerinin engelli kişilerin öncelikle insanlara dokunmalarını önlemeye nasıl gidebileceğiydi, konuşmanın büyük kısmı, çeşitli engelliliğe yol açan virüsler ve diğer hastalıklarla ilgiliydi. 1983-1992 yılları arasındaki on yıl, daha sonra Birleşmiş Milletler ‘in Engelli Kişilerin On Yılı ilan edildi.
Dünya Engelliler Günü ve Haftası Nasıl Kutlanır?
1992’den beri her yıl pek çok ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Engellilik Günü, engellilikle ilgili tartışmalar, forumlar ve kampanyalar düzenlemek için kullanılır ve topluluklar, bölgelerinde toplantı, görüşme ve hatta gösteri düzenlemeye teşvik edilir. Bunlar, bir müziğin ev sahipliğinden oyuna, engellilerin bu yapımlara dâhil olmalarına kadar uzanabilir.
Genel amaç, özürlü bir insanın toplumun canlı bir üyesi olabileceğini göstermektir, çünkü tamamen sağlıklı olanların bu gerçeğin farkında olmadıkları, bu da farklılık gösteren farklı ayrımcılıklara yol açabilir. Öte yandan, engelliler, bu tür gösterilerden, koşullarına rağmen, halen yapabilecekleri çok şey olduğunu kanıtlayarak yararlanmaktadır.
Kendi kendine saygısı ile yardımcı olabilir ve depresyon, zihinsel sorunların altında ezilmeleri önlenebilir. Genel olarak, bu tür olaylar meydan okumak ve engelli insanların ayrımcılıktan ve ek zorluklardan mahrum bırakabilmeleri için çeşitli basmakalıp düşüncelerden kurtulmaları içindir.
Engellilik insanların, hayatlarını iyileştirmek için yeni bir yön vurgulanarak her yıl kutlanmaktadır. Örneğin, 2007’de, yılın teması “Engelliler için İnsana Yakışır İş” sloganıydı. Geçen yıl 2013’te “Engel Engelleri, Açık Kapı: Kapsamlı bir toplum ve Herkes için Kalkınma” oldu. Engelli kişilerin her ülkedeki kapsayıcı bir toplumda yaşama geçirilmesine yardımcı olmak ve toplumun erişilebilir olmasını sağlamak için çağrı yapıldı. Engelli insanlar için olası her yönü, binalardan tekerlekli sandalyeye erişilebilir olduğundan, asansör düğmelerine Braille yerleştirilmesinden emin olmalısınız.
Engelliler Haftası Sözleri
=> Bir mümin kendisi için istediğini, başkası için istemedikçe gerçek manada iman etmiş olmaz. O zaman kendin için istediğini, engelliler için de isteyin.
=> Sadece bir hafta hatırlanmak istemiyoruz. Biz her gün ilgi istiyoruz.
=> Engelli ne demek sen de öğren, görmek ne demek âmâdan öğren, duymak ne demek duyma özürlüden öğren, Yürümek ne demek engelliden öğren!
=> Bizle birlikte olup da topluma girmek isteyen engellilerin “BİZ DE VARIZ!” çığlığına kulaklarını tıkama.
=> Engelliler için yaptıklarınızı aslında toplum için yaptığınızı aklınızdan çıkarmayın.
=> Asıl en büyük engel SEVGİSİZLİKTİR.
=> Engeller engeliler için aşılmıştır. Siz asıl kafanızdaki engelleri kaldırın.
=> Bana bakarken gözlerindeki acımayı bırak. Bakışlarındaki küçümsemeyi bırak. Bir bakarsın sen acınacak ve küçümsenecek duruma düşersin.
=> Engelli olmak, bir engel değildir. Sadece aşılması gereken bir düşüncedir.
=> Asıl engelliler, karşılarına çıkan engellere pes edip geçemeyenlerdir.
=> Engelli insanlara saygı, insanlığa saygının göstergesidir.
=> Hiçbir engel, Allah’a kul olmaya engel değildir.
=> Engelliler bizlerin, yani milletin aynasını oluşturur.
=> Engelliye acınası bakışlarla değil; hayranlıkla bakmalıyız. Çünkü o kendi engelini aştığı halde biz zihnimizdeki engeli aşamamışız.