Yemek hazırlarken virüsleri kolaylıkla yayabildiğinizi biliyor muydunuz?
1
/
65
Yemek hazırlarken virüsleri kolaylıkla yayabildiğinizi biliyor muydunuz?
Bakteriler oda sıcaklığında, yalnızca 20 dakikada sayılarını katlayabilirler.
2
/
65
Farkına varmadan vücudumuza aldığımız bakteriler kusmayı, ishali, ateşi ve hatta daha da kötülerini tetikleyebilir.
3
/
65
Dondurulmuş ve iyi pişirilmiş gıdalar (uygun bir şekilde hazırlanıp saklandıkları takdirde aşağıdakiler de dahil olmak üzere) genelde güvenlidir - ne de olsa dünyaya geldiğimizden beri yiyoruz.
4
/
65
Ancak hastalık sebebi olabilecek bir şey yeme riskinizi azaltmak istiyorsanız eğer, bu yaygın suçluları tabaklarınızdan uzak tutun:
5
/
65
Çiğ filizler
6
/
65
Birçok gıda uzmanı, alfalfa gibi çiğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kaçınırlar.
7
/
65
Çünkü alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin büyümelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.
8
/
65
Artan çorbalar, yahniler ve kızartmalar
9
/
65
Fırında patates
10
/
65
Folyo kaplı patatesinizi fırından çıktıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına koymadığınız sürece, hava geçirmeyen folyo içerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botülizm riski oluşturur.
11
/
65
Domatesler, tarlalardan toplandıktan sonra boyutlarına ve renklerine göre ayrılmak üzere su tanklarına koyulurlar.
12
/
65
Bakteri gelişimini minimuma indirmek adına domatesleri kestikten sonraki birkaç saat içerisinde buzdolabına koymalısınız.
13
/
65
Ve eğer bu su tankları kirliyse, domatesler suyu çeker ve nihayetinde bakterilerle dolarlar.
14
/
65
Çiğ domates
15
/
65
Artık pirinç
16
/
65
Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu nedenler dünden kalan pilavları yemeyiniz...
17
/
65
Kavun
18
/
65
Bakteriler, bir oturuşta nadiren bitirilen kavun gibi nemli gıdalara bayılırlar.
19
/
65
Kavunu kesmek, tohumlarını ayıklamak, doğramak ve saklamak gerekir;
20
/
65
dolayısıyla meyvenin enfekte olabileceği ve bakterilerin üreme şansı yakalayabilecekleri birçok fırsat vardır.
21
/
65
Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.
22
/
65
Patates, ton balığı, yumurta salatası
23
/
65
Stafilokok gibi bakteriler, şarküterilerin, pikniklerin ve açık büfelerin vazgeçilmezi nemli, el değen yiyeceklerde büyümeye bayılırlar.
24
/
65
Bu yüzden taze görünmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.
25
/
65
Meyve salataları
26
/
65
Bir oturuşta yenen bir elmaya kıyasla, meyve salataları, birçok oturuşta birçok insan tarafından yenebilir;
27
/
65
dolayısıyla daha çok patojene maruz kalınır bu da bakteri gelişimi için ideal bir durumdur.
28
/
65
Hamburger
29
/
65
Tek bir parça et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yüzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin ölebileceği sıcaklıklarda pişirilir.
30
/
65
Ancak kıymadan yapılan burgerler söz konusu olduğunda, iş değişir.
31
/
65
Çünkü kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yüzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar.
32
/
65
Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en güvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır.
33
/
65
Çünkü bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.
34
/
65
Seri üretim yöntemi ile hazırlanan sipariş gıdalar
35
/
65
Yiyeceğe ne kadar çok el değerse ve restorandaki hazırlık süreci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.
36
/
65
Pastörize olmayan süt ürünleri
37
/
65
Enfekte bir hayvanın ya da çevrenin sütü kirletebileceği bir çok olasılık vardır.
38
/
65
Pastörizasyon, bakterileri öldürür; ancak çiğ süt ve peynir, işlem görmediğinden risklidir.
39
/
65
Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler
40
/
65
Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler, botülizme sebep olan klostridium botulinum bakterisinin iki işaretidir.
41
/
65
Bakteriler, marulun çürük kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.
42
/
65
Çiğ marul
43
/
65
Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde büyüyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar.
44
/
65
Taze otlar, çiftlik hayvanlarından ve topraktan bir takım nahoş şeyler kapabilirler.
45
/
65
Taze maydanoz ve kişniş
46
/
65
Ve küçük yaprakların kompleks yapıları ve sayıları, düzgün yıkamayı güçleştirebilir.
47
/
65
Pastörize olmayan meyve suları
48
/
65
Bir adet meyve suyunda birkaç bin elma bulunabilir; eğer bunlardan iki ya da üçü kirlenmişse, presleme, küçük bir problemi büyütür ve nihayetinde hastalıklara yol açar.
49
/
65
Hazır etler ve ne zamandan kaldığı belli olmayan yumuşak peynirler
50
/
65
Bunların birkaç hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin.
51
/
65
Ve düşük sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yüksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
52
/
65
Az pişmiş tavuk
53
/
65
Salmonella gibi yüzey bakterileri, tavuk etinin içerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.
54
/
65
Pastörize olmayan yumurta
55
/
65
Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geçiş yapabilir.
56
/
65
Bu yüzden bakterilerin ölmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastörize yumurtalar, en güvenlisidir.
57
/
65
Kurabiye hamuru
58
/
65
Pastörize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen süreci esnasında bakteri kapabilir.
59
/
65
Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.
60
/
65
Çiğ kuruyemişler
61
/
65
Ağaçta yetişen kuruyemişlerin kabuğu, hayvanların ve toprağın bakterilerle kirletebilecekleri yere düştüklerinde toplanırlar.
62
/
65
Kabuğu kırmak ise bakterinin tohuma geçişi için mükemmel bir fırsattır.
63
/
65
Çiğ deniz ürünleri
64
/
65
Gıda uzmanları, sushiye burun kıvırıyorlar çünkü kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir.