Cuma günü Müslümanlar için bayram niteliğinde bir gündür. Bu güzel günde okumak için Cuma suresi son 3 ayetinin anlamı, Cuma suresi 9 10 11 ayetlerinin okunuşu ve meali vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Cuma suresinin son 3 ayetinde (Cuma suresi 9 10 11 ayetleri) Müslümanlar için cuma namazının önemini anlatır. Cuma Suresi Cuma suresi 9 10 11 ayetlerinin okunuşu, anlamı ve meali konusunda araştırma yapan müminler bir yandan da fazileti hakkında bilgi almak istiyor.
Cuma Suresinde başlıca, Hz. Muhammed'in peygamber olarak gönderilişi ve Cuma namazı ile ilgili bazı hükümler yer almaktadır. Yüce Allah, cuma suresi 9 10 11. ayetlerinde 'Cuma günü namaza çağırıldığı zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın' buyurmuştur. Haberimizde Cuma suresi son 3 ayetinin anlamı, Cuma suresi 9 10 11 ayetlerinin okunuşu ve meali yer almaktadır. İşte Cuma suresi son 3 ayetinin anlamı ve Cuma suresi 9 10 11 ayetlerinin okunuşu ve meali
CUMA SURESİNİN ANLAMI
Cuma Suresiyle ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) Cuma Suresini okuyan kişinin Müslüman şehirlerden birinde Cuma namazına gelen ve gelmeyenlerin sayısı kadar sevap kazanacağını rivayet etmiştir. Yine alimlerin rivayetlerine göre kısmeti kapanan kişilerin Cuma Suresini 3-5 veya 7 defa okuması tavsiye edilir.
Cuma Suresi gibi diğer surelerinde gün içinde okunması Allah kelamını anmak bakımından çok kıymetli olduğu için her günü Kuran-ı Kerim okuyarak geçirmek çok sevaptır.
CUMA SURESİ SON 3 AYET (CUMA SURESİ 9 10 11. AYETİ)
9. Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
10. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.
11. Onlar bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona giderler ve seni ayakta bırakırlar. De ki: Allah'ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha yararlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.
CUMA SURESİ OKUNUŞU
Bismillahirrahmanirrahim
1.Yusebbihu lillahi ma fis semavati ve ma fil ard melikil kuddûsil azîzil hakim(hakimi).
2. Huvellezi bease fil ummiyyîne resûlen minhum yetlü aleyhim ayatihi ve yuzekkıhim ve yuallimuhumul kitâbe vel hikmete, ve in kanü min kablu le fi dalalin mubiyn.
3. Ve aharine minhum lemma yelhaku bi him, ve huvel azizul hakim(hakimu).
4. Zalike fadlullahi yu’tihi men yeşau, vallahu zul fadlil azim (azimi).
5.Meselullezîne hummilüt tevrate summe lem yahmilüha ke meselil hımâri yahmilu esfara(esfaren), bi’se meselul kavmillezîne kezzebü bi ayetillah (ayatillahi), vallahu la yehdîl kavmez zalimin(zalimine).
6. Kul ya eyyuhellezine hadü in zeamtum ennekum evliyau lillahi min dunin nasi fe temennevül mevte in kuntum sadikin(sadıkine).
7. Ve la yetemennevnehu ebeden bi ma kaddemet eydîhim, vallahu alimun biz zalimin(zalimine).
8. Kul innel mevtellezi tefirrune minhu fe innehu mulakikum summe turaddune ilâ âlimil gaybi veş şehâdeti fe yunebbiukum bi ma kuntum ta'melun (ta’melune).
9. Ya eyyuhellezine amenü iza nüdiye lis salati min yevmil cumuati fes’av ila zikrillahi ve zerul bey’a, zalikum hayrun lekum in kuntum ta’lemun.
10. Fe ize kudiyetıs salatu fenteşiru fil ard vebtegu min fadlillahi vezkurüllahe kesiran leallekum tuflihun(tuflihune).
11. Ve iza raev ticaraten ev lehveninfaddü ileyha ve teraküke kaima (kaimen), kul ma indallahi hayrun minel lehvi ve minet ticarati, vallahu hayrur razıkin.
Amin
CUMA SURESİ TÜRKÇE MEALİ
1. Göklerde ve yerde olanların hepsi, mülkün sahibi, eksiklikten münezzeh, aziz ve hakim olan Allah'ı tesbih eder.
2. Çünkü ümmilere içlerinden, kendilerine ayetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara Kitab'ı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderen O'dur. Kuşkusuz onlar önceden apaçık bir sapıklık içindeydiler.
3. (Peygamberi) müminlerden henüz kendilerine katılmamış bulunan diğer insanlara da göndermiştir. O, azizdir, hakimdir.
4. Bu, Allah'ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah büyük lütuf sahibidir.
5. Tevrat'la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerce kitap taşıyan merkebin durumu gibidir. Allah'ın âyetlerini yalanlamış olan kavmin durumu ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.
6. De ki: Ey yahudiler! Bütün insanlar değil de, yalnız, kendinizin Allah'ın dostları olduğunuzu iddia ediyorsanız, bunda da samimi iseniz, haydi ölümü temenni edin (bakalım)!
7. Ama onlar, önceden yaptıklarından dolayı ölümü asla temenni etmezler. Allah, zalimleri çok iyi bilir.
8. De ki: Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır. Sonra da görüleni ve görülmeyeni bilen Allah'a döndürüleceksiniz de O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir.
9. Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
10. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.
11. Onlar bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona giderler ve seni ayakta bırakırlar. De ki: Allah'ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha yararlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.
Şüphesiz ki Allah doğu söyledi
CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?
Cuma günü Müslümanların bayramıdır. Çünkü Hazreti Adem o gün yaratılmış, o gün cennete yerleştirilmiş ve o günde cennetten çıkartılmıştır.
Demek ki Cuma günü, insanlığın ilk yaratıldığı, cennete yerleştirildiği ve yeryüzü halifesi olduğu bir gün olduğu için insanların bayramı olmuştur.
Çeşitli hadiselere göre Cuma, haftalık ibadet olarak öncelikle Yahudi ve Hristiyanlara taktir edilmiş ancak onlar bu konuda kanaat getirmemişlerdir. Yahudiler için Cumartesi Hristiyanlar için de Pazar günü dini bayram olarak bilinir. Cuma günü ise Müslümanların önemli bir bayramıdır.
Cuma, müminlerin bayramıdır. Cuma gününün öneminden bir diğeri ise yapılan ibadetlere iki kat sevap verilmesidir. Bugün işlenen günahlar da iki kat yazılır. Bilhassa Cuma gününü, günahlardan kaçarak ibadetle geçirmeye çalışmalıdır. Cuma günü yapılan dualar, kılınan namazlar ve okunan Kuranı- Kerim daha hayırlı. Müminlerin yaptığı iyi niyetli dualar hayırlara ulaşıyor.
Bu günün cuma adını alması bilhassa toplantı günü olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı adı taşıyan surede,
'Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen namaza gidin ve alışverişi bırakın.' (Cum'a, 62/9)
buyrulmuştur.