Bir Tawil, Mısır ile Sudan sınırındaki bir bölge; üzerinde hiç kimse yaşamıyor, hiçbir doğal kaynağı yok. Bildiğiniz ufacık bir çöl bölgesi. Dolayısıyla hiçbir devletin kontrolü altında olmayan bir yerlerde özgürlüğün tadını çıkarmak istiyorsanız bu bölgeye ulaşabilir ve kumda oynayabilirsiniz. Tabi nasıl ulaşacağınız da ayrı bir muamma.
1
/
55
Dünya üzerinde hiçbir ülkeye ait olmayan toprak parçası var mı?
2
/
55
Evet, böyle iki yer mevcut.
3
/
55
Birincisi batı Antartika’daki Marie Byrd Land’dir. O kadar uzaktır ki hiçbir devlet oraya sahiplenmiyor.
4
/
55
Yüzölçümü olarak İran ya da Moğolistan’dan daha büyük. Fakat yaşama o kadar elverişsiz ki, bölgedeki tek kalıcı üs ABD’ye ait.
5
/
55
Marie Byrd Land, ismini orayı keşfeden Tuğamiral Richard E. Byrd’ün karısından almıştır.
6
/
55
Marie Byrd Land’den sonra bilinen en büyük sahipsiz toprak, Afrika’da yer alıyor.
7
/
55
Bir Tawil, Mısır ile Sudan sınırındaki bir bölge; üzerinde hiç kimse yaşamıyor, hiçbir doğal kaynağı yok.
8
/
55
Bildiğiniz ufacık bir çöl bölgesi.
9
/
55
Dolayısıyla hiçbir devletin kontrolü altında olmayan bir yerlerde özgürlüğün tadını çıkarmak istiyorsanız bu bölgeye ulaşabilir ve kumda oynayabilirsiniz. Tabi nasıl ulaşacağınız da ayrı bir muamma.
10
/
55
Yine de giderseniz aklınızda bulunsun diye söyleyelim; Amerika’da yaşayan Jeremiah Heaton adlı bir adam bu bölgeye gidip mavi bir bayrak dikmiş ve Kuzey Sudan Krallığı adını vererek bölgeyi sahiplenmiş.
11
/
55
“Amaç?” diye merak edenler olursa da bunu yapmasının nedeni “Prenses olabilecek miyim?” diye soran kızının isteğini yerine getirebilmekmiş.
12
/
55
Faroe Adaları'ndan biri olan Tindhólmur, Kuzey Atlantik’te bulunuyor. Arkeologlar, bu adada bir zamanlar insanların yaşadığına dair kanıtlar buldu.
13
/
55
Nankin Maymun Adası, Çin'in Hainan bölgesinde bulunuyor ve makaklara ev sahipliği yapıyor.
14
/
55
Cocos Adaları, Pasifik'te bulunan ve üzerinde yaşam olmayan en büyük kara parçası. Bir efsaneye göre, 16. yüzyılda adaya büyük bir hazine gömüldü ve o zamandan bu yana 'Lara Croft’lar bu hazineyi arıyor.
15
/
55
Rusya'nın kuzeyindeki Franz Josef takım adalarının orta bölgesinde yer alan Champ, devasa yuvarlak kayalarıyla ünlü.
16
/
55
Kayaların büyük bir ihtimalle dalgalar sebebiyle bu şekli aldığı düşünülürken, bazıları ise bu görüntüye UFO’ların sebep olduğunu iddia ediyor.
17
/
55
Pasifik'te bulunan volkanik Ball's Pyramid adası, binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor.
18
/
55
Sable Adası, Atlantik'in Kanada'ya ait kısmında bulunuyor.
19
/
55
Adada sadece 5 meteoroloji uzmanı yaşıyor
20
/
55
Japon denizindeki Okunojima adasında binlerce tavşan yaşıyor
21
/
55
Adadaki tavşan popülasyonunun kökeni, 1971 yılında okul öğrencilerinin doğaya saldığı 8 tavşana dayanıyor.
22
/
55
Japonya ve Californiya’ya eşit uzaklıkta bulunan The Midway Atoll’de sadece yerel doğal koruma hayatı merkezinin çalışanları yaşıyor.
23
/
55
Bouvet Adası, merkezde bir volkan ve çevresindeki buzuldan oluşuyor.
24
/
55
Holland mercan adası, Marshall, Kiribati ve Nauru adaları tarafından oluşturulan üçgende yer alıyor. 1937 yılında Amelia Earhart isimli kadın pilot, dünya turu esnasında adayı bulmaya çalışmış ancak hedefine hiçbir zaman ulaşamayarak kaybolmuştu.
25
/
55
Dünyanın en küçük ada ülkesi Nauru Pasifik Okyanusu’nda Avustralya’nın kuzeyinde, Ekvator ve Marshall Adaları’nın güneyinde yer alan ve resmi adı “Nauru Cumhuriyeti” yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi.
26
/
55
Pasifik Okyanusunun batı kesiminde yer alan 21 kilometre karelik alana ve 9 bin kişilik nüfusa sahip olan Vatikan'dan sonra en az nüfusa sahip ülkedir.
27
/
55
Nauru Cumhuriyeti'nde resmi bir başkent veya şehir yok, yalnızca belirli bölgeler vardır.
28
/
55
En yakın komşusu 300 kilometre doğusunda yer alan Kiribati'nin Banaba Adası'dır.
29
/
55
ABD'de katır ile posta servisi Dış dünya ile bağlantısı olmayan Supai köyü Havasu kanyonunda bulunuyor
30
/
55
Supai kızılderili köyü, Büyük Kanyon'un güneybatı ucunda ve çok sarp kayalıkların dibinde yer alıyor. Köye ulaşım için helikopter kullanmak ya da kilometrelerce süren dağ yolunu aşmak gerekiyor.
31
/
55
ABD'nin Arizona Eyaleti'nde kızılderililerin yaşadığı bir köye 103 yıldır katırlarla posta servisi yapılıyor.
32
/
55
ABD'de katırlarla posta taşınan tek yer olan Supai Postanesi 500 çevre sakinine hizmet veriyor.
33
/
55
Macquarie Adası, Pasifik Okyanusu
Yeni Zelanda ve Antartika'nın arasında ortada konumlanmış olan Macquire, fok balıkları, albatroslar, penguenler de dahil olmak üzere çeşitli vahşi yaşama ev sahipliği yapıyor.
34
/
55
Alert, Nunavut, Kanada
Kanada’daki Nunavut bölgesinin ucunda bulunan Alert, Kuzey Kutbu’nun 800 km altında bulunan bir kasaba.
35
/
55
Dünyanın yaşam olan en kuzeydeki noktası kabul edilen adada, sıcaklıklar sıfırın altında 40 derece civarında olduğu gibi, günler 24 saat gece ve gündüz olarak yaşanıyor. En yakın komşusu 210 km ötedeki bir balıkçı kasabası olan Alert’te bugün Kanada’ya ait bir hava laboratuarı bulunuyor.
36
/
55
Motuo İli, Çin
Çin’in halen yol bağlantısı olmayan tek ili Motuo, Asya’nın medeniyetten uzak kalmış olan Tibet özerk bölgelerinden biri.
37
/
55
Motuo’ya gitmek için en zorlu coğrafi koşullarla baş etmeniz ve Himalaya Dağları’nın buz tutmuş geçitlerinden geçip, 200 metre yükseklikteki asma köprülerden geçmeniz gerekiyor.
Eğer bu zorlukları aşabilir ve Motuo’ya ulaşabilirseniz, Budizm’in sahip olduğu en güzel oyma heykellerin yer aldığı kutsal kabul edilen topraklara varabilirsiniz.
38
/
55
Pitcairn Adası
Pasifik Okyanu’sunun bir diğer ıssız adası Pitcairn’de, ne yerel halk, ne de araştırmacı bulunmuyor. Batı’sında kalan en yakın komşuları Gambier Adaları ve Tahiti, Pitcairn Adası’ndan yüzlerce kilometre ötede bulunuyor.
39
/
55
Pitcairn, 1784’de deniz indirilen ünlü İngiliz kargo gemisi HMS Bounty’nin öyküsünü taşıyor. 1789’da adaya uğrayan gemide çıkan ayaklanmada kaptanlarını deviren 50 denizcinin adaya yerleştiği biliniyor.
40
/
55
Günümüzde adada yaşayan ve çiftçilikle geçinen yaklaşık 100 insanın, ayaklanmacı denizcilerin soyundan geldiğine inanılıyor.
41
/
55
Kerguelen Adaları
Hint Okyanusu’nda bulunan küçük bir takımada olan Kerguelen Adaları “Issızlık Adaları” olarak da biliniyor.
42
/
55
Hava yoluyla ulaşımın mümkün olmadığı adalara gitmek için, Madagaskar’da bulunan Re Adası’ndan altı günlük bir tekne yolculuğu yapmanız gerekiyor.
43
/
55
Ada’da tıpkı yüzlerce kilometre güneyindeki Antartktika gibi yerel halk değil ancak Fransa’dan gelen araştırmacılar bulunuyor. 1776 yılında ünlü kaşif James Cook’un ayak bastığı takımadalar, bugün bir uydusu bulunan Fransa’nın füze savunma sisteminin bir parçasından başka bir şey değil.
44
/
55
Ittoqqortoormiit, Grönland
Yaklaşık iki milyon 200 bin metrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olmasına rağmen Grönland’da sadece 57 bin insan yaşıyor.
45
/
55
Adanın en ıssız ve bilinmeyen kasabası ise, İzlanda’ın kuzeyinde kalan, adanın doğu ucundaki balıkçılık ve avcılıkla geçinilen Ittoqqortoormiit.
46
/
55
Kasaba, Grönland’ın İngiltere büyüklüğündeki bir ilinde yer alıyor. 500 kişinin yaşadığı kasabada, kişi başına 388 kilometre kare alan düşüyor.
47
/
55
Tristan da Cunha
Tristan da Cunha, dünyanın üzerinde yerleşim olan karaya en uzak adasıdır. Nüfusu 275 kişidir.
48
/
55
1656’da keşfedilen Ulaşılmaz Ada ise elbette ulaşılamamasıyla ünlü.
49
/
55
Adaya en yakın yerleşim bölgesi St. Helena yalnızca 2.000 kilometre uzakta.
50
/
55
1800’lerden beri İngiltere’nin topraklarında sayılan adalara ulaşabilmek için tek yol, 3200 km mesafede bulunan Güney Amerika kıyılarından yapılacak tekne yolculuğu.
51
/
55
Rinconada, Peru
Peru’daki And Dağları’nda yer alan La Rinconada, Güney Amerika’nın ulaşılması belki de en zor yeri.
52
/
55
Deniz seviyesinden 5 bin 200 metre yükseklikte olan küçük maden kasabası, dünyanın en yüksek rakımlı ve ıssız yeri kabuk ediliyor.
53
/
55
Donmuş bir buz tabakasının üzerinde bulunan kasabanın tek ulaşım yolu, günlerce kar yağışı ve fırtına altında yapılan kamyon yolculuğu.
54
/
55
Rusya, Oymyakon
Kışın -51 dereceye kadar düşen soğuğuyla Oymyakon köyü dünyanın en soğuk noktalarından biri.
55
/
55
İlginç bir şekilde köyün adı ise “donmamış su” anlamına geliyor. Bunun sebebi ise köyde çıkan termal su kaynakları.