Kızılay savaşlarda, mübadele yollarında, depremlerde,afet bölgelerinde, ülke topraklarda ve uzak coğrafyalarda verdiği hizmetin 149 yıllık fotoğraflarını araştırmacıların ve vatandaşların kullanımına açtı.
1
/
15
Kizilaytarih.org arşiv sitesinde Kut-ül Amare cephesinde develerle yaralı taşınmasından Filistin cephesine kadar yüzlerce tarihi fotoğraf araştırmacının hizmetinde.
2
/
15
'Kızılay arşivi; 1868 yılı Mecruhin ve Marda-yı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti’nden Türk Kızılayı’na kadar uzanan döneme ait belgelere sahiplik etmektedir. Kızılay, savaş dönemlerinde üstlendiği rol ve sorumlulukları nedeniyle Türk ve Dünya tarihine ışık tutacak nitelikteki tarihi belgeleri arşivinde bulundurmaktadır.
3
/
15
'1868 ‘de Derneğin kurulmasını takiben, Türk-Yunan Savaşı ile başlayan, ardından Trablusgarp, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ile devam eden ve Kurtuluş Savaşı’yla son bulan döneme ait binlerce belge arşivimizde bulunmaktadır.
4
/
15
Kızılay savaşlarda, mübadele yollarında, depremlerde,afet bölgelerinde, ülke topraklarda ve uzak coğrafyalarda verdiği hizmetin 149 yıllık fotoğraflarını araştırmacıların ve vatandaşların kullanımına açtı.
5
/
15
Kızılay arşiv ile ilgili şu bilgilere yer verdi ' Kızılay asrı aşan bu yolculuk hem ülkemiz hem de dünya tarihine tanıklık eden ve geleceğe ışık tutacak binlerce bilgi, belge ve objeyi de beraberinde getirmiştir. Ülkemizin en köklü kurumlardan biri olan Kızılay yine ülkemizin en önemli arşivlerinden birisine sahiptir.'
6
/
15
7
/
15
'Arşiv, Kızılay’ın bugün olduğu gibi kurulduğu ilk andan itibaren, insani yardım alanında iz bırakan ve toplumumuzun tüm bireylerine “Biz Oradaydık” gururunu yaşatan iyilik çalışmalarını sunmanın yanı sıra ülkemizin tarihine tanıklık etmektedir'.
8
/
15
9
/
15
'Hilal-i Ahmer cephe hastanesinde bir binbaşı... Gazi Mustafa Kemal' gibi tarihi konularında ele alındığı sitede yüzlerce makale de yer alıyor.
10
/
15
Cephelerde ve cephe gerisinde gerçekleştirilen faaliyetler, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar ve ilgili kurumlarla yapılan işbirlikleri, Hilal-i Ahmer’in sosyal hayata katılımı gibi konular bu dönemin incelenmeye değer kesitlerinin en önemlilerinden sadece bir kaçıdır.'
11
/
15
12
/
15
Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde 'Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti' adıyla Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’nın girişimleriyle kurulmuştur.1877'de 'Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti', 1923'de 'Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti', 1935'te 'Türkiye Kızılay Cemiyeti' ve 1947'de 'Türkiye Kızılay Derneği' adını almıştır. Kuruluşa 'Kızılay' adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.
13
/
15
14
/
15
Osmanlı İmparatorluğunun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan günümüze kadar geçen dönemini yansıtmaktadır. '