15 Nisan 2025 Salı / 17 Sevval 1446

3 ülkeyi birleştiren strateji! Türkiye hamlelerini yapıyor

Türkiye'nin bölgenin refahı için Suriye ve Irak'ta izlediği güvenlik, ekonomi ve politik hamleleri 3 ülkenin müttefiklik ilişkilerini geliştiriyor. Türkiye'nin bölgedeki adımlarını analiz eden Suudi Arabistan basını, Ankara'nın “Ürdün ve Lübnan'ın yanı sıra Suriye ve Irak'ı da içeren bölgesel bir güvenlik ittifakı oluşturmak için çalıştığını” yazdı.

HABER MEREKEZİ14 Nisan 2025 Pazartesi 10:25 - Güncelleme:
3 ülkeyi birleştiren strateji! Türkiye hamlelerini yapıyor

Suudi Arabistan merkezli medya kuruluşu Arab News, Türkiye'nin son dönemlerde Irak dahil Suriye'de attığı önemli adımları konu alan bir analiz yayımladı. Analizde Türkiye'nin bölgedeki gerilimlere karşı diplomasi yolunu tercih edip işbirliklerini geliştirdiğine dikkat çekildi. Ayrıca Türkiye'nin bölgede dengeleri yeniden şekillendirdiğine işaret edildi.

TÜRKİYE İÇİN KENNEDY ÖRNEĞİ

Analizde eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin Kanada ile ilişkilerinde söylediği sözler Türkiye, Irak ve Suriye için de örnek gösterildi.

Kennedy'nin "Coğrafya bizi komşu yaptı. Tarih bizi arkadaş yaptı. Ekonomi bizi ortak yaptı. Ve zorunluluk bizi müttefik yaptı. Bizi birleştiren şey, bizi ayıran şeyden çok daha büyüktür." sözlerine yer yer verilen analizin devamında bu sözlerin aynı zamanda Türkiye'nin Suriye ve Irak ile geliştirdiği ilişkiyi de anlattığı ifade edildi.

Türkiye, Irak ve Suriye'nin ekonomik ve ortak tehditlere karşı müttefik olduklarını aktarılan analizde, "Esad rejiminin çöküşüyle birlikte Ankara, Şam ile Bağdat arasında köprüler kurma çabalarını yoğunlaştırdı" denildi.

Analizinde Irak'ın son dönemlerde Suriye'ye bakış açısını değiştirdiğini yazan Suudi Arabistan basını, Suriye'deki Yeni Yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'n geçen ay Bağdat'ı ziyaret ettiğini ve bunun Irak'ta Şam'a karşı bir tutum değişikliğine yardımcı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin ise Bağdat ile Şam arasındaki yapıcı ilişkilerin bölgenin çıkarına olacağı görüşünde olduğunu aktaran Arap basını, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "Birleştiğimizde hiçbir güç Türkiye, Suriye ve Irak'ı yenemez." sözlerine atıfta bulundu.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye'nin Bağdat ile ilişkilerinde kayda değer bir ilerleme kaydedildiği belirtilen analizde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'den bu yana ilk kez Irak'a yaptığı ziyarette 27 anlaşma imzalandı. O zamandan bu yana su, enerji, güvenlik ve ticaret konularında onlarca görüşme gerçekleşti." ifadeleri kullanıldı.

BEŞ STRATEJİK SÜTUNA DAYANIYOR

Uzman görüşüne yer verilen analizin devamında, "Ankara'nın bakış açısına göre, Suriye ile Irak arasında iş birliğine dayalı bir ilişki hayati önem taşıyor; yalnızca Türkiye'nin ulusal güvenliği ve ekonomik çıkarları için değil, aynı zamanda daha geniş bölgenin istikrarı için de önemli" açıklamasına yer verildi.

Türkiye'nin Irak'a yaklaşımının beş stratejik sütuna dayandığı ifade edilen analizde, "Irak'ı bölgesel bir iş birliği platformuna dönüştürmek, ekonomik bağlantıyı artırmak için Kalkınma Yolu Projesi'ni ilerletmek, terörizme karşı sarsılmaz iş birliğini sağlamak, İran'ın Irak'taki siyasi etkisini dengelemek ve Irak ile Suriye'nin yeni liderliği arasında diplomatik bir köprü oluşturmak." denildi.

Analizde, Washington'ın İran'ın etkisini sınırlamak amacıyla Irak'ı Körfez ülkelerine ve Türkiye'ye yakınlaştırmaya istekli göründüğü belirtildi.

"TÜRKİYE BÖLGESEL BİR GÜVENLİK İTTİFAKI OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"

Ayrıca ekonomik risklerin ötesinde, Türkiye'nin Irak politikasında önemli bir değişimin güvenlik düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye'nin teröre karşı adımlarına da değinilen analizde, bu konuda iki ülkenin geçtiğimiz yıl Irak'ın PKK'yı yasaklamasıyla somut zemine oturduğu hatırlatıldı.

Analizde Türkiye'nin bölgedeki gerilimlere ve terör tehdidine karşı adımlarını yorumlayan Arap basını, "Daha geniş bir perspektifte Ankara, özellikle Suriye-Irak sınırı boyunca DEAŞ tehdidine karşı koymayı amaçlayan Ürdün ve Lübnan'ın yanı sıra Suriye ve Irak'ı da içeren bölgesel bir güvenlik ittifakı oluşturmak için çalışıyor." dedi.

Üç ülkenin güçlerini birleştirmesine dikkat çeken Arap basını son olarak, "Türkiye'nin Irak ve Suriye'yi bir araya getirme becerisi, eğer bunu başarırsa, üçlü ilişkide köklü bir değişime işaret edecektir." dedi.