Yeni Havalimanı ihalesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketi Otobüs AŞ kazandı. İlçe ilçe yolculuk ücretleri belli oldu. Otobüs hatlarından uzaklığına göre 12 ile 30 lira arasında ücret alınacak. İşletmeci 6 yaşına kadar olan çocuklardan ise ücret almayacak. Otobüs AŞ, 29 Ekim’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Yeni Havalimanı’na 150 otobüsle 18 hat üzerinden yapılacak seferleri hangi işletmenin alacağıyla ilgili ihale 4 Eylül’de yapılmıştı. İETT’nin düzenlediği ihaleyi Altur-Havaş-Free Turizm konsorsiyumu 475.5 milyon TL’yle kazanmıştı. Ancak ihale kamu yararı olmadığı gerekçesiyle iptal edilmiş ve yeni ihaleye çıkılmıştı. Dün yeniden yapılan ihaleyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketi Otobüs AŞ, 755 milyon 823 bin liralık teklifle 10 yıllığına kazandı. Detaylar star.com.tr adresimizde.
ÇOCUKLARA BEDAVA
Otobüs AŞ, 29 Ekim’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Serviste kullanılan araçlar, havabüs otobüsleriyle aynı nitelikteki 0-3 yaş arasındaki araçlardan olacak. Bagajlı lüks taşımacılık yapacak otobüslerin 100’ü 46 koltuk, 50’si 35 koltuk kapasiteli olacak. Otobüs hatlarından uzaklığına göre 12 ile 30 lira arasında ücret alınacak. İşletmeci 6 yaşına kadar olan çocuklardan ise ücret almayacak. Araçlarda kameralar yer alacak.
İstanbul Otobüs AŞ
Kuruluş: 2010
Tür: Ulaşım
Merkez: İstanbul Dünya Ticaret Merkezi, A3 Blok, Kat:10, 34149, Yeşilköy, Bakırköy, İstanbul[1]
İstanbul Otobüs İşletmeleri, toplu taşımacılık alanında otobüs hizmetleri veren bir kuruluş.
Tarihçe
İstanbul'un eskiyen otobüsleri ve engelliler lehine değişen yasalar sayesinde İstanbul'da büyük bir otobüs ihtiyacı doğmuştur. Belediye bunun için yeni bir yöntem geliştirmiştir. Buna göre; aracı belediye değil kişi satın alacak, işletme ihalesine girecek, kazanç ortak bir havuzda biriktirilerek otobüs sahiplerine; %60 hatlardaki yaptıkları KM ye göre, %30 taşıdıkları yolcuya göre, %10 kurallara uyum ve müşteri memnuniyeti vb (performans kriterlerine) göre paylaştırılacaktır. Bu yolla hem belediye otobüs için para vermemekte, hem de Özel Halk Otobüslerinde olduğu gibi yolcu kapma yarışı yaşanmamaktadır. Otobüs AŞ'nin halk tarafından tanınması gerçekleştirilen renk oylamasından "erguvan" renginin çıkmasıyla olmuştur.
İlk 172 otobüsün ihalesi 25 Ocak'ta yapılmış ve bu otobüsler bahar aylarında sefere başlamışlardır. 250 Araçlık 2. ihale de 24-25 Ağustos tarihlerinde yapılmıştır. Bu sayı aşamalı olarak 1500'e ulaşacaktır.
OTOBÜS AŞ KİMİN?
Abdullah Yasir Şahin
İstanbul Otobüs A.Ş. Genel Müdürü
1963’te Konya, Seydişehir’de doğdu.1982 yılında İstanbul İmam-Hatip Lisesinden mezun oldu. 1982-83 yılında AÜ İlahiyat Fakültesinde Arapça hazırlık okudu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden mezun oldu. 1999 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Stratejik Yönetim Geliştirme Sertifika Programı’nı, 2017’de İstanbul Üniversitesi AUZEF Tarih Bölümünü bitirdi.
1988-2000 yıllarında Özel Sağlık Sektöründe Müdür, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştı. 2000-2004 yılları arasında; İBB İstanbul Sağlık A.Ş. Genel Müdürlüğü yaptı. 2005-2010 yıllarında TMSF adına; Demirel ve Garipoğlu gruplarında Genel Müdürlük yaptı.
1 Haziran 2010’dan itibaren İBB İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini sürdürmektedir.
İlim Yayma Cemiyeti Başakşehir Şube Başkanlığını sürdürmekte olan Şahin, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ile fotoğrafçılık ve doğa sporlarıyla ilgilenmektedir. İngilizce ve Arapça bilmekte olup, bir kız ve üç erkek çocuk babasıdır.