27 Aralık 2024 Cuma / 26 CemaziyelAhir 1446

Mısır’ın istikrarına bizden 2 milyar $

Türkiye, sıkıntılı günler geçirdiği için IMF’nin kapısına giden Mısır’a 2 milyar dolar kredi verecek. Krediye ilişkin varılan mutabakata göre verilecek kredi ülkenin ekonomik istikrarına dönük kullanılacak.

EKONOMİ SERVİSİ16 Eylül 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mısır’ın istikrarına bizden 2 milyar $

Türkiye, Mübarek rejimi sonrası yaşanan çalkantılı dönemde ekonomisi sarsılan Mısır’a 2 milyar dolar verecek. Krediye ilişkin mutabakat dün iki ülke arasında yapılan görüşmede sağlandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Essam Elhaddad dün Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya gelerek Mısır ekonomisini destekleyecek 2 milyar dolarlık finansman paketini görüştü. Varılan mutabakat sırasında 2 milyar dolarlık finansman paketinin çerçevesi de belirlendi. ‘Arap Baharı’ sonrası ülkeye sağlanan bu para ile Mısır’ın uluslararası rezervlerinin güçlendirilmesi, altyapı yatırımlarının desteklenmesi ve böylelikle Mısır’ın makro ekonomik istikrarı ile büyüme perspektifine katkı sağlanması hedefleniyor. Bu yardımla birlikte Türkiye, gelişmiş ülkelerin kalkınma yardımlarında önemli kesintilere gittikleri kriz ortamında Mısır’a en büyük katkıyı sağlamış olacak.

IMF’den 4.8 milyar $ istiyor

Mısır yönetimi içinde bulunduğu krizi aşmak için halen IMF’den de 4.8 milyar dolar kredi talep ediyor. Krediye ilişkin görüşmeler devam ediyor. Şayet 4.8 milyar dolara onay çıkarsa IMF’nin Mısır’a göndereceği para da bir anlamda Türkiye’den gitmiş olacak. Çünkü Türkiye bir süre önce IMF’ye 5 milyar dolar borç vermişti. Mısır hükümeti bugüne kadar IMF’nin yanı sıra başka yardımlar da aldı. Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalayan Mısır’a bu bankanın toplam desteği 3.8 milyar dolar olacak. Mısır ayrıca Suudi Arabistan’la 3 milyar 750 milyon dolarlık kredi görüşmesi yürütüyor. Mısır’a ABD’nin 500 milyon dolar, Çin’in de 200 milyon dolarlık bir taahhüdü bulunuyor. Mısır’ın ekonomik krizden çıkabilmesi için en az 44 milyar dolarlık yatırım yapması, bütçe açığını kapatmak için de en az 12 milyar dolar dış kaynak bulması gerekiyor.

Babacan: ARAP BAHARI ÜLKELERİ İÇİN İLHAM KAYNAĞI OLDUK 

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Genel Konseyi gala yemeğinde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana yaptığı reformların Afrika ülkelerine ilham kaynağı olduğunu söyledi. Yabancı ülkelerin oda başkanlarına hitap eden Babacan “Bu dönüşüm yaşayan ülkelerle biz daha ziyade tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Türkiye’de yaptıklarımız onlar için bir ilham kaynağı olmuş durumda, biz hiç bir zaman onlar için örnek ülke olarak yola çıkmadık. Ders verme modunda de değiliz. Ancak biz tecrübelerimizi ve neler yaptığımız paylaşıyoruz. Eğer işlevsel bir örnek gösterebilirseniz onlara Dünya Bankası’nın veya IMF’nin hazırladığı reçeteden çok daha etkileyici oluyor” diye konuştu.