11 Ocak 2025 Cumartesi / 12 Recep 1446

Kuzey'de üretilip Türkiye'ye getirildi! Türk-Rus ortaklığındaki projede iki aşama birden tamamlandı

Türkiye ile Rusya ortaklığında Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şantiyesindeki 2 ve 3'üncü güç ünitelerinde iki önemli aşama tamamlandı. 3. Güç Ünitesi'nin reaktör basınç kabını tasarım konumuna yerleştirirken, 2. Güç Ünitesi için de ilk parti taze nükleer yakıt sahaya teslim edildi. Ayrıca Akkuyu NGS'nin 3. güç ünitesinin nükleer reaktör kabının montajı yani kalbi kuruldu. Operasyon başarıyla tamamlandı. Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergey Butckikh, ' 1. Devreye Alma Kompleksi'nin inşasına yönelik yoğun çalışmaların gölgesinde çok önemli bir operasyon gerçekleşti. İkinci güç ünitesi için nükleer yakıt teslim edildi. Yakıt, Novosibirsk'te üretilip Rusya Federasyonu toprakları üzerinden limana, oradan da gemiyle Akkuyu NGS sahasındaki limana ulaştırıldı.' dedi.

AA30 Aralık 2024 Pazartesi 10:54 - Güncelleme:
Kuzey'de üretilip Türkiye'ye getirildi! Türk-Rus ortaklığındaki projede iki aşama birden tamamlandı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şantiyesinde iki önemli operasyon gerçekleştirildi. Bakan Bayraktar ise ayrıca sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Akkuyu NGS ile 70 yıllık bir hayali gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi.

TÜRK-RUS ORTAKLIĞINDAKİ PROJEDE İKİ ÖNEMLİ AŞAMA DAHA

Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre, santralin ısı montaj uzmanları, 3. Güç Ünitesi'nin reaktör basınç kabını tasarım konumuna yerleştirirken, 2. Güç Ünitesi için de ilk parti taze nükleer yakıt sahaya teslim edildi.

Üçüncü üniteye ait reaktör basınç kabı "open top" teknolojisi kullanılarak monte edildi. Reaktör binasının silindirik kısmının açık üst kısmından basınçlı bölgeye ekipman tedarik edilmesine yarayan teknoloji, iç koruma kabının kubbe kısmının montajından önce inşaat ve montaj işlerinin en uygun şekilde bir araya getirilmesine olanak sağlıyor.

Reaktör basınç kabının montajının tamamlanmasının ardından, Akkuyu Nükleer AŞ'nin yanı sıra bağımsız denetim kuruluşları Türk Loydu ve Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) uzmanlarından oluşan bir komisyon, reaktör kabı montaj kalitesinin denetimini gerçekleştirdi.

Yılın son günlerinde 2. ünite için üretilen nükleer yakıt da Akkuyu NGS sahasına ulaştı.

Yakıt demetleri özel taşıma konteynerleri içinde sahaya teslim edildi ve tüm uluslararası nükleer güvenlik gerekliliklerine uygun olarak tutuldukları taze yakıt depolama tesisine yerleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergey Butckikh, saha çalışmalarının önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da dinamiğinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Proje planında öngörülen ana operasyonları gerçekleştirdik. Akkuyu NGS'nin 3. güç ünitesinin kalbi kuruldu, yani nükleer reaktör kabının montajına ilişkin kritik çalışmayı başarıyla tamamladık. Sahadaki diğer tüm inşaat ve kurulum işlemlerinde olduğu gibi, reaktör kabının kurulumu da titiz bir hazırlık, yüksek nitelikli uzmanlar ve her aşamada özel bir hassasiyet gerektirdi. Ayrıca Aralık ayında 2. ünite için ilk parti yakıtı da Akkuyu NGS sahasına teslim ettik. Yakıt, Akkuyu Nükleer AŞ'nin ilgili birimleri, üretim tesisi ve denetim makamları arasında sıkı bir koordinasyon altında, sızdırmaz konteynerler içinde kara ve deniz yoluyla Türkiye'ye ulaştırıldı. Reaktöre yüklenmeden önce konteynerler NGS sahasındaki taze yakıt depolama tesisinde özel koşullar altında tutulacak." ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti'nde inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesi, her biri 1200 megavat kapasiteli Rus tasarımı 3+ Nesil VVER reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Santralin inşası, küresel nükleer endüstride "Yap-Sahip Ol-İşlet" modeli ile hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.

"AKKUYU NGS İLE 70 YILLIK BİR HAYALİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ"

Türkiye'nin enerji hamlelerine ilişkin sosyal medya hesabından "Nükleer Enerji Gerçeği ve Türkiye" başlığıyla açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Dünyada 400 reaktör enerji üretirken 15 ülkede 63 reaktörün inşaatı devam ediyor. Gelişmiş ülkeler nükleer kapasitesini artırıyor, biz de teknolojiyi yerlileştirerek geleceğe yatırım yapıyoruz. Nükleer enerji, Türkiye'nin enerjide bağımsızlık ve enerji güvenliği hedeflerinde kritik bir adım! Küresel ısınmayla mücadelede de güçlü bir araç. Akkuyu NGS ile 70 yıllık bir hayali gerçeğe dönüştürüyoruz." dedi.

Rusya ortaklığındaki tarihi projeye Türk mühendis damgası! 350'yi geçti

İlk deneme için geri sayım başladı

Türkiye enerjide atağa geçti

BUTCKİKH: İKİNCİ GÜÇ ÜNİTESİ İÇİN NÜKLEER YAKIT TESLİM EDİLDİ

Türkiye'nin en büyük enerji yatırımlarından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS), ikinci güç ünitesinin nükleer yakıtı sahaya getirildi.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergey Butckikh, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu NGS'de gelinen son aşamayı AA muhabirine değerlendirdi.

Sahadaki tüm ekibin büyük çaba ve özveriyle çalıştığını belirten Butckikh, "Bu yıl çalışmalarımız özellikle birinci güç ünitesi üzerinde odaklandı. Burada odak noktamız 1. Devreye Alma Kompleksi'nin tesisleriydi. Birinci ünite üzerindeki inşaat çalışmalarını tamamlamış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz." dedi.

Butckikh, birinci ünitedeki kubbe bölümü montajının önemli olduğunu, bu işlem için iç ve dış koruma kabının montaj ile betonlamasında 500 tondan fazla çelik yapı döşediklerini anlattı.

- "YAKIT ZAMANINDA, GÜVENLİ ŞEKİLDE TESLİM EDİLDİ"

Söz konusu işlemlerin işletme sırasında güç ünitesinin güvenliğini sağlayacağını dile getiren Butckikh, şöyle konuştu:

"Bütün bu çalışmalarla birinci ünitede bu yıl montaj çalışmalarını tamamlayıp, çalıştırma ve ayarlama operasyonlarının ilk aşaması olan devreye alma için hazırlık aşamasına geçtik. 1. Devreye Alma Kompleksi'nin inşasına yönelik yoğun çalışmaların gölgesinde çok önemli bir operasyon gerçekleşti. İkinci güç ünitesi için nükleer yakıt teslim edildi. Yakıt, Novosibirsk'te üretilip Rusya Federasyonu toprakları üzerinden limana, oradan da gemiyle Akkuyu NGS sahasındaki limana ulaştırıldı. İkinci güç ünitesinin işletilmesi için tamamen hazır set aldık. Her 18 ayda bir bu yakıtı nükleer reaktöre yükleyerek Türkiye Cumhuriyeti için enerji üreteceğiz. Yakıt zamanında, güvenli şekilde özel konteynerlerde teslim edildi ve şimdi taze yakıt depolama tesisinde bulunuyor."

- ÜÇÜNCÜ ÜNİTEDE REAKTÖR BASINÇ KABI, TASARLANMIŞ POZİSYONUNA YERLEŞTİRİLDİ

Butckikh, ikinci ve üçüncü ünitedeki gelişmelere ilişkin, "İkinci ünitede nükleer reaktör ekipmanlarının montajını yapıyor, ana sirkülasyon boru hattının kaynağının başlatılması gibi çok önemli bir aşamaya hazırlanıyoruz. Türbin tesisinin birimleri ve mekanizmalarının montajına türbin salonunda başlandı. Kısa süre önce üçüncü ünitede önemli gelişme yaşandı. Reaktör basınç kabı, tasarlanmış pozisyonuna yerleştirildi ve türbin ünitesi temelinin montaj ve betonlama işlemleri tamamlandı." ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS'de yüksek teknolojiye sahip kıyı hidroteknik yapıları içeren Açık Deniz Hidroteknik Yapıları Projesi'nin yüzde 95 seviyesine ulaştığını bildiren Butckikh, tesisin kısa süre sonra tamamlanıp devreye alınacağını belirtti.

- "DEVREYE ALMA İŞLERİNİ YAPAN PERSONEL GÖREVLENDİRMEYE BAŞLIYORUZ"

Butckikh, santralde çalışmaların 4 güç ünitesinde devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sahada 34 binden fazla kişi çalışıyor. Bunların yüzde 80'i Türk vatandaşı. 350'den fazla işletme ve şirket, Akkuyu NGS projesinin inşasında çalışıyor. Önümüzdeki yıl 1. Devreye Alma Kompleksi'nin yapılarını tamamlayacağız ve çalışanlar da diğer ünitelerde yapılacak işlerde görev alacak. Şu anda buna yönelik adımlar atılıyor. 1. Devreye Alma Kompleksi yapılarında inşaat ve beton işlerinden uzaklaşıyoruz. Isı tesisatı, elektrik tesisatı ve devreye alma işlerini yapan personel görevlendirmeye başlıyoruz. Bu hız önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve üniteler devreye alınmadan önce projede oldukça fazla sayıda kişi çalışacak."

- İLK NÜKLEER YAKIT 2023'TE GETİRİLMİŞTİ

Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan ve tamamlandığında ülkenin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılaması öngörülen Akkuyu NGS'ye ilk taze nükleer yakıtın getirilmesi dolayısıyla 27 Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı tören düzenlenmiş, santral "nükleer tesis" statüsüne kavuşmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 12 Aralık'ta santralin inşaat sahasında düzenlenen "Akkuyu NGS 1. Ünitesi Türbin Tesisi'nin Montajının Tamamlanması Töreni"nde ilk reaktörün 2025'te deneme üretimine alınacağını belirtmişti.