8 Eylül 2024 Pazar / 5 RebiülEvvel 1446

Konut kredisi faiz oranları düştü!

Konut kredisi faiz oranları düştü! 2018 konut kredi faizleri yüzde kaç? Vakıfbank Ziraat Bankası ve Halkbank konut kredi faiz indirimi ne kadar sürecek?

23 Aralık 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Konut kredisi faiz oranları düştü!

Vakıfbank Halkbank ve Ziraat Bankası konut kredisi faizini düşürdü. Yapılan çalışma ile konut kredisi faiz oranı aylık yüzde 1.78 olarak belirlendi. Aradaki yüzde 0.80'lik farkı da inşaat firmaları üstlendi. Böylece tüketicilere yüzde 0.98 ile kredi kullanma imkânı sağlandı. Öte yandan, Düşük faizli kredi kampanyasına ek olarak yıl sonuna kadar KDV ve tapu harcı indirimleri de devam edecek.

Fed faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed) 2018 yılının son toplantısında beklendiği gibi faiz oranını 25 baz puan arttırarak yüzde 2.25-2.5 bandına yükseltti. Fed 2019 faiz artış beklentisini 3'ten 2'ye düşürdü. ABD Merkez Bankası ( Fed) 2018 yılının son toplantısında beklendiği gibi faiz oranını 25 baz puan arttırarak yüzde 2.25-2.5 bandına yükseltti. Karar oybirliğiyle alındı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu yıl yaptığı dördüncü faiz artırımıyla faizleri 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Fed 2019 faiz artış beklentisini 3'ten 2'ye düşürdü. Fed'den yapılan açıklamada ''Ekonomik aktivite güçlü oranda artıyor. Ücret artışı güçlü'' denildi. Banka ekonomik görünüme dair risklerin aşağı yukarı dengeli olduğumu tekrarladı. Banka küresel gelişmelerin izleneceğini bildirdi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizi 25 baz puan artırmasının ardından 5.25 seviyesinden 5.2861'e çıkan Dolar/TL Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla 5.30'un üzerine çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde Fed'e eleştirilerinin dozunu artırmış, faiz artırmama yönündeki çağrısını yinelemişti.

'SİYASİ DEĞERLENDİRMELER BİZİ ETKİLEMEZ'

Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın faizi 25 baz puan artırdığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'in politikalarına yönelik eleştirileriyle ilgili soruyu "Siyasi değerlendirmeler Fed politikasında rol oynamaz." diye yanıtladı. Fed Başkanı, "Biz Fed'iz ve görevimizi yapmaya devam ediyoruz." dedi.

TÜRKİYE'DE KONUTTA CANLANMA YAŞANACAK

Sektör temsilcileri yüzde 2.99'u bulan konut kredi faizi nedeniyle vatandaşın alım kararını ertelediğini, bu kampanya sonrası konut pazarında canlanma beklediklerini belirtiliyor. Kampanya ile firmaların elinde bulunan bitmiş birinci el konut satışlarının finansmanına destek verilecek.

Böylelikle, firmaların elinde bulunan konut stokunun eritilmesine yönelik de önemli katkı sağlanmış olacak. Öte yandan; kullandırılan konut kredilerinin bir kısmı söz konusu firmaların kampanyaya dahil olan bankalara olan kredilerinin geri ödenmesinde kullanılacak.

YIL SONUNA KADAR KDV VE TAPU HARCI İNDİRİMLERİ DE SÜRECEK

Düşük faizli kredi kampanyasına ek olarak yıl sonuna kadar KDV ve tapu harcı indirimleri de sürecek. KDV, yüzde 18 yerine 8, tapu harcı da yüzde 4 yerine 3 olarak ödenecek.

Uzun süredir maliyet baskısına karşı zam yapmadıklarını söyleyen sektör temsilcileri, konut almak için doğru zaman olduğunu belirtiyor.

BANKALAR SIRASIYLA KONUT KREDİ FAİZ ORANLARINDA İNDİRİM YAPTI

Milyonlarca vatandaş, konut kredisi faiz oranlarını araştırmaya devam ediyor. Ev almak isteyen vatandaşlar, en uygun konut kredisi faizleri için bankaların faiz oranlarını merak ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde konut kredisi faiz oranları ile ilgili ilk indirimi Ziraat Bankası yapmıştı. Kampanyaya sırasıyla Vakıfbank ve Halkbank da katıldı.

Ev almak için kişilerin birikimleri iyi olmalı veya iyi bir yatırım ile yüksek gelire sahip olmanız gerekiyor. Birikimleriniz veya yüksek geliriniz yoksa ev almak için bankaların müşterilere sağladıkları konut kredilerinden faydalanabilirsiniz. Türkiye’de bulunan bankalar müşterilere faiz oranlarıyla birlikte çeşitli finansman sağlamaktadır. Bu durum için dikkat edilmesi gereken en uygun banka konut kredisi hangisi olduğunu bilmenizdir. Krediyi alacağımız bankanın oranları çekebileceğimiz miktar ve vade oranına göre değişmektedir