YKS tercih kılavuzu bugün itibariyla yayımlandı. Üniversite tercihi yapacak olan öğrenciler Rekreasyon'un ne demek olduğunu merak ediyorlar. Spor Akademisinde yer alan Rekreasyon bölümüyle çoğu zaman karıştırılan rekreasyon yönetimi, Turizm Fakültesi bölümünde yer almaktadır. Rekreasyon bölümü mezunları çalışma sahası olarak birçok kurum ve kuruluşta kendilerine alan bulabilirler. Peki Rekreasyon ne demek? Rekreasyon bölümü iş olanakları nelerdir?
REKRASYON NE DEMEK?
Rekreasyon; fiziksel, sosyal ve zihinsel sağlığı iyileştirerek yaşam kalitesini nasıl artırmanız gerektiğini keşfetmeye yardımcı olan çalışmaların bütünüdür. Rekreasyon kelimesinin anlamı kısaca bir insanın hayatını canlandırması, hayatını yenilemesi, boş vakitlerini çeşitli aktiviteler ile değerlendirmesi demektir. Rekreasyon bölümü üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültelerinde yer alan bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor.
Rekreasyon bölümü dünyada gelişmiş olsa da ülkemizde daha yeni yeni gelişmekte olan bir bölümdür. İnsanların eğlence ve spor amacıyla katıldıkları etkinlikler, rekreasyon kavramı olarak ortaya çıkmaktadır. Rekreasyon, eğlence, spor, sanat, hobi ve sosyal aktiviteleri, kapsamlı olarak seyahat ve turizm faliyetleri kapsamaktadır.
Rekreasyonla kişi gönüllü olarak ve tamamen kendi arzusu ile katıldığı etkinliklerde bulunur. Rekreasyon faaliyeti kişisel ve toplumsal fayda sağlar.
Bu çerçevede rekreasyonel faaliyetleri bünyesinde bulunduran kamu kurum ve kuruluşları, işletmeler, oteller ve tatil köyleri akademik bilgiler ile donatılmış nitelikli ve yetişmiş yöneticilere ve çalışanlara ihtiyaç duymaktadır.
Rekreasyon konusunda tüm bu etkinliklerin başında bulunan katılımcılara yardımcı olan yetkili olarak bulunmak isteyenler Spor Bilim Fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık lisans bölümü olarak “Rekreasyon” tercihinde bulunabilir. Eğer ki rekreasyon organizasyonlarını bütünüyle kontrol etmek isteyen kesimdenseniz o zaman üniversitelerde Turizm Fakültesi kapsamında bulunan 4 yıllık lisans bölümü olarak yer alan “Rekreasyon Yönetimi” bölümü tercih edilebilir.
Rekreasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?
Aday öğrenciler rekreasyon bölümünü tercih ettiği takdirde;
Spor Rekreasyonu,
Turizm Rekreasyonu,
Boş Zaman Sosyolojisi,
Terapatik Rekreasyon,
Ritim ve Dans,
Ticari Rekreasyon,
Antrenman Bilimi,
Egzersiz Fizyolojisi,
Beslenme,
gibi uygulamaya dayalı derslerden sorumlu olacak iken rekreasyon yönetimini tercih eden adaylar;
Genel Muhasebe,
Turizm,
Genel Hukuk,
Genel İşletme,
Rekreasyon Kaynakları,
Yönetim ve Organizasyon gibi yönetime dayalı derslerden sorumlu olurlar.
REKRASYON BÖLÜMÜNÜNÜ AMACI
Rekreasyon Yönetimi bölümü üniversitelerin Turizm Fakültesi bölümünde yer almaktadır. Rekreasyon Yönetimi Bölümünde eğitim ve öğretim süresi 4 yıldır. Bu bölümünün amacı, ülkemizin ihtiyacı olan rekreasyon faaliyetleri ve turizmi geliştiren yönlendiren ve yöneten yöneticiler yetiştirmektir. Rekreasyon Yönetimi mezunu öğrenciler “Rekreasyon yöneticisi” olarak, rekreasyon ve serbest zamanların değerlendirmesine yönelik hizmetler sunan organizasyonlarla, kamu ve özel sektördeki her türlü turizm, sağlık ve hizmet sektörünün kurum ve kuruluşlarında yönetici yada yönlendirici olarak görev alabilmektedirler.
Rekreasyon Faaliyetleri Nelerdir?
Rekreasyon faaliyetleri yapılan alanın açık ya da kapalı alan olmasına göre ikiye ayrılmaktadır. Fakat genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Trekking
Kuş gözlemciliği
Kamp yapmak
Kaya ve buz tırmanışları
Motosiklet gezisi
Snowboard
Kanyon gezileri
Tüplü deniz dalışı
Yelkenli binişi
Yamaç paraşütü
Su sporları
Safari turu
Ağaca tırmanmak
Macera parkı, lunapark aktiviteleri
Arkeolojik geziler
Kültürel geziler
Su kayağı
Müze ziyaretleri
Sinema ve tiyatro
Balık tutmak
Dağ bisikleti
Balona binmek
REKRASYON BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI
Su sporları eğlence-tatil ve organizasyon aktiviteleri animatörlüğü, Kara sporları rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü, Sosyo-kültürel rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü (halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi vb.) sağlık turizmi tesislerindeki rekreatif aktiviteler için animatörlük Çocuk rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü alanlarında çalışabilirler.
Belediyelerde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde ve üniversitelerde istihdam edilebilirler.
Rekreasyon ve Rekreasyon Yönetimi mezunları çalışma sahası olarak birçok kurum ve kuruluşta kendilerine alan bulabilirler. Bunlardan bazıları;
Kamu Kurum ve Kuruluşları,
İşletmeler,
Oteller,
Tatil Köyleri