29 Nisan 2025 Salı / 2 Zilkade 1446

MEB 2018 LGS okul kontenjanları nasıl

MEB 2018 LGS okul kontenjanları nasıl Nitelikli okullar hangileridir Nitelikli okul nedir ne anlama geliyor merak ediliyor.

1 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
MEB 2018 LGS okul kontenjanları nasıl

MEB LGS sonuçlarını E Okul üzerinden erişime açtı. Puanların yayınlanmasından sonra gözler Milli Eğitim Bakanlığı’na çevrilecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemle ilgili detayları açıkladığı bir basın toplantısında nitelikli okul kavramına da açıklık getirmişti. Sınavla öğrenci alan okulları kastettiğini vurgulayan Yılmaz, “Nitelikli okullar, sınavla öğrenci alan okullar.

NİTELİKLİ LİSELERİN LİSTESİ

TEOG yerine yeni gelen sisteme göre sınavla öğrenci alan liselerin listesi Nisan ayının sonuna doğru açıklanacaktı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere göre sınavla öğrenci alan liselerin isimleri, okul türleri bugün itibari ile kamuoyu ile paylaşıldı. Bakanlık “2018 Yılı Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” kapsamında 81 ilde nitelikli liseler de açıklandı.



SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER

Bakanlık yaptığı açıklamada Merkezî Sınavın isteğe bağlı olduğunu vurgularken merkezi sınava katılmak isteyen öğrencilerin başvuru tarihini 11-18 Nisan 2018 olarak açıkladı. Sınava girerek nitelikli liselere yerleşmek isteyen adayların sınav başvuruları elektronik ortam üzerinden öğrenim gördükleri okullarda yapılacak. Sınavla öğrenci alacak liseler arasında Fen Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri de yer almaktadır.

OKUL TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

NİTELİKLİ OKULLARDAN BAZILARI

İSTANBUL: Vefa, Pertevniyal, Cağaloğlu Anadolu, Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş, Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler, 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip, Şehit Mustafa Kaymakçı Fen ve Sosyal Bilimler Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi.

İZMİR: İzmir Fen, Bornova Anadolu, Cihat Kora Anadolu Lisesi.

ANKARA: Ankara Fen, Hasan Ali Yücel Sosyal Bilimler, Şehit Ömer Takdemir Fen ve Sosyal Bilimler Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi.

DİĞER İLLERDEN BAZI LİSELER: Trabzon Fen Lisesi, Eti Sosyal Bilimler Lisesi (Eskişehir), Ceyhan Ticaret Borsası Sosyal Bilimler Lisesi (Adana), Kozan Fen Lisesi (Adana), Adıyaman Fen Lisesi, Çanakkale Sosyal Bilimler Lisesi, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi, Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi (Ağrı), Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi (Samsun), Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi (Antalya), Şehit Mehmet Karacatilki Fen ve Sosyal Bilimler Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi (Osmaniye), Şehit Gökhan Esen Fen ve Sosyal Bilimler Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi (Zonguldak).



BU SENE OKULLARIN KONTENJANLARI NE KADAR?

Sınavla öğrenci alacak okulların kontenjan sayısı 126 bin 510 olarak belirlendi.

Kontenjanların okullara göre dağılım tablosu şu şekilde:

- Fen liseleri: 309 okulda 34 bin 500 öğrenci

- Sosyal Bilimler liseleri: 89 okulda 9 bin 450 öğrenci

- Anadolu liseleri: 222 okulda 34 bin 530 öğrenci

- Anadolu İmam Hatip liseleri: 297 okulda 28 bin 860 öğrenci

- Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri: 450 okulda 19 bin 170 öğrenci

LİSE KAYITLARI NASIL OLACAK?

2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak. Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

LGS puanları öğrencinin net sayısı ile o derse ait kat sayının çarpılması ile elde edilecek. LGS sınavında Türkçeden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’den 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10, Yabancı Dil dersinden de 10, Matematik dersinden ve Fen Bilimleri dersinden 20, olmak üzere toplam 90 soru sorulur. 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sınavda standart sapma uygulaması olacak ve en yüksek 500, en düşük 100 puan olacak.



Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçları açıklandı. Yeni sistem ile birlikte birçok aile sürecin nasıl işleyeceğini henüz tam olarak bilemiyor. Tercih süreci hakkında konuşan ve ailelere önerilerde bulunan Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Özen Yazgan “2 Temmuz’a kadar zamanımız var, o tarihte kontenjanlar açıklanacak. Sonrasında da tercihler başlıyor olacak. Anne babalara bu süreyi iyi değerlendirmeleri için kılavuzu kendilerinin de okumasını ve mutlaka uzman desteği almalarını öneriyoruz” dedi.

Sınav sonuçlarının ve MEB kılavuzunun açıklanması ile herkesin heyecanlı olduğunu dile getiren PDR Koordinatörü Özen Yazgan,”Hem ailelerde hem çocuklarda biraz hayal kırıklığı ya da biraz da telaş olabilir. Öncelikle bizim her dönem söylediğimiz bir şey var, sakin olun. Telaş yaptığımızda aslında bu işler bizim için daha da karmaşıklaşıyor. 2 Temmuz’a kadar zamanımız var, o tarihte kontenjanlar açıklanacak ve tercihler başlıyor olacak. Anne babalara tercihlere kadar olan bu süreyi iyi değerlendirmeleri için kılavuzu kendilerinin de okumasını ve mutlaka uzman desteği almalarını öneriyoruz.  Rehber öğretmenlerle, okuldaki yöneticilerle konuşabilirler. Her gelen geçenden fikir almak değil ama işin uzmanlarını mutlaka takip etmek gerekiyor. Sonrasında da kendi çocuğumuzu tanıyarak biraz okulları araştırmak gerekiyor” dedi.

“HERKES YEREL YERLEŞTİRME İLE İLGİLİ TERCİH YAPMAK ZORUNDA”

Önümüzdeki süreçte, geçtiğimiz senelerden farklı olarak, aileleri ve çocuklarını nelerin beklediğini açıklayan Koordinatör Yazgan, “Çocuklarımızın puanları ve yüzdelik dilimleri açıklandı. Bu noktada bakacağımız şey yüzdelik dilimleri olması gerekiyor. Ancak sınav sistemindeki değişiklikler nedeniyle önceki senelerle kıyaslama yapmak çok da doğru olmayacak. Yaklaşık 9 yüz 71 bin öğrencimiz merkezi sınava girdi. Ve bu öğrencilerimizden 126 bini, yani yaklaşık yüzde 10’u sınavla yerleşiyor olacaklar. Bu nedenle de yerel yerleştirme dediğimiz başka bir kavram da gündemimizde. Bu dönemde yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyon okullarına yerleştirme dediğimiz üç tane farklı alanda tercih süreci olacak. Kılavuzda özellikle belirtilen bir nokta var: Herkes yerel yerleştirme ile ilgili tercih yapmak zorunda.Ve bu 5 tercih içerisinde, bir okul türünü en fazla 3 defa yazabiliyorsunuz. Anadolu, meslek veya Anadolu imam hatip liselerinden bir türünü en fazla 3 defa yazabilirsiniz.Tercih yaparken sadece puan için tercih yapmayın, gerçekten gitmek istediğiniz ilgi, beceri ve gelecek ile ilgili hayallerinizi destekleyecek liseleri seçmek önemli” şeklinde konuştu.

“İKAMET DEĞİŞTİRMEK YETERLİ DEĞİL”

Yeni sınav sistemindeki kayıt alanı hakkında bilgi veren Yazgan, “Sınavsız yani yerel yerleştirmede bu kavramı kullanıyor olacağız. Aslında çocuklar bundan sonra ortaokuluna karar verdiğinde az çok lisesine de karar vermiş olacak. Yani bağlı olduğunuz bir kayıt alanı olacak. Öğrencimiztercih için  sayfasını açtığında kayıt alanı yeşil renkle belirtilen kısım olacak. Kayıt alanı dışında, komşu kayıt alanı ve diğer diye belirtilen alanlardan da tercih yapılabilir ama öğrencinin avantajlı olduğu, tercihte öncelikli olduğu kısım kayıt alanı olacak. Burada tabii ki bazı anne babalar, ikamet değişikliği yapmak istediler. Ama orada da ortaokulda bulunuşluk denilen bir kavram devreye giriyor. Kayıt alanı içerisinde yer alan ortaokuldaki eğitim hayatına devam etme süresi, dikkate alınan diğer bir etken olacak” dedi.

“MERKEZİ SINAVLA YERLEŞTİRMEDE LİSE TÜRÜNDE TERCİH KISITLAMASI YOK”

Merkezi sınavla yerleştirme hakkında da bilgi veren Yazgan, “Yine 5 tercih hakkınız var. Burada herhangi bir tür kısıtlaması olmayacak. Ama çocuklar puan üstünlüğüne ve tercih sırasına göre yerleştiriliyor olacak. Bu nedenle tercihlerin hassas ve doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Son olarak da eğer düşünüyorlarsa pansiyonlu okullar için tercih yapılabiliyor” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARI TANIMADAN TERCİH YAPMAK ÇOK DOĞRU DEĞİL”

Uzun bir süreç olacağına dikkat çeken Yazgan, “ Yaklaşık 4 defa nakil sürecimiz olacak. Daha çok başındayız. Aslında bu süreci beraber adım adım izliyor ve ilerliyor olacağız. Kılavuzu okuyalım, araştıralım. Çocuklarımızı da dinleyelim. Çocukları tanımadan tercih yapmak çok doğru değil. Özellikle yüksek puan alan öğrencilerimiz ‘Bu puanı heba mı edeceksin?’ denilerek bazı okullara yönlendiriliyorlar. Ama o noktada çocuğun ilgisini ve yeteneklerini de fark etmek gerekiyor. Çocuk çok yüksek bir puan aldı diye ilgisi olmayan türde bir liseye yönlendirmek çok da doğru bir tercih olmayacaktır. Çünkü bir liseyi seçtiğinizde az çok üniversitenizi ve uzun vadede de kariyerinizi seçmiş oluyorsunuz. Çocukların eğilimlerinin tespit edilmesi ilgili iyi bir gözlemci olabilirler ve de rehber öğretmenlerden destek alabilirler” dedi.