Resmi ziyaret kapsamında Ankara'da bulunan Zelenski, ülkesinin yeni büyükelçilik binasının açılışında konuştu.
Zelenski, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sonuca bağlı görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ara buluculuk rolü üstlendiğini anlattı.
Türkiye'nin esir takası konusundaki yardımlarına işaret eden Zelenski, ülkesi için "Ukraynalıların eve dönmesi" ve "gıda güvenliği" konularının önemli olduğunu söyledi.
Zelenski, "Türkiye'nin çabaları sayesinde gıda koridorunu oluşturabildik. Fakat Rusya yüzünden söz konusu gıda koridoru bozuldu ve tüm dünya üzerinde insanlar, özellikle bunlara ihtiyaç duyan insanlar bu ürünleri alamadı." dedi.
Gıda güvenliği konusunda çalışan tüm ülkelere teşekkürlerini sunan Zelenski, Afrika ülkeleri ve Suriye'ye tonlarca ürün gönderildiğini, bunların ülkesinden gönderilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
- "SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ"
Zelenski ülkesinin toprak bütünlüğünün önemine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Ülke olarak barış istiyoruz, savaşın bitmesini istiyoruz. Ama tabii söz konusu savaşın bitmesinin belli bir güvenlik garantilerine dayanmasını istiyoruz. Bu güvenlik garantilerinin ABD, Avrupa Birliği, Türkiye dahil olmak üzere tüm Avrupa tarafından verilmesini istiyoruz."
Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde bu konuların da ele alınacağını söyledi.
Ülkesinin büyükelçilik binasını açmak için etkinlikte bulunduğunu hatırlatan Zelenski, bunun "çok sembolik" olduğunu kaydetti.
Zelenski, açılışta ülkesinin ve Kırım-Tatar diaspora temsilcilerinin olduğunu vurgulayarak, binanın projesinin kendisine sunulduğu zaman fikri desteklediğini bildirdi.
Yeni binanın ülkesine layık olduğunun altını çizen Zelenski, Ukrayna Dışişleri Bakanı ve eski Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha olmak üzere çok sayıda kişinin binada emeği olduğuna işaret etti.
Zelenski, binanın Ankara'ya Büyükelçi olarak atadığı Neriman Celal'a devredileceğini belirtti.
- "TÜRKİYE'Yİ DE SÜRECİN İÇİNDE GÖRMEK İSTERİZ"
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinde basın mensuplarının ve sivil toplum kuruluşlarının yetkililerinin sorularını yanıtladı.
Zelenskiy, Ukrayna Anayasası'na aykırı davranamayacağını belirterek, "Rusya tarafından geçici olarak işgal edilen topraklarımızı biz Rusya'nın bir parçası olarak asla ve asla tanımayacağız. Onlar Ukrayna'nın bir parçasıdır." dedi.
Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna topraklarını diplomasi yoluyla geri almayı tercih ettiklerini dile getiren Zelenskiy, "Çünkü insanlarımızı kaybetmek istemiyoruz, insanlar bizim en büyük hazinemizdir." ifadesini kullandı.
Zelenskiy, Ruslar, Amerikalılar ve Avrupalılar da dahil olmak üzere ara buluculuk sağlayan tüm taraflara çağrıda bulunarak, Ukrayna'nın, kan dökülmeden, diplomasiyle savaşın çözülmesini istediğini ancak toprak bütünlüğünden ve egemenliğinden asla taviz vermeyeceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kırım Tatarlarını Ukrayna'nın yerli halkı olarak tanıdıklarını hatırlattı.
Savaşın başladığı an diplomasi olmadığına işaret eden Zelenskiy, Rusya'nın ilerleyen süreçte şartlar sunduğunu, Moskova ile Washington arasında yürütülen süreçte Ukrayna'nın olmadığını hatırlattı.
Zelenskiy, ülkesinin en zor zamanlarda "ültimatom" kabul etmediğini belirtti.
Türkiye ve Belarus'ta Rus tarafıyla yaptıkları görüşmelerde "hiçbir anlaşma yapmadıklarını" aktaran Zelenskiy, "ültimatomları geçmişte kabul etmediğini, şimdi de kabul etmeyeceğini" dile getirdi.
Zelenskiy, barış sürecinde masada yer alacak ülkeler konusunda ise Ukrayna'ya garanti verebilecek ülkeler olması gerektiğine işaret etti.
ABD, Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan ülkelerin bu sürece dahil olabileceğine değinen Zelenskiy, "Türkiye, Ukrayna'ya gerekli güvenlik garantilerini sağlayabilirse, biz Türkiye'yi de bu sürecin içinde görmek isteriz." dedi.
- KIRIM'DAKİ TUTUKLULAR
Zelenskiy, Kırım'daki siyasi tutukluların geri alınması üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bu süreç içinde yalnız değiliz. Türkiye ve Katar bize bu konuda yardımcı oluyor. Tabii bu süreçler çok zor." diye konuştu.
Sürecin istenildiği kadar hızlı olmadığını dile getiren Zelenskiy, "Rusya, insanlarımızı vermek istemiyor ama biz yine de onları geri alma yolları arıyoruz ve buluyoruz." ifadelerini kullandı.
Zelenskiy, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştüğünü paylaşarak, ateşkesi sağlamak için yapılan görüşmelerde esir takasından bahsedilmediğine işaret etti.
Rusya'nın savaşı bitirmek istemediği değerlendirmesinde bulunan Zelenskiy, "Eğer ateşkesten bahsediliyorsa, öncelikle insanların da geri dönmesi gerekiyor." diye konuştu.
Zelenskiy, Paris'te önde gelen AB liderlerinin Ukrayna konusunda olağanüstü olarak bir araya gelmesine ilişkin, Fransa lideri Macron'un yapacağı görüşmelerin ardından kendisine "belli tekliflerle" geleceğini ve bu tekliflerin Ukrayna'ya güvenlik garantileri verilmesine ilişkin olduğunu vurguladı.
Ukrayna'ya maddi ve askeri birlik gönderilmesi dahil desteklerin de gündemde olduğunu kaydeden Zelenskiy, Macron'un hangi ülkelerin askeri birlik konusunda hazır olduğunu da kendisiyle paylaşacağına dikkati çekti.