Rutte, yarın yapılacak ve yeni ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in ilk kez katılacağı Savunma Bakanları toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulundu.
AA muhabirinin Türkiye'nin, İttifak'ın ve özellikle Avrupa'nın savunma sanayisinin güçlendirilmesi ve ayrıca yeni ABD yönetiminin de gündeminde olan Ukrayna'da barışın sağlanması konusunda oynayabileceği rol hakkında müttefik bakanlara ne gibi mesajlar ileteceğine dair sorusu üzerine Rutte, "Türk savunma sanayisinin temeli gerçekten etkileyici." dedi.
Rutte, yüzlerce kuruluşun inovasyon tarafında çalıştığını, Savunma Sanayii Başkanlığının parçası olarak binlerce şirketin bulunduğunu belirterek, hem Ankara ziyareti sırasında hem de Brüksel'de Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile bir araya geldiğini anımsattı.
"EN ÖNEMLİ PARÇALARI TEDARİK EDİYOR"Genel Sekreter, şöyle devam etti:
"Bu gerçekten önemli ve Türkiye'de yaptığınız şeyin Avrupa'daki diğer müttefikler ve bizimle yakın bir işbirliği içinde olduğunu biliyorum. Gerçekten de Türk sanayisi son ürünler de dahil olmak üzere en önemli parçaları tedarik ediyor. Sizden sadece daha fazlasını yapmanızı isteyebiliriz."
Rutte, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve Türkiye de dahil olmak üzere tüm müttefiklerden daha fazla ve hızlı üretim beklediğini kaydetti.
Avrupa'nın çeşitli istihbarat kurumlarından gelen raporlar ışığında NATO'nun olası bir Rus saldırısına karşı hazırlıklı olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Rutte, İttifak'ın karşılık vermek için "iyi bir konumda olduğunu" teyit etti.
Rutte, "Putin, NATO'ya saldırırsa karşılığı yıkıcı olur. O kaybeder. O yüzden bunu denemesin." diye konuştu.
- SAVUNMA HARCAMASI HEDEFİ
Yarın yapılacak toplantıda savunma harcamalarını artırmanın gündemin en üst sıralarında yer alacağını belirten Rutte, bazı Avrupa ülkelerinin "çok daha fazla" harcama yapması gerektiğini kaydetti.
Rutte, NATO'nun caydırıcılığının ve savunma kapasitesinin uzun vadeli güçlendirilmesi için savunma harcamaları ve üretimlerinin hızlı şekilde artırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, müttefiklerin savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3'ünün üstüne çıkarmalarını beklediğini aktardı.
Yeni hedefi belirlemek için tartışmaların halen devam ettiğini dile getiren Rutte, hedef üzerinde mutabık kalındığında bunun üye devletler tarafından "zaman kaybedilmeksizin" yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Rutte, "Bunu, ABD Başkanı Donald Trump istediği için değil, 1 milyar insanı güvende tutmak için kendimizi savunmak zorunda olduğumuz için yapmalıyız." dedi.
- UKRAYNA'YA DESTEKTE MÜTTEFİKLER ARASINDA "EŞİTLİK" SAĞLANMALI
Rutte, NATO müttefiklerinin 2022'den bu yana Ukrayna'ya "eşi benzeri görülmemiş" destek sağladığını belirterek, şimdiye kadar 50 milyar avronun üzerinde yardım sağlandığını dile getirdi.
Kiev'i desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Rutte, öte yandan askeri ve finansal yardımlarda müttefikler arasında yükün "eşitlenmesi" konusunda Trump ile aynı fikirde olduğunu kaydetti.
Rutte, "Çok daha fazlasını yapmalıyız ki caydırıcı ve etkili olabilmemiz için gerekenlere sahip olalım. Böylece daha adil bir yük paylaşımı olacak." diye konuştu.