20 Eylül 2024 Cuma / 17 RebiülEvvel 1446

İsrail'in siber saldırısında Hizbullah'ın çağrı cihazları patladı: 9 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı

İsrail'in Lübnan'daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu ülke genelinde 9 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 800 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Öte yandan İran yarı resmi haber ajansı Fars'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Lübnan'da meydana gelen patlamalarda İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani de yaralandı.

AA17 Eylül 2024 Salı 17:30 - Güncelleme:
İsrail'in siber saldırısında Hizbullah'ın çağrı cihazları patladı: 9 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çağrı cihazlarının patlaması sonucu ülke genelinde 9 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı. Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi ise İsrail'in saldırısının ardından yarın eğitime ara verileceğini açıkladı.

Lübnan resmi ajansı NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut'un güney banliyöleri ile Lübnan'ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

ÇOK SAYIDA HİZBULLAH MENSUBU YARALANDI

Lübnan'da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı.

Başkan Erdoğan BM Genel Kurulu'na 14'üncü kez hitap edecek! Dünyaya Gazze ilanı

Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor.

İRAN BÜYÜKELÇİSİ YARALANDI

Lübnan'da birçok çağrı cihazının patlaması sonucu İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin de yaralandığı bildirildi.

İran yarı resmi haber ajansı Fars'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Lübnan'da çağrı cihazlarında meydana gelen patlamalarda İran'ın Beyrut Büyükelçisi Emani de yaralandı.

Söz konusu kaynak, "Mucteba Emani, hafif yaralandı ve şu anda hastanede gözlem altında." ifadelerini kullandı.

Soykırımcı İsrail 347 gündür aralıksız bombalıyor! Gazze'de şehit sayısı 41 bin 252

Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı da İranlı Büyükelçi'nin yaralandığına ilişkin doğrulanmamış haberler olduğuna dair bilgi verdi.

İSRAİL GÜVENLİK YETKİLİLERİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin, İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından artan gerilim nedeniyle "acil toplantıya" çağrıldığı aktarıldı.

Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği belirtildi.

Bu doğrultuda üst düzey güvenlik yetkililerinin hükümet yetkilileriyle "acil toplantıya" çağrıldığı ifade edildi.

Tel Aviv'de yapılacak toplantının İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından artan gerilim ve Hizbullah'ın olası misillemesini görüşmek için yapılacağı kaydedildi.

Öte yandan İsrail'in resmi televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bazı üst düzey güvenlik yetkilileriyle Tel Aviv'deki İsrail ordusuna ait merkezde görüştüğünü aktardı.

EĞİTİME ARA VERİLECEK

Lübnan Eğitim Bakanı Abbas el-Halebi, İsrail'in çağrı cihazlarını patlatması sonucu ülkede 9 kişinin ölmesi, 2 bin 800 kişinin yaralanmasının ardından yarın eğitime ara verileceğini açıkladı.

ABD'Lİ BAKAN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Hizbullah ile yaşanan gerilimi görüşmek için İsrail'i ziyaret etmesinin beklendiği bildirildi.

ABD'nin "Axios" haber platformu, Austin'in 22-23 Eylül'de İsrail'i ziyaret etmesinin beklendiğini aktardı.

Adı açıklanmayan İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, Austin'in İsrail ziyaretinde gündemin Hizbullah ile yaşanan gerilim olduğu belirtildi.

'EN BÜYÜK GÜVENLİK AÇIĞI'

Lübnanlı askeri uzman Hişam Cabir, Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlatılmasını 8 Ekim 2023'ten bu yana "en büyük güvenlik açığı" olarak nitelendirerek, İsrail'in bunu ancak bazı müttefiklerle yapabildiğini söyledi.

Cabir, "Bunlar, küçük boyutlu çağrı cihazlarıdır. Bu cihazlar, bazen de şifreli olan belirli bazı mesajları göndermek için kullanılıyor. Bu durumda İsrail, bu cihazlarla gönderilen mesajlara takip edemediği için patlatma kararı almıştır. Bu üst düzey tekniksel bir eylemdir. İsrail bunu tek başına yapamaz, işbirlikçilerin yardımlarıyla yapmıştır." diye konuştu.

Söz konusu çağrı cihazlarının etkilerine de değinen Cabir, "Bu cihazdaki küçük bataryanın infilak etmesi, kişinin kalbine yakın olmadığı sürece ölüme yol açmaz ancak üzerinde bulunan kişiyi yaralar." dedi.

İRAN'DAN SALDIRIYA İLİŞKİN İLK TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile görüşmesinde, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını "İsrail'in terör eylemi" şeklinde niteleyerek kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Erakçi, Lübnanlı mevkidaşı Buhabib ile telefonda görüştü.

Lübnan'dan sonra yeni saldırı Suriye'ye! İsrail çağrı cihazlarını patlattı

Lübnan'daki patlamalara ilişkin bu ülkeyle dayanışma içinde olduklarını belirten Erakçi, olayı "siyonist rejimin Lübnan vatandaşlarını hedef alan terör eylemi" şeklinde niteledi.

Erakçi, yaralıların tedavisi veya Tahran'a nakli konusunda her türlü yardıma hazır olduklarını ifade ederek patlamalarda yaralanan İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin son durumuna ilişkin de bilgi aldı.

ABD: OLAYLA İLGİMİZ YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayıyla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Miller, "ABD'nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim. ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz." ifadesini kullandı.

Hizbullah tarafından söz konusu olayın sorumlusu olarak İsrail'in gösterilmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Miller, olayın halen yeni olduğunu ve nasıl gerçekleştiğiyle ilgili bilgi topladıklarını vurgulayarak, "Şu anda bunun ötesinde herhangi bir değerlendirmemiz yok." dedi.

IRAK, LÜBNAN'A ACİL YARDIM EKİPLERİ GÖNDERECEK

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin, İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından Irak'tan tıbbi ve acil yardım ekiplerinin Lübnan'a gönderilmesi talimatını verdiği bildirildi.

Irak resmi ajansı INA'da yer alan habere göre, Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Avvadi, "Irak hükümeti, Lübnan'da meydana gelen ciddi güvenlik gelişmeleri ve siber saldırı nedeniyle çok sayıda sivilin şehit olduğu ve yaralandığı siyonist saldırıyı yakından takip ediyor. İşgalci ordunun genişleme ve daha fazla toprak işgal etme planlarını uygulamasına engel olunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Sözcü Avvadi, Başbakan Sudani'nin Lübnan'a acil yardım sağlamak ve sivil yaralılara destek olmak için Irak'tan tıbbi ekipler ve acil durum ekipleri göndermeye karar verdiğini kaydetti.