22 Ocak 2025 Çarşamba / 23 Recep 1446

İşgal sırasında Malili’ye evlenmek de yasaklandı

Başkent sokaklarında insanı ürperten bir sessizlik hakimken, ülkenin kuzeyi Fransız bombardımanı nedeniyle kan ve gözyaşı altında inliyor. Operasyon nedeniyle ülkedeki tüm gösterilerle birlikte düğünler de yasaklanmış durumda.

Kemal Gümüş/Mali29 Ocak 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
İşgal sırasında Malili’ye evlenmek de yasaklandı

STAR, FRANSIZ ORDUSUNUN MÜDAHALEDE BULUNDUĞU MALİ’DE

FRANSA’NIN askeri müdahalede bulunduğu Mali’ye giren ilk Türk gazetesi STAR  oldu. Ülkenin kuzeyinde Fransa’nın destek verdiği Mali askerleri ile isyancı Tuareg militanları arasındaki çatışmalar sürüyor. Başkent Bamako’da ise günlük hayat normal seyrinde devam ediyor. Bamako’da kuzeyde devam eden operasyonlara dair hiçbir ize rastlanılmıyor. Başkentte halk çatışmalardan uzak bir şekilde yoğun bir güvenlik altında günlük yaşımını sürdürüyor. Sakin bir havanın hâkim olduğu şehirde çatışmalar nedeniyle tüm köşebaşlarında askeri hareketlik de gözleniyor. Mali polisi, ülkeye giriş yapan yabancı basın mensuplarını sıkı bir şekilde takip ediyor.

Timbuktu kuşatma altında

Fransa’nın askeri müdahalede bulunduğu Mali’nin kuzeyi bombardıman altında. Başkent Bamako’da olağanüstü hal hakimken Fransız ordusunun uçakları ülkenin kuzeyindeki Timbuktu ve Gao kentini iki günden beri havadan ve karadan bombalıyor. Timbuktu’da büyük sivil kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. Günlerdir süren bombarıdamn altında kuzeye doğru ilerlemeye çalışan Fransız ve Mali ordusu şu ana kadar sadece Timbuktu havaalanını kontrol altına almayı başardı.

Tüm gösteriler yasaklandı

Mali hükümeti Kuzeydeki isyancıları bastırmak için ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Ülke genelinde toplanmak, gösteri düzenlemek yasaklandı. Düğün gibi törenleri de yasaklayan Mali Yönetimi Kuzey’den kaçan mülteciler için de yardım dağıtılmasını yasakladı. Mali Sosyal Yardım Bakanlığı ülke genelinde ve yurt dışından gelen bütün yardımların tek merkezden yapılması için STK’ların yardım dağıtmasını engelliyor.

Ekonomi tamamen çöktü

Mali Yüksek İslam Konseyi Üyesi Abdulaziz Et Teba 1 yıl 10 ay önce başlayan isyanın giderek ülkeyi sarmaya başladığını ve Mali’nin çok büyük acılar çekmeye başladığını söyledi. Binlerce insanın mülteci konumuna düştüğünü ifade eden Et Teba, “Mali’nin Kuzey’i yanıyor. Olağanüstü hal var. Geçen hafta mevlit vardı. Her yıl statlarda kutlanırdı ancak bu sene izin verilmedi. Savaşla beraber büyük bir ekonomik sıkıntı meydana geldi. Bunun için Sosyal Kalkınma Bakanlığı ile beraber çalışma başlattık. Kona, Sebu ve Mopti kentlerindeki mülteciler için büyük bir kampanya düzenledik. Sivil toplum kuruluşları kendi başlarına yardım dağıtamazlar, yurt dışı ve yurt içinden gelen yardımlar ise Sosyal Kalkınma Bakanlığının aracılığıyla yapılıyor” dedi.

Kütüphane yanıyor 

Öte yanda Fransız birliklerinin kuşatma altında tuttuğu tarihi Timbuktu kentinde büyük bir tarihi yıkım da yaşanıyor. Ülkenin en eski yerleşim birimlerinden biri olan Timbuktu’daki tarihi binalar savaştan zarar görürken şehirde çok kıymetli eserleri barındıran tarihi kütüphanenin de yandığı bildirildi.